Нова система ще отчита щети по застраховките на колите

Очаква се да бъде готова и изпробвана до март 2014 г.
1
Нова система ще отчита щети по застраховките на колите
Снимка: архив, Ройтерс

До няколко месеца в България ще заработи единна електронна система за регистриране на щети по застраховките на автомобилите в реално време, съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев по време на дискусия.

Системата ще помогне за въвеждането на гъвкави форми на застраховане. Една от тях е системата „бонус – малус”, т.е застрахователните компании ще могат да предлагат по-ниски цени за автомобилните застраховки на шофьори, които не са причинявали пътни инциденти през годината.

Електронната система, в която всички компании ще съобщават за щетите по полиците „Гражданска отговорност” и „Автокаско”, ще бъде технически готова и изпробвана до март 2014 година. Плановете са до края на първото полугодие системата да заработи изцяло, коментира още Богоев, цитиран от организаторите на дискусията „Chivas 12 стола”.

За да заработи тази система обаче е необходима промяна в Кодекса на застраховането, която ще бъде предложена от КФН на финансовото министерство.

Зам.-председателят на КФН призна, че работещият в момента регистър за отчитане на застраховките по „Гражданска отговорност” не функционира правилно и създава предпоставки за избягване на плащането на застраховката.

В момента 86% от регистрираните автомобили в България имат задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. През 2012 година този процент е бил около 70. Средната цена на застраховката към края на ноември 2013 година е 219 лева.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
to преди 10 години
а дано. трябваше ми удостоверение(принтиран лист с подпис и печат), че не са ми изплащани щети и трябваше да тичам до 4те фирми, в които съм бил застрахован. Като при Дженерали това удостоверение струваше 120лв, ХДИ 40лв, при ДЗИ 10лв и при Булинс 7лв и на английски. Дженерали и ХДИ не ги спонсорирах, мам...им!! Големи изедници, че на Дженерали съм им броил 1500лв две години за каско!без да им създавам проблеми! Никога повече тях!

Спонсорирани публикации