Държавната комисия по хазарт е блокирала 170 сайта без лиценз

Очаква се повече компании с онлайн залози да се регистрират у нас
Обновена: 24 дек 2013 13:11 | 24 дек 2013 13:08, Петя Славова
13
Държавната комисия по хазарт е блокирала 170 сайта без лиценз
Снимка: Булфото

За последните шест месеца е блокиран достъпът до 169 хазартни сайта, които нямат лиценз да изпълняват дейност в страната. Това показва справка на Държавната комисия по хазарта. Последното решение на Софийския градски съд е от 21 декември. С него, считано от 18 часа на 22 декември, се блокира достъпът до пет сайта.

От средата на година държавата създаде т.нар. „черен списък” на сайтовете, които предлагат онлайн залози. Компаниите трябва да получат лиценз, за да могат да извършват работа на територията на страната.

Припомняме, че преди няколко дни беше приет на второ четене нов Закон за хазарта. Според него онлайн залозите ще се облагат по нов начин. За да получат лиценз компаниите ще трябва да внесат еднократно 100 хил. лева, а после с 20% ще бъде обложена разликата между приходите от залози и изплатените печалби. По този начин ще бъдат привлечени повече компании да се регистрират у нас, смята вносителят Йордан Цонев.

В последния момент пък беше запазен стария начин на облагане на игралните зали – казина и ротативки. Те ще продължат да плащат 15% от оборотите си.

Въпреки че сред първите блокирани личат имена като bet365, sportingbet, unibet и bet-at-home, онлайн хазартът съвсем не е замрял. Повечето оператори създават огледални сайтове, при които се променя част от адреса на сайта. Новият IP-адрес позволява да бъде заобиколен филтъра и съответно – да се залага спокойно. Тези сайтове се намират лесно чрез търсачка.

Друг начин за заобикаляне на забраната е прокси сървър, който маскира IP-адреса на потребителя.

През 2014 година правителството очаква 135 млн. лева приходи от хазарт в хазната. В момента само един онлайн хазартен оператор е регистриран у нас – малтийския efbet.com. Документи е подал още един голям оператор, но засега неговото име не е разпространено.

Още новини от бизнеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошото е, че депутатите приемат закони за технология от която няма грам понятие, съответно блокажа се преодолява от всеки имащ 5 минути да потърси как в Гугъл. Това е все едно да сложиш врата в полето :)
10
0
 
12
 
! Отговори
Ко?...Не... преди 10 години
Прокси, ВПН и така нататък... Залагам си където си поискам, когато си поискам, откъдето си поискам. Най-големият губещ от това е държава, която е длъжна да създаде адекватни мерки поне да влизат някакви данъци... ама като се правят на хитреци и си мислят, че могат да филтрират нещо накрая ще си останат с празни ръце...
9
9
 
7
 
! Отговори
помислете преди 10 години
Докато българите се отнасят с възхищение към всеки опит за НЕплащане на данъци ще си останем с антикомунисти които искат комунизъм. В нормална държава данъците се плащат, а не се крият чрез офшорки (Плевналиев, Борисов и жена му, Прокопиеви и т.н.) или НЕЛЕГАЛНИ сайтове за залагания. Досега Еврофутбол например плаща данък от 15% върху ОБОРОТА. И го плювяте и ревете срещу него и Черепа (а той не е и едноличен собственик отдавна) , а за тези които не плащат и стотинка данък викате УРА.
8
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До Momoл Още не, ама сме на път да станем. Това е само началото, ако тези постоят още малко на власт и още блокирани сайтове ще има.
7
0
 
3
 
! Отговори
razbira4 преди 10 години
прокси сървъра,макар и като един от най-лесните начини е и от най-опасните. оставяш се на неофициално лице да има достъп до всичко което ползваш. естествено шанса да се случиш на измамник е 1:1000 сигурно,но ако работиш с пари,както в случая,не е правилно. друг е че ако някой се поинтересува ще разбере че такава забрана е пълна противоположност с идеите на ЕС и ако се раздуе малко може и от там да ни отрежат.
6
1
 
8
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 10 години
Защо се чудите, вносител на закона е не кой да е, а депутатът с хубавия български прякор МЕНТАТА!Който иска да залага - ще залага!
5
0
 
21
 
! Отговори
ostavime преди 10 години
тия си мислят, че наистина правят нещо. глупости. я да кажат един сайт, който е блокиран, само един да покажат и аз ще вляза в него за 3 секунди. хората от тия сайтове, блокираните де, направиха по 100 алтернативни линка, за всеки случай. дори прокси не е необходимо.
4
0
 
16
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Има 1001 начина да заобиколиш всякакви аматьорски блокировки на сайтове. Прокси сървърите са един от тях.
3
0
 
35
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Ние да не сме Иран или С.Корея, че блокираме сайтове?
2
0
 
22
 
! Отговори
Онзи преди 10 години
Не е блокирала нищо - доставчиците правят някакви опити да блокират, в 95% от случаите - колкото да отбият номера. Който иска да залага - пак си залага където си иска.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Блокирали са ми *** , с прокси си свалям клиента и си цъкам в старса с старата регистрация.