Половината световно богатство – в ръцете на 1% милиардери

Неравенството в доходите може да има драматични последици
20 яну 2014 11:43,
82
Половината световно богатство – в ръцете на 1% милиардери
Снимка: Ройтерс

Половината от общото световно богатство е съсредоточено в ръцете на едва 1% от населението на Земята. Този най-богат процент разполага с нетно състояние от 110 трлн. долара или 65 пъти повече от по-бедната половина на човечеството.

85-те най-богати хора в света пък имат състояние колкото това на най-бедните 3,5 млрд. души на света.

Изчислениеята са публикувани в доклада на Oxfam „Working for the Few”, посветен на неравенството в доходите и неговите ефекти. В него глобалната организация излага детайлни данни за неравенството, което се създава от рязкото увеличаване на състоянието на богатите. Според документа то поставя огромни рискове пред прогреса на човечеството.

Изчисленията на Oxfam показват, че през 2013 година 210 души са станали милиардери, с което са се включили в елитния клуб на общо 1 426 души с имущество за над милиард. Общото състояние на тези хора се равнява на 5,4 трлн. долара.

„Подобна масирана концентрация на икономически ресурси в ръцете на малцина поставя значителна заплаха за политическите и икономически системи. Вместо да се движат напред заедно, хората са все по-разделени откъм политическа и икономическа сила, което неминуемо увеличава социалното напрежение и риска от разпад на обществото“, се казва в доклада.

Документът е публикуван непосредствено преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос. С него Oxfam призовава глобалните лидери да направят стъпки за обръщане на процеса за рязко увеличаване на неравенството.

Някои от препоръките са насочени към промяна на политиката за облагодетелстване на богатите с различни данъчни отстъпки и политически услуги. Според проучване на организацията в много държави хората вярват, че законите и регулациите се правят в услуга на богатите.

„Проучване в шест държави – Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, САЩ и Великобритания, показват, че мнозинството от хората са убедени, че законите се правят в услуга на богатите“, се казва в документа.

За пример се дава Индия, където за последните 10 години милиардерите са се увеличили от едва шестима до 61 души. Те концентрират богатство на стойност 250 млрд. долара. „Това, което е шокиращо, е делът на това елитно малцинство в общото национално богатство – от 1,8 на сто през 2003 година той достига 26 на сто през 2008 година“, се посочва в доклада.

В документа се посочва още, че седем от всеки десет души живеят в държава, в която неравенството в доходите се е увеличило през последните 30 години. В САЩ пък икономическият ръст след 2009 година е донесъл увеличение на богатството на 95% от клуба на най-богатия процент американци, докато 90% от цялото население се е оказало обедняло.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: неравенство в доходите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
9
 
! Отговори
Вагнер преди 10 години
Състоянието на Ротшилд и Рокфелер е от около 200 до 500 трилиона долара.А състоянието на Русия е в порядъка на 35-40 трилиона долара.Статийката е за баламурници!
44
2
 
8
 
! Отговори
Какво представлява т преди 10 години
Джоузеф Стиглиц , нобеловият лауреат изследва и обяснява феномена на извличането и какво представляват тези 1% богати капиталисти в книгата ,,Цената на неравенството.С рентиерство ,това е наблюдаваното явление ,с което обяснява голямото неравенство при ,,феодалният тип капитализъм.Цитирам,, Казано по друг начин, голяма част от супербогатите присвояват доход, който щеше да се създаде и без тяхно участие (икономистите наричат феномена извличане на ренти) Или казано на български , са богати от нетрудови доходи или доходи от дейности които не създават и нямат нищо общо със създаването на
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А предполагам 99% от тоя 1% милиардери са евреи?
42
2
 
10
 
! Отговори
ВБА преди 10 години
През 2007, в началото на финансовата криза, в икономическите издания се прокрадна мисълта, че светът има нужда от нова структура, нова архитектура на севтовната финансова система. Само наивниците смятат, че тези 1% притежават богатството си в реални активи, 99 % от това богатство са измислените печалби от имагинерни борсови и други финансови операции Тази виртуална финансова реалност ще катурне света, рано или късно. твърдят водещите анализатори, които занят истинсата страшна картина
41
0
 
13
 
! Отговори
До Иво #26 преди 10 години
Старта беше равен,но на различни стадиони и по различно време. Разбрах го навреме по трудния начин.....От тогава насам правя обратното на това в което ме убеждават(сещаш се кои) и нещата ми се получават.Верно е и че приятели и близки ме мислят за малко луд,но като дръпнем чертата се оказва,че ги водя с 2-3 техни живота !С една дума-играй си играта! Ама твойта,не тяхната! Успех на всички!
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, ако ти си част от този 1 % какво ще направиш?
39
4
 
14
 
! Отговори
А. Хитлер преди 10 години
Нямало престъления при комунизма-стига глупости ве, естествено, че няма да има като има само един вестник и една телевизия. Убеждавам се за пореден път че ние българите сме мазохисти, кито се кефят да ги мачкат, това че синовте на престъпниците от БКП ни уравляват 2014 година го показва ясно..не е истина колко прости хора мрънкат по социализма, вместо да гледат напред и ги махаме за винаги, БКП СДС, ГЕРБ ДПС , барека , *** , мутрите и всички произлезли от БКП
38
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съд за Тиквун!
37
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Половината от общото световно богатство е съсредоточено в ръцете на едва 1% от населението на Земята",които са ЕВРЕИ !!!
36
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бат ви Бойко го числете към тоя 1 % вече ...
35
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АТАКА е кошмарът на чорбаджийте, АТАКА е защитник на бедния народ! Може и да не сме много уравновесени, но е така защото в нас бушува огъня на жаждата за справедливост!
34
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изкуственото поддържане на курса на долара прави САЩ на първо място в света по брой милионери.
33
4
 
24
 
! Отговори
Моше преди 10 години
На вас не ви ли е ясно че комунизма е измислен от евреите-капиталистите , точно с една цел богатсвото и власта да се държи в шепа хора, а хората да си мислят че живеят в рая и са равни, няма такова нещо, набийте с го в тъпите комунистически глави. Престъпление след престъпление, до сега 2014 година. Истинския проблем са *** и образованието, пълно е с прости хора заради тях, положението *** е непоправимо
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Де да започнат гражданската, а тия олигарси ще ги качим по стълбовете!
31
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЦИОНИСТКИТЕ ВЛЕЧУГИ!
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като дойде новият Народен съд ще си платят разкоша и сълзите на народа! Този мутренски генофонд трябва да бъде унищожен до крак!
29
5
 
23
 
! Отговори
DARK преди 10 години
Ако наистина капитализма не се поосъзнае скоро пак можем да запеем песничката "Союз нерушимый республик свободных" :\
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои са хората, които въведоха кредитната система и вече използват лазерната татуировка? Вероятно се досещате, че става дума за частните международни банкери! Те въведоха системата на Федералния резерв в САЩ през 1913 г.; те управляват Уолстрийт и чрез Уолстрийт заличават или превземат принципи, дори цели държави
27
1
 
6
 
! Отговори
До 31 преди 10 години
Ако беше споменал и структурирани продукти, деривативни инструменти, опции, варанти и суапове....още по смешен щеше да станеш.
26
3
 
21
 
! Отговори
георги преди 10 години
важно е не само колко ти е богатството, но и каква част от него харчиш. Бил Гейтс сигурно живее по-скромно от половината български мутри, нищо че е най-богатият човек на земята.