Половината световно богатство – в ръцете на 1% милиардери

Неравенството в доходите може да има драматични последици
20 яну 2014 11:43,
82
Половината световно богатство – в ръцете на 1% милиардери
Снимка: Ройтерс

Половината от общото световно богатство е съсредоточено в ръцете на едва 1% от населението на Земята. Този най-богат процент разполага с нетно състояние от 110 трлн. долара или 65 пъти повече от по-бедната половина на човечеството.

85-те най-богати хора в света пък имат състояние колкото това на най-бедните 3,5 млрд. души на света.

Изчислениеята са публикувани в доклада на Oxfam „Working for the Few”, посветен на неравенството в доходите и неговите ефекти. В него глобалната организация излага детайлни данни за неравенството, което се създава от рязкото увеличаване на състоянието на богатите. Според документа то поставя огромни рискове пред прогреса на човечеството.

Изчисленията на Oxfam показват, че през 2013 година 210 души са станали милиардери, с което са се включили в елитния клуб на общо 1 426 души с имущество за над милиард. Общото състояние на тези хора се равнява на 5,4 трлн. долара.

„Подобна масирана концентрация на икономически ресурси в ръцете на малцина поставя значителна заплаха за политическите и икономически системи. Вместо да се движат напред заедно, хората са все по-разделени откъм политическа и икономическа сила, което неминуемо увеличава социалното напрежение и риска от разпад на обществото“, се казва в доклада.

Документът е публикуван непосредствено преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос. С него Oxfam призовава глобалните лидери да направят стъпки за обръщане на процеса за рязко увеличаване на неравенството.

Някои от препоръките са насочени към промяна на политиката за облагодетелстване на богатите с различни данъчни отстъпки и политически услуги. Според проучване на организацията в много държави хората вярват, че законите и регулациите се правят в услуга на богатите.

„Проучване в шест държави – Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, САЩ и Великобритания, показват, че мнозинството от хората са убедени, че законите се правят в услуга на богатите“, се казва в документа.

За пример се дава Индия, където за последните 10 години милиардерите са се увеличили от едва шестима до 61 души. Те концентрират богатство на стойност 250 млрд. долара. „Това, което е шокиращо, е делът на това елитно малцинство в общото национално богатство – от 1,8 на сто през 2003 година той достига 26 на сто през 2008 година“, се посочва в доклада.

В документа се посочва още, че седем от всеки десет души живеят в държава, в която неравенството в доходите се е увеличило през последните 30 години. В САЩ пък икономическият ръст след 2009 година е донесъл увеличение на богатството на 95% от клуба на най-богатия процент американци, докато 90% от цялото население се е оказало обедняло.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: неравенство в доходите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма как да е иначе след като законите и данъците се правят в услуга на Холивуд и Уолстрийт. Който има други възгледи веднага се обявява за враг, диктатор или комунист.
4
10
 
50
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Това драги ми съфорумнико се нарича "капитализъм"! Богатите стават все по-богати а бедните - все по-бедни! Единствената причина поради която ние бедните още съществуваме е че на богатите са им нужни консуматори и роби!
3
2
 
43
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Новият световен ред тече по план. Скоро ще притежават и другата половина.
2
2
 
31
 
! Отговори
Мордахай преди 10 години
Да така е и ще продължава , и в Западна Европа и Щатите е тенденсция, богатите все по-богати бедните все повече. Благодарете на онези с големия нос, плановете им вървят перфектно
1
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
If Youre so Smart, Why Arent You Rich?Заслужили са си го.