Завръщащите се от чужбина българи не са заплаха!

Икономистът Николай Ников: Те носят нови стандарти и правила
Обновена: 3 мар 2014 17:31 | 3 мар 2014 10:30,
107
Завръщащите се от чужбина българи не са заплаха!
Снимка: Bulgaria On Air

Българите, които се връщат от чужбина, не са заплаха за работните места на живеещите и трудещите се тук, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Николай Ников.


Според него именно завръщащите се имигранти имат потенциал да раздвижат пазара на труда и с познанията си да увеличат шансовете на фирмите у нас за успешни решения и разрастване на бизнеса. „Това значи и по-голям икономически растеж“, допълни той.

По думите му в интерес на България е да се намери начин да бъдат привлечени висококвалифицираните и образовани българи зад граница да се върнат в родината.

„Те носят със себе си нови стандарти, нови правила, нови порядки на работа. Ангажирането им в държавни структури например, би подобрило съществено дейността на администрацията. Ето защо не считам за негативна тенденция, че много българи напускат пределите на страната. Когато се установят, те създават семейства, получават ценно ноу хау, и не на последно място – изпращат пари на близките си тук“, каза още Николай Ников.

Според него обаче често сънародниците ни зад граница полагат нискоквалифициран труд.

По думите му около 80% от имигрантите искат да се върнат в България, а голяма част от тях работят, за да си купят жилище в България.

„Истината обаче е, че колкото и да искат да се върнат, към момента нямат много надежди за по-добър живот тук. Без национална стратегия и политика няма как да накараме повече български имигранти да се върнат в родината. Все още има абсурдни пречки. Например, България все още не признава дипломи от Великобритания и САЩ. Необходимо е да се премине през дълга и тромава 6-месечна процедура, за да се стигне до признаване на една диплома от Министерството на образованието и науката“, обясни Ников.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ники ако не беше Красимир Катев и тъста от Хасково да те вкарат в Сибанк като шефче щеше ли да се върнеш бе чадо?
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ABOLYUTNO ... NO VAV VSEKI SLUCHAI NE SA OVZE KATO TEZI V BG.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 80 ima za bez pari za bez pari nikoi ne raboti robi tyrsite ama nqma blqdove 4erveni
71
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Rabota ima v Balgariq , no Balgarina neshte da raboti za Darjavata si , prosto ne mu puka za rajdaemosta ili za preuspqvaneto na Balgariq ! Sajelqvam za napisanoto no tova e istinata !
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно нещо се чудя откакто прочетох тези бисери. Защо по дяволите сте поканили това недоразумение да ни дава акъл. Ники, Сибанк ги оправи, частната си фирма я оправи ама що искаш и нас да оправяш бе човек
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nikolai4o,vzemi si skysai diplomata po ikonomika.Koi se vry6ta ti si lud bre.Idvame si otpuska malko i pak 4ao.Vij verno platim si danycite i poxar4im nqkoi lev da jiveete vie tam gore ot danyci i baiii .Lud nqkoi da se vyrne i da vi ba4ka za 400 lv.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вземаите сирииски терористи и *** от африка те не са заплаха за Бьлгария
67
1
 
5
 
! Отговори
ноу хау преди 10 години
"получават ценно ноу хау"Добре е, че рабираш и китайски.
66
5
 
10
 
! Отговори
чудим се преди 10 години
Това,че момчето е чело книжки,е ясно!Обаче много ми е интересно тези 2,000,000 млади българи, ако се върнат при 500,000 безработни,какъв див напредък и луд просперитет ще настъпят!?
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РумбоБенатова ги показа по тв как ходят по 6 месеца в Англия да берат боровинки и после се връщат през зимата в България.
64
3
 
18
 
! Отговори
androsbg преди 10 години
*** ! Връщат се строителите и други нискоквалифицирани, които кризата удар. Читавите си имат работа и никога няма да се върнат
63
0
 
10
 
! Отговори
na kykovo leto преди 10 години
da rabotish za novozabogateli varvari novobogatashi e goljam grjax.neka si porachat vietnamski rabotnici.kakvoto pochykalo takova otgovorilo
62
0
 
1
 
! Отговори
obrazovan преди 10 години
ne mislq 4e ne se priznava diplomata mi ot USA. prosto si izkarvash apostil i nqma problemi.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, много е абсурдно, че не им признаваме дипломите, макар че те не ни признават за човешки същества изобщо. Казвам го най-отговорно, живея в САЩ.
60
1
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Ха дано,ама надали!Къде са тия тълпи завръщащи се?
59
1
 
17
 
! Отговори
345 преди 10 години
Много от живеещите в чужбина се опасяват, че няма да им бъдат подсигурени *** с големи грайфери, защото всеки знае, че в България от чешмите текат мед и масло, а те не искат да се изпребият хлъзгайки се като вървят. Това е една от основните причини да не се връщат.
58
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ей опасни са с пропагандата,били се връщали.Онази вечер показваха по тв една баба на 80 която работела по 14 часа на ден и останалите да правят като нея.Смях,затва ли да се връщат да работят на 80 по 14 часа.
57
4
 
6
 
! Отговори
alexander.rangelov.3 преди 10 години
До АнонименDo 35! Danucite ,,v Germania,, sa tochno 27,5 %! Ti smiatai kolko ti otavat A i sina mi se rodi tuk i se kazva Krum ,ako tova ime ti mislish za nemsko..... ! samo niakoiceni shte ti napisha ,ta da ne si umresh glupav! Detskite -700 E.tok-14 centa! svinski shol 4,80 e,pile 2,30 e .bira -35 centa Dizel 1.37.benzin 1.45. Pensia-minimalna 720 e! I kakvo mislish za tova ???
56
3
 
19
 
! Отговори
tuuutt преди 10 години
връщали се -- да да .. как ли пък не ... тълпи тълпи , направо колони от хора ... поредната комунистическа лъжа ...НАГЛОСТ
55
3
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Хмм, 2 познати семейства българи в ЮК се опитват (вече 2 години) да продадат апартаментите си в БГ. Незнам защо тоя е решил че хората купуват. Пък и хората които бягат го правят заради неработещите структури на държавата, заради несигурността и безнадежността на положението. Тогава дори да направят пари за жилище защо биха се върнали?