Завръщащите се от чужбина българи не са заплаха!

Икономистът Николай Ников: Те носят нови стандарти и правила
Обновена: 3 мар 2014 17:31 | 3 мар 2014 10:30,
107
Завръщащите се от чужбина българи не са заплаха!
Снимка: Bulgaria On Air

Българите, които се връщат от чужбина, не са заплаха за работните места на живеещите и трудещите се тук, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Николай Ников.


Според него именно завръщащите се имигранти имат потенциал да раздвижат пазара на труда и с познанията си да увеличат шансовете на фирмите у нас за успешни решения и разрастване на бизнеса. „Това значи и по-голям икономически растеж“, допълни той.

По думите му в интерес на България е да се намери начин да бъдат привлечени висококвалифицираните и образовани българи зад граница да се върнат в родината.

„Те носят със себе си нови стандарти, нови правила, нови порядки на работа. Ангажирането им в държавни структури например, би подобрило съществено дейността на администрацията. Ето защо не считам за негативна тенденция, че много българи напускат пределите на страната. Когато се установят, те създават семейства, получават ценно ноу хау, и не на последно място – изпращат пари на близките си тук“, каза още Николай Ников.

Според него обаче често сънародниците ни зад граница полагат нискоквалифициран труд.

По думите му около 80% от имигрантите искат да се върнат в България, а голяма част от тях работят, за да си купят жилище в България.

„Истината обаче е, че колкото и да искат да се върнат, към момента нямат много надежди за по-добър живот тук. Без национална стратегия и политика няма как да накараме повече български имигранти да се върнат в родината. Все още има абсурдни пречки. Например, България все още не признава дипломи от Великобритания и САЩ. Необходимо е да се премине през дълга и тромава 6-месечна процедура, за да се стигне до признаване на една диплома от Министерството на образованието и науката“, обясни Ников.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ааааааааааааа,ако се връщат само юпита и искат да станат министри,са си жива заплаха!
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не знаех , че българите от чужбина може да са заплаха , мислех че това може да нискообразованите *** и турци , но и този измислен икономист даде своя принос в глупостта , действително жалко че има и много българи на нискоквалифициран труд в чужбина , като основната причина бе , че нямаха работно разрешение , жалко е когато виждаш инжинер , да работи като строителен работник , само и само да е в Германия
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БолдуинЕ като вземаш 3000 евро в Западна Европа, колко са ти данъците.Дали не са 40-50%?И ти и децата ти специално в Западна Европа ще сте втора ръка хора, в Америка и Канада - може би не.И ще ги кръстиш с имена като Ханс, Лудвиг и т.н. Е продавай се щом искаш, истината е, че трябват много усилия за да стане животът в БГ нормален и без млади и интелихентни хора няма да стане
31
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че кой пък изобщо смята завръщащите се българи за заплаха? Всъщност има кой. Политиците ни *** - защото умните и мислещи хора не могат да ги търпят. Турците от ДПС - защото България би станала по-силна и нетърпимостта към тази партия ще доведе до съдебното и преследване след като пропадне мръсният им съюз с БСП.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ном.17 е ***
29
16
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 10 години
Аз бих го направил по всяко време в момента! Защото ми писна все да съм чужденец и да ме гледат като човек втора ръка. Може и да получава човек по-малка заплата в БГ, но за това пък ще мога да си виждам близките, когато поискам. Ще имам на кого да разчитам, при нужда от помощ. Ще чувам българска реч по улиците и ще се чувствам значително по-свободен! Преди да се оплаквате, излезте първо в чужбина за няколко месеца, после искам пак да ви чуя мнението.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 19: Такъв никому неизвестен колеж в сащ е завършил и човека на Бареков -светлин танчев
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ников що не кажеш ти що се върна от англия и как почна в Сибанк.Ама по ще е интересно да обясниш на хората що те махнаха след като се разведе с жена си.Я кажи на хората за тъста си и добрите си отношения с него.Жалко че бяха до време.*** заради такива като тебе хората заминават и не се връщат
26
3
 
3
 
! Отговори
haa преди 10 години
Дано идват да харчат и живеят,не да вадят...Ако е второто ще им се стъжни!!!
25
3
 
5
 
! Отговори
БГ инж.в Австрия преди 10 години
" Бум на строителството в Слънчев бряг преди сезона" Не го ли застроиха вече и защо всяка година се повтаря едно и също? И защо да се връщам в България,за да преливаме от пусто в празно,а подобни строители да си перат парите на мой гръб! Е,просто няма как!
24
3
 
9
 
! Отговори
Скакалец преди 10 години
Не плачи майко не тъжи , че станах азе гурбетчия дадена клетва на теб оставих в родна България , да слугувам на западно европейци не е първа радост за мене, но да гладувам в родна България и да гледам как уравляващите ни си живеят добре е тъжна работа за мен.
23
1
 
21
 
! Отговори
хххахахахахахаааа преди 10 години
Пък аз се чудя кви са тия опашки на Калотина, колона има чак до Ниш. Освен българи има германици , холандци, австриици и англичани, даже и швейцарци. Врит вкупом са се втурнали към нашите работни места, тоест новите 250 хил. работни места, дето разкриха. Пак може и пенсионери да има сред тях, щото най-вероятно са чули за 30те лева помощи дето ще раздават. Моля правителството да ни защити от вълната икономически емигранити, особено от тези от ЮК, защото те работят за много малко, ужас загазихме.
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не бяга от хубавото току така. За съжаление се връщат интелегентните и умни младежи в България не от носталгия към Родината, а защото безработицата и на Запад и в Сащ е невиждано голяма и чужденците предпочетат техни граждани пред българите.
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплаха са, огромна заплаха. Знаят как се работи, нещо което в България много малко хора знаят.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До От чужбина......обаче искат маймуните да си донесат и триците!
19
4
 
11
 
! Отговори
тя преди 10 години
Във Великобритания дават висше образование за 3 годишен курс. Там има повече ментета от колкото у нас.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои и с какво се връщат? Тия,които не са успели да се реализират в чужбина,берачи на боровинки,строители,*** майстори8демек миячи на тоалетни/ и др.подобни! С по 5-6 до 10 000 евро,които ще им стигнат колкото да се понаправят на баровци за няколко месеца и после пак обратно!
17
8
 
11
 
! Отговори
тя преди 10 години
В САЩ има само някалко престижни вузове за богаташи и всичко друго са колежи и *** от които нищо не се научава .
16
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм един от българите върнали се от чужбина и мога да кажа, че не съжалявам, че се върнах. Има много какво да се прави в България, но от нас си зависи да го направим така както искаме. И именно хората, които се връщат могат да донесат познанията, манталитета и много други ползи, които ще са от полза за всички българи.
15
3
 
20
 
! Отговори
ani преди 10 години
Кой бяга от високия стандарт, у нас нищо няма да се промени на по-добро. И аз мисля, че това е от материала. Българинът навън работи, особено ако му плащат. Тук работиш и ти плащат трохи, казват няма пари, никога няма да се оправим. Имам познати емигранти, на които децата не знаят български, когато се приберат в Бг плащат на учители да ги научат. Жалка картинка навсякъде, демографска криза, ами тя не е от вчера, политиката е такава, и стига с БСП, ДПС и т.н. всички са еднакви , икономиката няма