„Южен поток“ не решава проблемите в енергетиката ни

Експерт: Цената на газа се намалява чрез диверсификацията на доставките
Обновена: 18 мар 2014 08:58 | 18 мар 2014 08:58,
13
„Южен поток“ не решава проблемите в енергетиката ни

„Южен поток” не решава основния проблем на българската енергетика – високата цена на природния газ, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air икономическият експерт Руслан Стефанов.

По негови думи под 2% от българските граждани използват природен газ, а основно суровината се ползва от топлофикационните дружества.

„Цената на газа се намалява чрез диверсификацията на доставките, повече източници на достъп и местен добив”, коментира Стефанов и посочи, че в момента страната ни е в топ 5 на най-високите цени, определяни от „Газпром” за клиентите в Европа.

Това е факт, въпреки че от години всяко българско правителство с „фанфари и сериозни пробиви” постига намаление на цената на газа след преговори с Русия. В същото време цените остават едни от най-високите за Стария континент и България плаща повече, отколкото Германия, допълни експертът.

Припомняме, че енергийният министър Драгомир Стойнев също анонсира за замразяване на преговорите за цената на природния газ, макар и да нямаше обявление за начало на такива разговори.

Стефанов беше категоричен, че „Южен поток” е руски проект и той е важен за газовите доставки на Русия в Европа и чрез него Москва може да оказва натиск с цените на суровината.

Според него Европейската комисия късно е била привлечена в преговорите за проекта. „Не се знае дали след половин или една година няма да се озовем в ситуацията на АЕЦ „Белене” – с огромни искове и без подкрепата на нашите европейски партньори”, коментира  той.

Стефанов не смята, че кризата в Крим ще окаже негативно въздействие върху проекта „Южен поток” – ситуацията "се развива в очакваната посока и няма повишаване на риска”. Той припомни, че Европа е получила предупреждение за възможни проблеми при криза между Русия и Украйна още през 2009 година.

Експертът препоръча на правителството да не се бави с газовите връзки и да се работи за развитие на местния добив като начин за намаляване на цената на газа.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Южен поток" не ни трябва, той ни подготвя като следващия Крим !
11
4
 
2
 
! Отговори
зико преди 10 години
Хайде стига ***,южен поток не решавал проблема,тази да не говори на ученици от първи клас. Нали ако го има южен поток няма да се страхуваме че някой си от Украйна заплашва че ще взриви газопровода. Нали по южен поток газта ще идва директно от Русия Нито една българска медия до сега не представя нещата реално как са. Като че ли всички са на щат в американското посолство и Брюксел. Добре че има чужди независими медии.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемите в енергетиката са ясни на всички - това е един от последните острови където се е окопала номенклатурата на БКП/БСП.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама що се косите? Плевнелиев каза от Катар.Само не каза кака ще докара до тук ,ама това е дребен проблем.Като гледам колко специалисти има по проблема ще го решат като едно нищо.Защото за нищо не стават.
8
1
 
3
 
! Отговори
Гено преди 10 години
И като се реализират газовите връзки, откъде ще дойде газа в тях. От Румъния газа е руски и малко техен добив. От Турция ако не ви е известно Набеко пропадна, защото турците искат не да транзитират, а да продават газ. От Гърция - тя няма собствени находища и е в нашето положение. Никой не мисли за цената на втечнения газ. Във всички случай диверсификация като тази, е като да замениш АЕЦ с фотоволтаици - добре е, обаче ще съсипе окончателно икономиката и ще разори населението.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Дебре дебре дебреЗащото тръбътъ трябва да мине през Турция или Гърция а те в комбина ни заобикалят , вече 2 проекта заобиколиха БГ - Турция , Гърция директно към Италия .
6
1
 
3
 
! Отговори
Дебре дебре дебре преди 10 години
Купувайте газ от Иран тогава, тя е близо до нас колкото Русия, Турция внася ирански газ, защо ние да не внасяме, но пак Щатите ни пречат нали, тъпите янки и тъпите бг полички, пардон политици
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък да Ви кажа, че и без пари да ни доставят газ, пак енергетиката ни ще има проблеми! Просто проблема е в крадливия "матрял"!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Беляне 2 = Южен поток, досега са похарчени доста пари от българския данъкоплатец и краденето ще продължава
3
5
 
5
 
! Отговори
Крим преди 10 години
Някой иска да "удави" Южен поток" в един безкраен поток на глупави и празни приказки. За какво? В чийто интерес?
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен паток решава проблемите на *** с комисионните - същата история с белаНЕ!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Южен поток" не решава проблемите ни в енергетиката!!Такааааааа,да си дойдем на приказката.Значи, "Южен поток" ще бъде или вече е пожертван за сметка на "Северен поток"!Санкциите на ЕС ще си ги изядем и платим отново ние-българите и България!Това ли решиха външните министри на срещата си вчера!!Дайте да пожертваме българите,защото на тях икономика не им трябва,трябва на нас, а за нашата е необходима 30-35%руска газ от"Северния поток"!Защо не си врътнете кранчето на "Северния поток","партньори"!!