Ръстът на износа изпреварва ръстът на вноса в България

Това се случва за пръв път от 23 години, обяснява Красин Димитров
Обновена: 21 мар 2014 21:04 | 21 мар 2014 21:01, Петя Славова
23
 Ръстът на износа изпреварва ръстът на вноса в България
Мумад Зулфугаров, Красин Димитров, Цветан Симеонов, Ангел Величков и Богдана Ваташка-Анави. Снимка: Пресцентър на МИЕ

За първи път от 23 години ръстът на износа изпреварва този на вноса, отбеляза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на извънредна среща Борда на директорите на Бизнес съвета на на страните от Черноморското икономическо сътрудничество.

Ръстът на износа е в рамките на 7%, допълват от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Въпреки кризата България запазва най-благоприятната данъчна политика в ЕС – корпоративен данък от 10%, плосък данък върху доходите на физическите лица и 5% данък върху дивидентите, посочи още Димитров и допълни, че страната ни е привлякла 1,23 млрд. евро чуждестранни инвестиции през 2013 година. Това представлява 3% от БВП.

Значителен ръст през миналата година има и в сферата на туризма от страна на страните от Черноморската икономическа зона – основно Русия, Украйна, както и извън нея – от Беларус. Туризмът продължава да повишава значимостта си за брутния вътрешен продукт и вече формира 13,6% от него.

Сегашното правителство започва да обръща внимание и на балнеологията и лечебния туризъм, посочи още Димитров. В тези сектори има целогодишна заетост на легловата база.

През последната година МИЕ и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, усилено работи по организацията на панаири, бизнес делегации и бизнес мисии в чужбина.

Така се дава възможност платформа на българските фирми да покажат продуктите и услугите си на международни изложения, където да намерят чуждестранни партньори, да сключат договори, допълни още Димитров.

Още новини от бизнеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
куку преди 10 години
тия плешивите отчитат по този начин тоа което обещаха не го изпълниха. А ако направим и АЕЦ Белене, ще се чудим де да си го ръгаме тоя ток.Баси хората
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво по малко крадат от енергетиката добре че бяха протестите но все пак си остават същите лоши хора които ни грабят по малко от преди
16
0
 
2
 
! Отговори
Учен преди 10 години
Как сметнахте вноса, като по-голямата част от китайския ***, който внасяме е нелегален. Седнали четирима държавни хрантутници, отворили excel, и прочели какво една сюрия други държавни хрантитници са въвели. Така се изпълнява петилетния план!
15
0
 
7
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 10 години
КАКЪВ РЪСТ НА ИЗНОСА ?!?! КАКВА ИНДУСТРИЯ ИМАМЕ ТА ПЪК И ДА ИЗНАСЯМЕ ?!? СТАТИСТИКАТА ОТЧИТА САМО ФИКТИВНИЯ ИЗНОС ,ПРИ КОЙТО ИЗНОС ИМА САМО ПО ДОКУМЕНТИ И ТОГАВА СЕ УСВОЯВА ДДС ОТ ФИРМИ "ИЗНОСИТЕЛКИ " -КРАДЦИ НА ДДС. И НАЙ- НЕГРАМОТНИЯ ГО ВИЖДА. САМО УПРАВНИЦИТЕ ЧУДНО ЗАЩО ЛИ НЕ ГО ВИЖДАТ И ОТЧИТАТ НЕБИВАЛ РЪСТ НА ИНДУСТРИЯТА И ИКОНОМИКАТА НИ. В БЪЛГАРИЯ ОСВЕН УСЛУГИ С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ ИКОНОМИКА И ПРОИЗВОДСТВА НЯМА.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Туризмът е помощно перо в икономиката, не може да замени нито един неин отрасъл, защото е консуматор. А икономика НЯМАМЕ!!! Не ни залъгвайте с туризъм, скоро и този балон ще се спука, също като строителния. Черноморието ни вече е ГАДНО, природа няма, от Бургас до Резово е един безкраен панелно- бетонен квартал със сергии. Пампорово е без поляни и без гора. Сечта там е безумна. Зеленчукопроизводството ни е мъртво. Животновъдството опорочено от ЕС инструкции за щастливи скотове и нещастни хора....
13
1
 
10
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Износа изпревари вноса!Изнасяме се на Запад. През Терминал 2 и Дунав мост 1 и 2.То туй тук живот ли е да го опишеш? Озъбено свирепо куче.Вместо да чакаме обещаното ни светло бъдеще - пътуваме към него.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Гърция имаше добър туризъм и въпреки това през 2009 г. фалира.
11
1
 
12
 
! Отговори
Одесса преди 10 години
И само още нещо Пример:Ако сме изнасяли за 100 лева миналата година а сме внасяли за 500 лева, значи от страната са "изтекли" 400 лева. Ако през миналата година износът е пораснал със 7%, значи сме изнесли стоки и услуги за 107 лева. При ръст на вноса с "само" 5%, сме внесли през миналата година за 525 лева. Или 525-107=418, тоест при този уж ръст от 7% от страната са изтекли повече пари 418-400 = 18. Всъщност баланса е с около 5% отрицателен, и реално в държавата са останали по малко пари.
10
1
 
14
 
! Отговори
Одесса преди 10 години
Ок, решили сте да манипулирате с тази идиотска статия хората, да им губите времето с гръмки заглавия, поне да бяхте написали две основни цифри във лева - за колко пари всъщност внасяме и за колко пари изнасяме. А после изхождайки от тези две цифри да видим при положителни промени при износа, колко всъщност повече пари са останали в държавата. Статията можеше да е от 10 реда и да говори на читателите ви 100 пъти повече. Продавачи на заглавия сте, никакъв анализ и мислене няма!!!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изнасяме туристически услуги и внасяме плодове и зеленчуци. Поне банани да се въдеха по нашите земи, че да се наречем бананова република.
8
3
 
13
 
! Отговори
да преди 10 години
Пак лъжат. Ръст не означава, че салдото е станало положително. Вносът е оново по-голям и така 23 години. С по 2 млрд. евро на година сме на минус, кое прави колосалните за нас 46 млрд. евро.
7
7
 
17
 
! Отговори
qaz преди 10 години
Хахаха, заглавието е ,,РЪСТА на износа изпреварва ръстът на вноса в България и това се случва за пръв път от 23 години", което си е чиста лъжа и манипулация на комунистическите диктатори. Всъщност още почти от самото начало на кризата ръста на износа ни значително изпреварва темпа при износа. Можете да заблудите само вашият неграмотен електорат.
6
4
 
14
 
! Отговори
Suti преди 10 години
Вярно е! По софийските публични домове преди година имаше по 5-6 жени (от тях 80% ***), а сега са останали само 2-3 *** и телохранител с клепнали уши. Наистина България вече мощно изнася стока за ЕС!
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мека зима! По-малко разходи за енергия. Иначе вече 70% от икономиката ни е обърната към ЕС! Там лека-полека всички излизат от кризата и ще повлекат и нас леко нагоре!Е, няма ги вече ... Дянков, както и ***!
4
0
 
22
 
! Отговори
ALEXD преди 10 години
И как се е обезценила валутата ни, коментар 1?Защото еврото мачка долар напоследък, а ние сме във фиксиран курс - сещаш ли се?
3
1
 
21
 
! Отговори
кк преди 10 години
В Германия съм чел статий по весниците преди години ..... Изнасяй иначе загиваш ! Колкото износа превишава вноса ,толко3ва по добре е една страна !
2
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това добре ли е или зле ?
1
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При обезценена валута винаги износът е по-голям от вноса.