В края на март съобщават оператора на енергийната борса

Подадени са две заявления, но по закон може да има само един оператор на борсата
21 мар 2014 12:58,
4
 В края на март съобщават оператора на енергийната борса
Снимка: архив Reuters

На 31 март Държавната комисия по енергийно и водно регулиране на закрито заседание ще разгледа двете заявления за оператор на енергийната борса у нас. Днес на открито заседание бяха изслушани представителите на "Българска енергийна борса" (БЕБ) и на държавната "Българска независима енергийна борса", която е част от Българския енергиен холдинг.

В доклада на работната група към енергийния регулатор са описани редица пропуски от страна на документацията за частната БЕБ. Липсват достатъчно доказателства, че фирмата има достатъчен технически капацитет и човешки ресурси, за да изпълнява дейността по администриране на енергийната борса.

“Компанията е направила бизнес план по-скоро като за търговец на енергия, а не като оператор на борса”, коментира председателят на ДКЕВР Боян Боев.

От компанията обаче категорично отрекоха тези твърдения и управителят Б. Лазаров определи заключенията като несъстоятелни. Той покани представители на регулатора да направят проверка на място на комуникационните и компютърните устройства, които разполага фирмата. Що се отнася до човешкия ресурс - той е факт благодарение на сътрудничеството на БЕБ с три фирми - Енергийна финансова група, Аркадия Сървиз и Мост Енерджи. Те имат лиценз за търговия с енергия и ако нямат капацитет, значи не изпълняват лицензите си, категоричен беше Лазаров.

Държавната фирма нямаше възражения по изготвения доклад дали имат капацитет за управление на енергийната борса.

По закон само една компания има право да администрира енергийната борса. От БЕБ обаче коментираха, че не е задължително страната да остане само с една борса и посочиха европейски примери за това. Два оператора има в Лайпциг и в Унгария посочиха от компанията по време на изслушването.

Окончателно решение за оператора на енергийната борса ще бъде взето след закритото заседание на енергийния регулатор в края на месеца.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Енергийна борса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
айде да минават изборите,че ви чака 150% увеличение на тока.
1
2
 
15
 
! Отговори
Ялта преди 10 години
Deep Zone хванали микрофона е новината, това по-горе са подробности.

Спонсорирани публикации