Кризата в Украйна не спъва пазара на ваканционни имоти

Очаква се завръщане на англоговорящите купувачи в България
Обновена: 9 апр 2014 15:28 | 9 апр 2014 15:25, Миглена Иванова
18
Кризата в Украйна не спъва пазара на ваканционни имоти
Очаква се още една успешна година за пазара на ваканционни имоти. Снимка: Green Life

Украинската криза се оказа временна спънка за пазара на ваканционни имоти. За период от няколко седмици някои клиенти са бавили плащания по сделките, но това е отшумяло, коментира на пресконференция Теофил Петров, изпълнителен директор на инвестиционната компания Green Life.

„През март броят на сключените сделки е с близо 10% по-голям спрямо същия месец на 2013 година, като основни клиенти отново са руснаците”, посочи Петров, като се позова на данните на компанията.

Запазва се и тенденцията за интерес на рускоговорящите купувачи не само към класическите дестинации - по-големите градове(Варна, Бургас) и курорти на Черноморието, но и към по-малките градчета, като Поморие, Созопол, Царево.

Именно към малките градчета се насочват и купувачите, които искат да се пренесат трайно в България. За да задоволят търсенето, от Green Life стартират и нов проект в Поморие – Айвазовски парк, който е насочен точно към клиентите, които искат да пренесат живота си в България.

Първата фаза на проекта е стартирала през февруари и ще приключи през май 2015 г., а втората фаза се очаква да бъде завършена пр ез май 2016 г.

По думите на Петров около 25 на сто от рускоговорящите купувачи на жилища в Поморие остават в България постоянно. Според него данните са представителни за Черноморието и вероятно делът на рускоговорящите купувачи, придобили имот с цел преместване в България, от всички купувачи е приблизително същият.

Пазарът през 2014 г.

Прогнозата на компанията за пазара на ваканционни имоти е за успешна 2014 година, като очакваният ръст в активността е от 5 до 10%. Малко вероятно е да станем свидетели на съществени движения в ценовите нива, коментират още от компанията.

Профилът на клиентите ще се запази – основно рускоговорящи, като е възможна появата на нови купувачи, макар към момента да няма недвусмислени индикации за това.

Очакванията са за завръщане на британците и ирландците на пазара на ваканционни имоти заради ръста на запитванията към компанията от страна на англоговорящи клиенти. До реални сделки обаче все още не се е стигнало, допълни Петров.

Още за водещите тенденции на пазара на ваканционни имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ваканционни имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудна новина. От винпрома реагират подобаващо - вдигат производствените квоти на водката!
16
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Страхотна новина, искаме повече православни славяни да идват у нас и никакви англикански *** и африкански печки, на тия последните две категории трябва да им се забрани със закон да купуват имоти у нас!
15
1
 
3
 
! Отговори
N преди 10 години
А ве тези комунисти когато са на власт все нещата според тях са толкова розови че можем да си наемем даже и немци за домашни помощници а всъщност само лъжат и за 25год. нямат нищо направено освен да измъчват и тормозят народа.
14
4
 
1
 
! Отговори
NO преди 10 години
NE ISKAM RUSNACI V BG !
13
2
 
2
 
! Отговори
от 12 преди 10 години
На един приятел му напрвих количествена сметка колко би му излязло като материали и труд.Парцела си беше и негов при това,е засили се ,но когато почна да обикаля и да разучава кое колко струва по бетонни възли,арматурни дворове и борси за стр. материали се отказа.Само за документация,планове ,разрешителни и партиди щеше да плаща колкото в съседство се продаваха готови къщи с желаната от него квадратура.И всичко това е при заплати 500-600 лв на работник в строителството .
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споделям лично мнение-за средния българин най-подходящо е да си вземе стара къща с двор,да си я ремонтира и да си живее в нея.Най-евтино,екологично и спокойно излиза.
11
0
 
7
 
! Отговори
да Разбирач преди 10 години
Това с чужденците дето ще идват масово си беше голям балон и самозаблуда.Друг балон е ,че се обвързва заплатата с цената на имуществото.Къде остават материалите,работните заплати на работещите ,разходите за парцел,проект ...Викаш да паднат ама няма как 1 кв.м готова сграда да е под 1 кв.м цена на керамика.Средния българин освен да живее в кутиики от 10кв,м с таолетна или да се строи с оризова хартия друг начин да може да си позволи жилище в момента няма.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахах тия от греенливе май са си платили за статийка.
9
0
 
10
 
! Отговори
Разбирач преди 10 години
До АнонименМъжки, нивата от 2007 ще се върнат, когато стандартът на живот на българина се изравни с този на австриеца.. Тоест, никога няма да се върнат.Цените от 2007 бяха един огромен балон, несъответстващ по никакъв начин на икономическите и социалните условия в България. Няма как при средна заплата 300-400 евро един двустаен *** в Младост да струва 60 000 евро. Така че, нивата ще падат още, докато се достигне онова ниво, при което покупката на жилище ще е възможно за средния българин.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В един момент,след като 10-15 години не са си плащали данъците на държавата и общините и им дойде сметката едно 3-4 000 лева ще ревнат за референдум "щото им се погазвали правата".
7
8
 
0
 
! Отговори
Служител преди 10 години
За мен е чест,че вече седма година съм в екипа на Green Life.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека накупуват руснаците у нас имоти, за да може *** да докара корабите от черноморския си флот скоро и тука, заради тормоза който се оказва на руското население в България, като им се сервира водка менте...
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бившият съветски дисидент Сергей Ковальов призова "да се спре руската експанзия" в Украйна и "да се помни Мюнхен", споразумението от 1938 г. с Хитлер. Ковальов отправи призива си в декларация до западния свят и конкретно до депутатите в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), предаде Франс прес."Призовавам гражданите от цял свят да окажат натиск на правителствата си да се спре руската експанзия", пише 84-годишният Ковальов, цитиран и от БТА.
4
0
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Пич аз строя ,не правя сделки.Строя монолитно стоманобетонно строителство за без пари ,в цял свят за тея пари не биха се хванали и обекта да изчистят.Моята работа е свършена останалото не зависи от мен ,а от това как ще ми продават продукта.Не е моя работа и да тегля кредит ,да купувам имоти ,да очаквам печалба ,аз съм просто "дюлгер" средно ниво.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще рече човек, че досега рускоговорящите са избутвали англоговорящите от опашката пред агенциите за имоти...
2
7
 
12
 
! Отговори
тя преди 10 години
Рускоговорящи - може !
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рано или късно от Каварна до Царево ще е един град.Въпроса е с какви темпове ще стане това.От 2007 пазара е много зле,много предприемачи фалираха ,а голяма част от заетите в бранша се прекфалифицира.Лично за мен дохода ми падна 3 пъти и колкото и да имам интерес ,не виждам как отново ще се върнат нивата от 2007 година.

Спонсорирани публикации