Строят "Южен поток" в България през лятото

"Газпром": Проектът се реализира строго според графика
Обновена: 26 апр 2014 16:02 | 26 апр 2014 15:10, Веселина Йорданова
54
Строят "Южен поток" в България през лятото
Снимка: архив, Ройтерс

Строителството на българския участък от газопровода „Южен поток” ще започне през лятото, съобщиха от „Газпром”. От компанията твърдят, че проектът се реализира строго според приетия график.

На съвещание в Москва ръководството на „Газпром” е обсъдило хода на строителството на газопровода „Южен поток” и реализацията на съпътстващите проекти на територията на Русия.

Още по темата
В България в най-скоро време ще бъде подписан договорът, който предвижда доставката на оборудването и материалите, строително-монтажните работи, обучението на персонала и въвеждането в експлоатация на съответния участък от газопровода, съобщава „Газпром” на своята интернет страница.

Графикът предвижда доставката на тръбите за „Южен поток” у нас да започне през месец май, а самата работа по изграждането да започне през юни на руска и през юли на българска територия.

Есента ще започне полагането на тръбите от морския участък по дъното на Черно море. Компаниите, които спечелиха открития конкурс, интензивно увеличават производството на тръби за първата линия от газопровода, съобщава „Газпром”.

Подписани са и договорите за самия морски участък, както и за изграждането на технологичните обекти и за устройството на бреговите участъци в България и Русия, където ще преминават и четирите линии. 

Първият газ по тръбопровода ще бъде доставен в края на 2015 г. Плановете предвиждат също така по време на строителството и експлоатацията на „Южен поток” в България, Сърбия, Унгария, Словения и Хърватия да бъдат създадени около 8,5 хиляди нови работни места.

Пресслужбата на руския газов гигант цитира и думите на ръководителя на „Газпром” Алексей Милер, който е заявил по време на съвещанието, че „днес само "Южен поток" може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност".

Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, предупреди вчера пред БНР, че Европейската комисия очаква България да обезпечи не само функционирането на газопровода "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство, но да го спазва и при развитието и реализацията на проекта.

Тя добави, че Еврокомисията е обезпокоена от това, че предложените поправки в Закона за енергетиката, които разделят "Южен поток" на отделни части, не съответстват на правилата на европейския вътрешен енергиен пазар. "Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, то ние ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме спазването му", предупреди Сабине Бергер.

След няколко седмици, преди второто четене на законовите промени, предстои нова среща на еврокомисар Йотингер с министър Драгомир Стойнев. Двамата вече разговаряха по-рано тази седмица в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
19
 
21
 
! Отговори
ЪГЛОШЛАЙФ преди 9 години
До ВИНКЕЛДано проекта се осъществи--тогава ще имаме реални позиции в меж.политика,и ще можем да защитаваме интересите на страната си,,,,,
9
5
 
16
 
! Отговори
Язе преди 9 години
В к'ви филми се вкарвате па вие?!Съюза има нужда от тая тръба, затова и си трае така удобно. Затова и наще така наречени десни си мълчат.
8
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Първият газ по тръбопровода ще бъде доставен в края на 2015 г."...а вначалото на 2016 ще бъде спрян.
7
8
 
16
 
! Отговори
681 преди 9 години
До Анонимен 7 Нема страшно, само едно ще ти кажа:Кучетата могат да си лаят, колкото си искат, но керванът си върви!
6
5
 
31
 
! Отговори
Саакашвили преди 9 години
Поредната доставка от вратовръзки с плодов вкус пристигна току що в ЕП. Барозу вече похвали новата партида, изтъквайки, че враторъзките ми се дъвчели лесно и не засядали при преглъщане.
5
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дай Боже този проект да мине през България . За да имаме малко сигурност !
4
14
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахха забавно е как Газпром действа все едно ЕК не съществува. Успех със строежа!
3
9
 
30
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Кое "дясно" правителство ще го спре? ГЕРБ? Лично Борисов подписа старта на Южен поток ( в случай че не знаеш) Значи остават деформаторите, ама тях не ги виждам как ще дойдат на власт.
2
35
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е циничната болшевишка наглост,че Москва въобще не смята България за част от ЕС,а като някаква територия която безусловно и принадлежи заедно с племената съществуващи на тази територия.
1
37
 
20
 
! Отговори
БСП преди 9 години
Бързат нашите другари да не дойде дясно правителство че да спре тръбата на нашата независимост от Русия