Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка

Причината е нестабилната политическа обстановка
Обновена: 13 юни 2014 20:58 | 13 юни 2014 20:52,
86
Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка
Снимка, архив Булфото

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива, става ясно от съобщение на агенцията, публикувано от Министерството на финансите.

Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока, пише в съобщението на S&P.

Още по темата
Пречките за страната са свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и застаряването на населението.

„Процедурата, лансирана от държавния енергиен регулатор, за отнемане лицензите на чуждестранните електроразпределителни дружества добавят нестабилност за бизнеса и изпращат силно негативни сигнали към потенциалните инвеститори”, допълват от агенцията.

Освен това, липсата на ефективно управление на държавните енергийни и железопътни компании могат да доведат до ръст на задълженията им, е записано още в съобщението.

Възстановяването на икономиката е бавно – в периода 2010 – 2013 година реалният ръст на брутния вътрешен продукт е по-малък от средно 1%. Износът расте, но това не е придружено от увеличаване на вътрешното търсене, нито с намаление на безработицата. Безработни са 13% от трудоспособното население, спрямо 5,6% преди 2008 година, отчита от агенцията.

През първото тримесечие на годината има ръст на вътрешното потребление, но то е свързано основно с увеличените социални трансфери и плащания. Устойчивото увеличение на потреблението ще дойде след намаляването на безработицата, увеличаването на кредитирането и на чуждите инвестиции.

Ликвидността на банковия сектор е висока, подкрепяна от депозитите на населението. Банките намаляват своите дългови позиции с 4,8 млрд. долара в периода между 2008 – 2013 година.

„Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка”, коментира новината финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Според него обаче експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката.

„Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 година, дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5,3 пр.п., достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година”, допълни още той.

Чобанов посочи още, че от началото на годината пазарът на труда се подобрява и заетите се увеличават с близо 40 хил. души. През първото тримесечие на 2014 г. нивото на безработица остана на равнището си от последното тримесечие на предходната година от 13% и намаля с 0,8 пр.п. спрямо същия период на 2013 година, което се случва за първи път от 2009 година насам.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
5
 
! Отговори
varg преди 9 години
Голям праз
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2, те са ни виновни.Все други са ни виновни за това, което сме. Американците са ни виновни, че вече има висшисти, които не могат да напишат един мейл от три изречения без поне 5 грешки.Планът Ран-Ът, извънземните, нацистите от тъмната страна на Луната и рептилите са ни виновни, че сме ***.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Верно няма страх вече. Дете да сгазиш на пешеходна зона, оставят те на домашен арест. Е, от какво да те е страх? Бий, гази, стреляй, няма проблеми.
6
0
 
4
 
! Отговори
КОН преди 9 години
До Анонименказва се кон на лед да ги Е*Е назад ще дават ! :)
5
2
 
10
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 9 години
ЦОЦИАЛИСТИТЕ НИ УБИВАТ !! ТОВА ГО ВИЖДАТ ВСИЧКИ ,САМО НАШИТЕ -НЕ!!
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези рейтигови агенции са инструмент на колониализма, САЩ с 17 трилиона дълг.. най стабилната магаре да ги клати няма да мръднат е това е стабилност.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито. Скоро ще се изравним с Уганда и Танзания. Без значение кой ни управлява. И нито американците, нито европейците, нито евреите ще са виновни. Всички успяващи българи отдавна избягаха. Аз също избягах. Когато глупаците станат много повече от останалите, резултатът е такъв.
2
3
 
7
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Kak e gruckiq krediten reiting? ;-)
1
19
 
9
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
Гарантирано то ГРОБ!

Спонсорирани публикации