Зърното няма да поскъпва, реколтата е добра

За първи път ЕС ще заеме челното място в света по износ на пшеница
Обновена: 27 юни 2014 13:41 | 27 юни 2014 13:37, Надежда Бочева
11
Зърното няма да поскъпва, реколтата е добра
Снимка: Булфото

Реколтата от пшеница тази година е добра навсякъде и цената на зърното няма да се вдига, смятат Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) и Антонина Белопитова, директор в ССБ.

Последните данни на агроминистерството на САЩ са за реколта от пшеница от 701,6 млн. тона в световен мащаб. Това е малко под рекордната минала година, но потреблението се очаква да е само 698 - 699 млн. тона. Така преходните запаси ще се увеличат с цели 13 млн. до 188 млн. тона. Тези фактори ще свалят цената, очакват експертите, цитирани от БТА.

Очаква се в ЕС тази година да бъдат прибрани 146,3 млн. тона пшеница. За първи път съюзът ще излезе на първо място в износа на тази култура, като досега винаги САЩ са били водещи в експорта. Очаква се по-точно ЕС да изнесе около 28 млн. тона пшеница, а САЩ - 25 млн. тона.

Сега в САЩ пшеницата се търгува по 242 долара с включените разходи до пристанище, във Франция - 251 долара и в Германия - 269 долара за тон. На годишна база цената на зърното в тези държави пада от 11% (САЩ) до 4% (Франция).

В Русия и Украйна експертите също очакват добра реколта. С оглед асоциирането на Украйна в ЕС износът оттам няма да падне, а ще има и безмитна квота за внос в Евросъюза.

Никой не слага в сметките общия капацитет на Русия, Украйна и Казахстан, а той е 35 млн. тона и може да окаже сериозно влияние на световните пазари, посочи Васил Симов.

Експертите очакват реколтата от зърно в Казахстан да е с 600 хиляди тона по-добра от миналогодишната и да достигне 14,5 млн. тона. Страната има агресивен износ с много качествено зърно, смята Белопитова.

Цената на пшеницата в Украйна е 253 долара, в Русия - 255 долара, а в Унгария 203 долара.

Българската пшеница се продава на ССБ за около 300 лева за тон пшеница с качество Втора Б група. На годишна база цените у нас падат с 10%, в Украйна и в Унгария - с 6%, в Русия - с 4%.

Очакваме реколтата от пшеница тази година в България да е 4,9 млн. тона, или почти същата като през 2013 година. Ще има достатъчно зърно за износ - за храна и фуражи на българския пазар му трябват около 1,8 млн. тона годишно, смята Васил Симов.

Брашно тип "500" в пакети по 1 кг в България е със средна цена около 0,71 лева. Миналата година цената на един килограм пакетирано брашно беше 0,82 лева.

Добивът на царевица през тази годна в ЕС се очаква да бъде 65,3 млн. тона - със 700 хиляди тона повече от миналата година. Реколтата от царевица само в Украйна ще бъде 27 млн. тона, посочиха от ССБ.

В световен мащаб реколтата от царевица ще бъде 981 млн. тона, или с 2 милиона тона повече от предходната година. Потреблението на царевица пада и преходните запаси се увеличават до почти 183 млн. тона. Това е с 13 - 14 млн. тона повече от 2013 година.

Цената на царевицата е 238 долара за тон във Франция, в САЩ - 215 долара, в Унгария - 214 долара. На годишна база цената на царевицата пада с 23% в САЩ, в Унгария - с 13 на сто и във Франция - с 19%.

В България царевицата се продава средно по 310 лева за тон и от юни 2013 година пада с 14%.

Информация за реколтата от рапица, слънчоглед и нерафинирана захар, може да намерите в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
свещеник преди 9 години
Мили ми другари, защо сега се сетихте, че хората си искат парите от банките. Вие не помните ли 1997 г. когато вашите ментори от БСП.ДС обраха спестяванията на хората. От тогава до сега плюете по всички партии и казвате, че БСП-ДС са най добрите. Според мен сега трябва опашките да са на Позитано 20 , защото само там раздават пари. Айде чао *** и бог да ви прости
7
2
 
3
 
! Отговори
журналист преди 9 години
Чао българоубийци и коминтерновски предатели от от този сайт . Нямате никакви проблеми да триете и да плюете по всичко, което не обича БСП-ДПС-ДС, но няма полза. Този сайт вече се чете само от чугунените глави на БКП-БСП-ДС.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A очуканото от градушките. Нападалото от наводненията, които не бяха само е градовете?А това че лошото време в момента възпрепятства прибирането на реколтата?А, че ако не я приберат сега след това и пада качеството? Ако се наложи да се минава през сушилни за зърното то това няма ли да оскъпи продукцията? Има толкова много въпроси без отговор а като цяло сме "по-добре" и реколтата е добра. Само дето реколтата е добра тогава когато е прибрана на 100% а тя е още по нивите.
5
1
 
0
 
! Отговори
............... Ха . преди 9 години
Баи ти Симо ги разбира тези работи , колкото бай Арпацумен икономика , чака ме включване на бай Хърсеф .... за зърнения баланс. с две думи глад и мизерия , пак и отново , но като за последно .... като руски хат тек нагревател в гаранция.
4
0
 
0
 
! Отговори
ДОБРОЖЕЛАТЕЛ преди 9 години
Разбира се че зърното няма да поскъпне!!при такива дъждове има и едно добро нещо-растенията увеличават добивите си.България може да храни половин Европа
3
0
 
4
 
! Отговори
млад червен бунак преди 9 години
Пред нас са грейнали житата И ний вървим, вървим нататък
2
0
 
2
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 9 години
Е сега от тук натам започват едни приспивни песнички.И ще се пръкнат едни успокояващи писачи по форумите абе мед и масло ви казвам.
1
1
 
5
 
! Отговори
Реших преди 9 години
Реших, че итая тема за СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ което ни залива няма да може да се коментира...

Спонсорирани публикации