БНБ намали лихвите по депозитите в КТБ

Лихвите се приравняват към средните за страната за месец май
Обновена: 30 юни 2014 17:18 | 30 юни 2014 17:01,
60
БНБ намали лихвите по депозитите в КТБ
Снимка: Reuters

Българска народна банка е взела решение служебно да намали лихвените проценти по депозитите в Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Както е известно, финансовата институция, която бе поставена под специален надзор, доскоро предлагаше най-високите лихви за депозити в България.

Още по темата
26 юни 2014 08:53
131
Лихвите ще бъдат намалени до „средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.”, се казва в съобщение на институцията.

Мярката влиза в сила от утре, 1 юли.

От БНБ налагат същата мярка и по отношение на дъщерното дружество на КТБ „Креди Агрикол България“ ЕАД.

Към май 2014 година средният лихвен процент по новите депозити (т.нар. нов бизнес) на нефинансовите предприятия в лева е 2,11 на сто. В евро този процент е 1,94 на сто. Лихвите по салда (основно овърнайт и депозити с договорен матуритет) варират между 0,25 на сто и 3,2 на сто, показва лихвеният бюлетин на БНБ.

Що се отнася за домакинствата, средният лихвен процент по новопривлечените депозити през месеца е 3,59 на сто в лева и 3,44 на сто в евро. По салда средните проценти варират между 0,67 на сто и 4,05 на сто.

Най-високи са средните лихви по депозитите с договорен матуритет в лева – за домакинствата те са в размер на 4,05 на сто, а при депозитите в евро, договорени за ползване след предизвестие – 4,58 на сто. Нефинансовите предприятия ползват най-добри условия за срочни депозити – 3,23 на сто в евро и лева.
 

 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До 40Ама сериозно ли САЩ, МВФ и ЕС са съсипали българските банки през 1996? Брех, аз в коя държава съм бил тогава, че не съм разбрал? Значи МВФ, които дори още не бяха дошли в България по това време, разрушавали банки у нас. Как, с багери или фадроми? България дори не беше подала молба за членство в ЕС, но и те разрушавали, чудно защо. И на власт тогава бяха комунистите на Виденов, които раздаваха милионни кредити на техни хора, с което фалираха банките и после хиперинфлация. Прегледай се.
43
0
 
5
 
! Отговори
финансист преди 9 години
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ : ЦЕЛТА Е ПОСТИГНАТА !!! А БНБ се оказа машата в ръцете му !
42
3
 
6
 
! Отговори
rt преди 9 години
*** държава пак се опитва да ни открадне парите. Кой и дава право да променя лихвите на частна банка. Мама им комунистическа крадлива.
41
8
 
3
 
! Отговори
финансист преди 9 години
това са съвсем нормални проценти!ПРАВИЛНО.ПОЗДРАВЛЕНИЯ.БРАВО
40
0
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 9 години
И въобще няма да се прибягва до този фонд.
39
0
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 9 години
Направят ли го така, БНБ и държавата поставят на карта доверието на хората към банковата система. А определено сега не е моментът! Да не говорим, че КТБ беше тяхна грешка. От друга страна тази банка вероятно много бързо ще бъде продадена.
38
2
 
8
 
! Отговори
CA преди 9 години
До Аз,вратичката в закона която казав че изплащането трябва да започне 20 дена след фалит на банката, но не казва кога трябва да завърши. Така на пратктика гаранционния фонд е с отвързани ръце да се изгаври както си иска със вложителите ... примерно депозит от 40 000 лева може да го връщат на равни месечни вноски от 333 лева за 10 години - това гарантиран депозит ли е ???
37
1
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 9 години
През 1996 г. САЩ, МВФ и ЕС съсипаха умишлено българските банки, за да влезнат чуждите банки в България и да изсмучат богатствата на новата колония България. Сега 95 % от банковия пазар е на чужди банки, останалите 5 % пак са на небългарски офшорки.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прррррррррррравилно!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1996 г. МВФ принуди Виденов да затвори 16 банки и се създаде банкова паника. И до ден днешен България не е получила един долар обезщетение от САЩ заради ембаргото над Югославия, Ирак и Либия, което съсипа България.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен32Ми то 96 година всичките банки обраха парите на хората,независимо какъв беше лихвеният % !
33
0
 
11
 
! Отговори
! преди 9 години
Предполагам, това административно недоразумение ще падне в съда.. но през това време много хора ще си преместят депозитите...
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лихвите падат но банката не е отворена.
31
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Какво общо има фонда за гарантиране на вземанията и нивото на лихва. Депозитите са гарантирани до 196 000лв, независимо дали са 0,9% или 9%. Колко финансово грамотен трябва да си, за да различиш алчността от пазарния принцип?!
30
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО ХОРА СЕ ПОДВЕЖДАТ ЗАРАДИ ЛИХВИТЕ И ПОСЛЕ ГИ СЪРБИ ДУ.ЕТО. ТАКА БЕШЕ ПРЕЗ 90 ТЕ ГОДИНИ КОГАТО ИМ ОБРАХА МАНГИЗИТЕ И ГИ ОСТАВИХА ДА СИ ЛИЖАТ РАНИТЕ. ЗАТОВА НЕ СЕ ЛАКОМЕТЕ ЗА ЛИХВИ А ЗА СТАБИЛНИ БАНКИ. АМА ПУСТО ЧОВЕШКО ОКО НЕНАСИТНО.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чупена "държава"-ако може да се нарече така тази сбирщина от 95%*** и страхливци,и 5% тарикати,които въртят глупаците на малкият си пръст съвсем безнаказано !
28
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да намалят и лихвите по кредитите ???? А....?? Или като те краде банка може :))
27
2
 
27
 
! Отговори
29 преди 9 години
При 2% лихва по депозит и 12% лихва по кредит не бих нарекъл това пазарна икономика, а по-скоро обирджийска далавера :))). Направо се чудя как БНБ още не е пратило квестори във всички банки пък да обяви една лихва от -5% по депозитите и 30% по кредитите и да видиш как бюджета ще литне нагоре за общото благо :)))
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самата пазарна икономика и конкуренция прави паниката и банките се избиват една друга за да приберат повече депозити. Банките са като фирмите и разбира се някои фалират, някои продължават.
25
0
 
18
 
! Отговори
Въпроси преди 9 години
А защо хората се втурнаха да теглят?Някой задава ли си въпроса?Има ли осъдени за кризата 1996г?И защо хората не вярват на нищо в България?

Спонсорирани публикации