Можем да загубим около 20 хил. туристи заради фалита на руски оператори

Фалитите на руските туроператори ще продължат, коментира Румен Драганов
7 авг 2014 16:56,
10
Можем да загубим около 20 хил. туристи заради фалита на руски оператори
Снимка: архив, Булфото

Българският туризъм може да претърпи сериозен удар вследствие на фалитите на руски туроператорски компании.

"Очаква се да изгубим между 15 и 20 хил. туристи заради фалита на руските туроператори", заяви председателят на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти Байко Байков пред Investor.bg.

В това число се включват и туристите, които идват да ползват своите жилища тук, защото те няма да могат да ползват полети на организирани от съответните туроператори полети, уточни той.

"Рискът за българския туризъм се състои в това, че ще има неплатени сметки в хотелите от туристите", заяви от своя страна директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов за Investor.bg. Той се опасява, че фалитите на руските туроператори ще продължат.

„Такива фалити понижават доверието към туроператорите и хората започват да си правят сами резервации през интернет“, твърди пък управителят на една от големите български фирми, работещи на руския пазар, Галин Георгиев, цитиран от БНР.

Припомняме, че в неделя бившият зам.-министър на икономиката Бранимир Ботев каза, че три от големите туроператорски фирми са поели ангажимента да осигурят престоя на туристите в българските хотели, докато въпросът не бъде решен, независимо че шансът да получат парите си е минимален.

По-рано днес пък стана ясно, че Московската прокуратура е започнала разследване за измами на фалирали руски турооператори, като един от тях - „Лабиринт”, бе обвинен в присвояване на 100 млн. рубли. Пет наказателни дела са образувани срещу фалиралите през последните седмици руски туристически компании Лабиринт, Windrose World, ИдеалТур, Нева и ЕкспоТур.

В рамките на 30 дни фалираха руските туроператори "Нева", "Роза на ветровете", "Експо-тур", "Лабиринт", "ИнтерЕър". Появиха се и спекулации и за евентуално спиране на дейността на друг руски туроператор - "Еърчартър". Най-много са потърпевшите от фалита на компанията „Лабиринт”, която е изпратила в чужбина близо 65 000 души.

Четете още икономически новини в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dremi mi na .......
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не губим, губят *** които презастроиха крайбрежието с хотели. А на който му липсват чемодан - поезд - масква при ***!
4
8
 
4
 
! Отговори
Хахххахах преди 9 години
Хич да не идват,там да си стоят.Сега ще им въведат забрана на полетите до САЩ и Европа.В Китай и най-вече в ислямски Иран,да си насят и бурките.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия отвръщa нa удърa.
2
1
 
5
 
! Отговори
бг пенсия преди 9 години
требе ли да се тревожим?
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Богу! По-малко *** в българско.