Първа крачка за оздравяването на КТБ

Оманският фонд поиска достъп до непублична информация за банката
Обновена: 10 сеп 2014 20:37 | 10 сеп 2014 20:21,
28
Първа крачка за оздравяването на КТБ
Снимка: Reuters

Финансовият консултант с изключителни права – ЕPIC, избран от консорциума между Фонда на Генералния държавен резерв на Султана на Оман, както и други непосочени акционери и потенциални инвеститори, е поискал достъп до непублична информация, свързана с КТБ.

От EPIС са поискали на базата на непубличната информация да бъдат водени разговори с правителство и Българската народна банка (БНБ) за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, съгласно правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз, става ясно от прессъобщение на централната ни банка.

Още по темата

Изпратеното писмо обаче не посочва конкретни параметри за финансови и правни ангажименти, но пък от БНБ отбелязват, че то е важна част от търсенето на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори за банката, поставена под особен надзор.

По тази причина и предложението ще бъде внимателно разгледано и в координация с правителството ще бъде взето отношение по повод направеното предложение, допълват още от банката.

От БНБ напомнят, че на 22 август са изпратили писма до двата най-големи акционери в КТБ – "Бромак" на Цветан Василев и Фонда на Султана на Оман с искане до 31 август да представят конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа за КТБ.

На 1 септември Оманският фонд е заявил намерения за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на банката. От фонда тогава обясниха, че предложението ще бъде направено на базата на оценката на активите, която се извършва от квесторите в банката, както и на допълнителната оценка („дю дилижънс”) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

"До края на днешния работен ден, 10 септември 2014 годена, не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банковата група КТБ – Цветан Василев”, се казва още в съобщението на БНБ.

Развитието на казуса КТБ можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации