Всеки втори българин иска да плаща с карта в магазина

В София почти 60% пазаруват своите ежедневни покупки в хипермаркети
30 окт 2014 21:13, Бойчо Попов
42
Всеки втори българин иска да плаща с карта в  магазина
Снимка: Visa

 За 37% от българите електронните разплащания са предпочитан вариант при извършване на покупки, чиято стойност надхвърля 30 лв. За сравнение – 13% използват електронни разплащания за покупки под тази стойност, показва проучване на Visa Европа за България за нагласите на българите към начините на плащане, проведено от агенция „Ноема“ в периода 8 до 12 септември 2014 чрез онлайн проучване в 10 от големите градове в България.

45% от запитаните отговарят, че биха избрали да плащат с карта, ако има наличен POS терминал в магазина, а 48% са доволни, че не трябва да се съобразяват с това дали има банкомат в близост. Всеки пети би се отказал да пазарува от магазин, в който не може да плати с карта.

Около две трети от потребителите (69%) използват дебитни карти при пазаруване най-вече заради удобството, което осигуряват. Навикът отново играе голяма роля - над 27% от потребителите са свикнали да плащат с дебитна карта за по-малки покупки. Скоростта (21%), наличието на средства при отсъствието на пари в брой (15%) и безопасността (15%) също се разпознават като предимства на електронните разплащания.

При избор на търговски обект половината от българските потребители предпочитат да купуват хранителни продукти и стоки за дома от супермаркети. Пазаруването в малкия квартален магазин привлича около 13% от българите, 22% пазаруват във квартален магазин, които е част от верига, а само 1% казват, че предпочитат специализирани магазини за органични храни и стоки.  

В София почти 60% от потребителите пазаруват своите ежедневни покупки в хипермаркети, докато средно 44% правят това в цялата страна. Тези магазини са по-предпочитани за мъжете – 54% от представителите на силния пол пазаруват в хипермаркет, в сравнение с българските жени – 47%.

Над една трета (37%) от българските потребители правят малки покупки всеки ден, докато покупки над 30 лв. се правят средно веднъж седмично (34%) или дори само веднъж или два пъти месечно (36%), показват резултатите от проучването. Българите осъществяват малки покупки на различни места – квартален супермаркет от верига (28%), хипермаркети (26%), както и квартални магазини (26%), но когато става въпрос за покупки на стойност 30 лева и повече, над две трети (73%) от потребителите казват, че предпочитат да пазаруват в големите търговски вериги.

“Навлизаме в традиционно силния търговски период в България. С тази цел много търговци обмислят обновяване на технологията за електронни разплащания и ускоряване на традиционните картови разплащания, за да спестят време както за потребителите, така и за служителите, и да намалят опашките в търговските обекти. Българските потребители оценяват високо удобството и гъвкавостта, които електронните разплащания носят в ежедневието. Отбелязваме непрестанно увеличение на годишна база в използването на карти”, твърди Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
12
 
! Отговори
Див Селянин преди 9 години
Язе най-обичам в брой, кеш и на ръка да плащам, да чуя шум на банкноти. Както казват в едно от любимите ми места за пазаруване "Кеш енд Кери"!
16
6
 
7
 
! Отговори
ебан та разпран преди 9 години
Кат те източи кварталния *** да не ми плачеш на рамото.. не е америка тук
15
4
 
8
 
! Отговори
Свако преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Това прилича на параноя. Ако не искаш да те следят, тогава не ползвай интернет и телефон.:)
14
12
 
9
 
! Отговори
ебан та разпран преди 9 години
Скъпи ми гугутки ,кога разберете че пара джоб си е най добре тогава ще сте добре... Одим си с 1к джоб и без карти,хахахахха
13
5
 
5
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
А така колко повече плащат толкова по-бедни стават ! Купувате само не българска стока от не български магазини и питайте деформаторите кога ще прокопса България???
12
0
 
6
 
! Отговори
s преди 9 години
`бойчооо, магаре такова кои ти плати за да правиш тия скрити реклами бе хаймана
11
3
 
14
 
! Отговори
Ха Аха! преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Вероятно касиерките в хипермаркета са невежи или системата име ***. От опит просто с карта се харчат повече пари и банката си реже нейното купонче за това че те олеснява с харченето на пари.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** ли съмНезнам защо не ви ги връщат. На мен ми откраднаха визата 3 часа по-късно разбрах и се обадих на виза. Блокираха визата но през тези 3 часа някакви араби бяха купили дискове с филми от граничащ с Газа израелски супер. Първо от виза ми въстановиха всичко до стотинка. Второ камерите в магазина са ги засекли според часа на покупката и при следващото влизане ги спипаха. Скрито покрито в Израел неможе да има. Виза ми изпрати в пощата нова карта.България е умишлено *** система. Жалко
9
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !При плащането кеш е по-голямо забавянето. Почват и търсят пари. Броят стотинки и т.н.
8
3
 
26
 
! Отговори
Киро-бедното преди 9 години
Евтина реклама,ама нема кой да се върже.Само да питам с картата от КТБ, къде да пазарувам.
7
13
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Стига сте промивали мозъците на хората бе !Никой не иска да плаща с карта !Всеки ден ми се случва да чакам на опашка в някой хипермаркет, докато някой плаща с карта. Забавянето е много по-голямо, отколкото при плащане кеш.Супер неудобно е !Всички знаем кой има полза от плащането с карти !Онзи, който иска да следи и знае всичко за нас. Да знае къде сме били, какво сме пазарували, от какво имаме нужда, от какво сме болни и т.н.Долу тоталния контрол над хората !Свободата е висша ценност !!!
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вероятно сте анкетирали олигарските квартали на София, Варна и Пловдив, Пазарувам 25 години с карта но в чужбина. Като казвам чужбина да не си помислите че имам предвид Русия. Израел и Америка вече звучи малко по нормално. Българите първо са страшно бедни , второ всяко ново нещо го пиемат със 100 години закъснение
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога направихте това проучване ? На сън ? През ноща сънувате, преди обяд лъжете а лед обяд сами си вярвате на лъжите. Това може но не и в България !
4
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С карта е по-лесно
3
4
 
9
 
! Отговори
Тъп ли съм преди 9 години
Да бе искат ама с VISA gold без лимит,и после да не ги връщат.
2
3
 
24
 
! Отговори
Парадокс преди 9 години
Въпреки големите промоции в големите супери аз вече година си пазарувам от бакалията в квартала. Преди година си направих експеримент, Половин година пазарувах храната само от супера и водих сметка до стотинка. Следващите 6 месеца не влезнах нито веднъж в супера. Намирах необходимото в кварталния хранителен магазин и пак записвах всичко до стотинка. На края на годината когато седнах с двете сметки за мое учудване пазаруването от магазина ми излезна по евтино въпреки различните промоции в супера
1
4
 
40
 
! Отговори
Луд преди 9 години
Ха-ха по-фалшиво проучване трудно може да се измисли.Да се твърди, че в държава в която над половината население оцелява с минимални заплати , ползвателите на дебитни карти са 69% е меко казано цинизъм.