Въпреки казуса с КТБ банковата система остава стабилна

Отнемането на лиценза сваля до голяма степен напрежението в банковия сектор
Обновена: 6 ное 2014 18:04 | 6 ное 2014 18:04,
10
Въпреки казуса с КТБ банковата система остава стабилна
Снимка: Ройтерс

Отнемането на лиценза на КТБ от страна на БНБ сваля до голяма степен напрежението в банковия сектор. Както се очакваше, днес БНБ официално отне лиценза на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) заради отрицателен капитал в размер на 3,745 млрд. лв. Но това се случва успоредно с постигнатия напредък по съставянето на правителството, с оповестените срокове за изплащане на гарантираните депозити, с гаранцията на Министерството на финансите, че средства за всички влогове до 196 000 лв. ще има, и с добрите финансови показатели на банковата система.

Още по темата
От Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) вече увериха, че изплащането на гарантираните депозити в КТБ ще започне от 4 декември, като това ще става от няколко банки, за да се избегне струпването на всички вложители в една банка.

Финансовият министър Румен Порожанов пък обеща, че при необходимост ще бъде осигурена ликвидна подкрепа за Фонда и добави, че няма да има проблем с изплащането на гарантираните депозити в КТБ. Връщането на паричните средства обратно в икономиката определено ще има позитивен ефект.

Също днес бившият финансов министър Петър Чобанов заяви, че отсъствието на КТБ от финансовата система през последните месеци не се е отразило неблагоприятно на останалите банки.

По всичко личи, че съвсем скоро ще има и правителство, което да обсъди актуализацията на Бюджет 2014, която предвижда издаване на държавна гаранция за Фонда при недостиг на средства или пък директен трансфер на средства от централния бюджет.

От своя страна банковата система посреща случващото се в стабилно и ликвидно състояние, като отчита растеж на активите, привлечените средства и печалбата.

Към деветмесечието на 2014 г. активите на 27-те кредитни институции се увеличават с 1,63% на месечна и със 7,34% на годишна база до 81,7 млрд. лв.

В края на септември депозитите на фирмите и домакинствата нарастват със 7,2% на годишна база до 58,91 млрд. лв., като само гражданите са вложили с 8,6% повече средства спрямо година. Вложенията им достигат 39,183 млрд. лв.

Заради по-високия нетен лихвен доход, по-високите приходи от такси и ниските разходи за обезценки печалбата на банковата система нараства с близо 177 млн. лв. за година до 613,4 млн. лв. 12 от банките реализират печалба над 10 млн. лв.

Банковият сектор остава изключително ликвиден. По-голямата част от свободния ресурс на трезорите е пласиран в краткосрочни и бързоликвидни вложения в кредитни институции. Нивата на ликвидните активи и на привлечените средства, които от 20 юни 2014 г. се наблюдават от БНБ на дневна база, остават стабилни през целия период. Тяхната динамика както за системата, така и на индивидуално ниво, показва съхранено доверие.

Към 30 септември ликвидните активи на 27-те кредитни институции достигат 21 млрд. лв., а коефициентът, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, се повишава до 29,84%. За петте най-големи банки по активи този коефициент е 27,65%.

През първото полугодие собственият капитал на цялата банкова система възлиза на 10,75 млрд. лв. общата капиталова адекватност на сектора е 21,17%. Следващата седмица БНБ трябва да обяви капиталовата адекватност на системата към 30 септември. От централната банка са с положителни очаквания за капиталовата позиция на системата за този период, имайки предвид отчетения финансов резултат на 27-те кредитни институции за деветмесечието и консервативния подход при оценката на кредитния риск.

Няма системен риск за банковата система в България, увери преди дни и управляващият директор и регионален директор на рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Марчин Петриковски в интервю за Investor.bg. Само преди няколко седмици агенцията потвърди оценката си за българския банковия сектор на 7 от скалата от 1 до 10 по критериите на компанията "Оценка на кредитния риск в банковата индустрия" (Banking Industry Credit Risk Assessment).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
75 преди 9 години
До високКато ги сложиш в Бурканбанк,още същия ден,като отидеш за хляб и се върнеш,парите няма да ги има.Апашите знаят как.Сигирно е само в банка от страна в Еврозоната.Германия никога няма да допусне срив на еврото.Справка в ГЪрция,Испания,Португалия се наляха миларди в банките и продължават да наливат.В България и Исландия например,оставят банките да фалират
5
0
 
1
 
! Отговори
grob преди 9 години
ami to v bulgaristan neznam koe e stabilno, tazi duma trqbva da se istrie ot rechnika
4
0
 
1
 
! Отговори
grob преди 9 години
da be da stabilna tova gp sluham postoqnno AMA *** ZE CHE FALIRA
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
престъпници начело с Искров
2
1
 
5
 
! Отговори
висок преди 9 години
Опа, като хвалят нещо в БГ трябва да сме нащрек! Особено когато същите хора казваха, че с КТБ няма проблем! Затова парите в бурканбанк или в малка банка в Австрия, Словакия, Чехия.... В България- не!
1
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
и въпреки това Василев трябва да бъде съден!