Нямало оферти за ТБ "Виктория" с ясни ангажименти

БНБ напомня критериите, на които трябва да отговарят кандидатите
Обновена: 11 ное 2014 17:40 | 11 ное 2014 17:40,
0
Нямало оферти за ТБ "Виктория" с ясни ангажименти
Снимка: архив, Ройтерс

До момента в Българска народна банка (БНБ) не е постъпвала оферта за придобиване на Търговска банка „Виктория“, която да отговаря на законовите изисквания и да съдържа ясни финансови ангажименти, уверяват от централната банка. С това банковият надзор опровергава публични анонси за деклариран интерес и изпратени писма за намерения.

Припомняме, че такъв интерес изразиха от застрахователното дружество „Лев инс“ и руската банка „Банк Российский Кредит“.

Още по темата
В съобщение до медиите от БНБ обясняват, че "кандидатите за банков лиценз трябва да бъдат финансови институции с висок международен престиж, дългогодишен опит и значителен капиталов ресурс“.

„Това е в пряка връзка и с нормативно заложените критерии в Закона за кредитните институции (чл. 28а, ал. 3), изискващи заявителят да има висока репутация, опитен мениджмънт, финансова стабилност и прозрачна дейност“, поясняват още от БНБ в прессъобщението.

Репутацията и капиталовият ресурс на „Банк Российский Кредит“ могат да бъдат поставени под въпрос, защото рейтинговата агенция Moody's Investors Service понижи дългосрочния рейтинг по депозитите на банката с две стъпки. Като причина от агенцията изтъкват бързата кредитна експанзия и слабите капиталови буфери.

„При интерес от страна на представители от чуждестранна финансова система от изключително значение е критерият за висока репутация на кандидата, постигната на международните финансови пазари, както и надеждност и стабилност на финансовото му състояние“, отбелязват още от БНБ.

„Изключително строги са изискванията към системите за управление и контрол на рисковете, вътрешните контролни механизми и надеждните системи за предотвратяване изпирането на пари или финансирането на тероризъм“, гласи още съобщението на БНБ до медиите.

От централната банка припомнят, че квесторите на ТБ „Виктория“ продължават своята работа в рамките на законовите изисквания и предписанията на УС на БНБ до изтичане на срока на специалния надзор, под който все още е кредитната институция. Както е известно, той изтича на 22 ноември. Именно дотогава трябва да има повече яснота относно бъдещето на ТБ „Виктория“.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: БНБТБ Виктория
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари