Танева е изненадана от протеста заради тютюна

Тя увери, че до дни ще се представят законови промени в сектора
12 дек 2014 15:48, Надежда Бочева
5
Танева е изненадана от протеста заради тютюна
Снимка: архив, Ройтерс

За земеделския министър Десислава Танева протестът на тютюнопроизводителите е изненада. Те изразиха недоволството си заради слабата изкупна кампания, ниските цени на продукцията и вдигането на осигурителния праг за земеделските производители.

Още по темата
Танева посочи, че преди седмица е бил проведен консултативен съвет с тютюнопроизводителите, а няколко дни преди това фирмите, които изкупуват тютюн, са били канени на разговор в МЗХ, за да се обсъди готовността им да започнат изкупвателната кампания.

Според Танева и тютюнопроизводители, и фирмите са поискали законодателни промени и ясни гаранции за изкупуването на продукцията и качеството й.

Имало постигнато съгласие за най-належащите промени, така че от 1 март 2015 година кампанията да стартира нова регулация, включително да има регистър на производителите. Агроминистърът обеща утре законодателните промени да бъдат пуснати за обществено обсъждане.

Танева обясни, че се е чула с представители на бранша заради предстоящия протест. Тя припомни, че държавата не може да гарантирана изкупна цена, но се очаква новите правила да повлияят положително на пазара.

Министърът на земеделието смята, че сега моментът не е подходящ да бъдат увеличени  праговете, на които ще се осигуряват тютюнопроизводители и зеленчукопроизводителите, както е заложено в Бюджет 2015. Изпращаме една от най-лошите години за земеделието и това ще е проблем за стопаните, каза тя.

Припомняме, че миналата година изкупната кампания също започна с протести, тъй като стопаните бяха недоволни от предложените им цени и забавеното изкупуване на продукцията. Междувременно кабинетът "Орешарски" предложи да бъде засилена регулацията в сектора, като се създадат регистри и на производителите, и на търговците.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Министър Танева наистина ли е толкова наивна и незабелязва елементарната зависимост - Когато ДПС е във властта протести на тютюнопроизводители няма, независимо че етническата мафия пръста си немърда за решаване на прословутите им проблеми. Когато обаче не са във властта, изведнъж се сещат за проблемите си!
2
1
 
0
 
! Отговори
ессед преди 9 години
Никога няма да се реши този проблем понеже никоя политическа сила няма интерес.Как мислите че ще дадат на селените да папкат тлъсто парче от баницата ,а от къде ще останат пари за скъпи покупки на политиците?Искам само през сезона на беридба на тютюна да се въведат задълйителни Ленински съботници за служителите на МЗХ и на Фонд Тютюни да видят как се изкарват заплатите им и подкупите , които пребират...
1
0
 
0
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тая Танева искам и аз да я изненадам, приятно разбира се!Герп!

Спонсорирани публикации