Безработицата в България продължава да намалява

По данни на Евростат през ноември без работа са били 374 хил. души
7 яну 2015 15:37, Бойчо Попов
14
Безработицата в България продължава да намалява
Снимка: ЕК

 Бавният спад на безработицата в България продължава и през ноември, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Равнището ѝ се е понижило до 11,1% през месеца спрямо 11,3% през октомври.

Година по-рано, през ноември 2013 г., безработицата е възлизала на 12,9%.

Общият брой на безработните лица в България през 11-ия месец на 2014 г. е бил 374 хил. души, докато през октомври без работа са били 382 хил. души, а през ноември 2013 г. – 435 хил. души. Младежите в България без работа са били 21,4 на сто спрямо 21,7 на сто през октомври, сочат данните на Евростат, отчитащи сезонните фактори.

Данните на Евростат за безработицата и тези на българската Агенция по заетостта се различават, защото европейската служба оценява нивото на безработицата на базата на икономически активните лица, а българското ведомство прави статистиката си само на база на регистрираните в бюрата по труда лица.

Според данните на агенцията нивото на безработицата през ноември 2014 г. е било 10,8%.

Безработицата в ЕС

Въпреки подобрението обаче безработицата в България продължава да е над средното ниво за ЕС.

Според Евростат безработицата средно за 28-те държави през ноември се е понижила до 10%, или 24,4 милиона души. Най-високите равнища на безработицата продължават да отчитат Гърция и Испания, а най-ниските - Австрия и Германия.

Безработицата сред младежите леко се е повишила до 23,7 на сто в еврозоната и до 21,9 на сто в целия ЕС през ноември. Общо 3,4 милиона души под 25 години години са били без работа в еврозоната и 5,1 милиона - в ЕС.

Безработицата в еврозоната

Безработицата в еврозоната е останала на равнище 11,5 на сто през ноември за четвърти пореден месец. Тези данни идват на фона на усилията на еврозоната да постигне икономическо съживяване, отбелязва DPA, уточнявайки, че те не включват Литва, която на 1 януари стана 19-ата членка на еврозоната.

През ноември в еврозоната 18,39 милиона души са били без работа - с 34 хил. повече, отколкото през октомври, но с 522 хил. по-малко, отколкото година по-рано.

Ситуацията в Германия

Броят на безработните в Германия през декември достигна най-ниското си ниво от обединението на бившите ФРГ и ГДР, както стана ясно от данните на Федералната агенция по заетостта (BA) от сряда. През последния месец на 2014 г. без работа са били 2,764 млн. германци. Средногодишното равнище се понижава до 2,9 милиона. Това е спад с 0,2 процентни пункта (52 хил. души) спрямо 2013 г.

За 2015 г. агенцията очаква ново намаляване до 2,88 млн. „Това означава, че въвеждането на минималната работна заплата няма да има драматичен негативен ефект върху пазара на труда", заяви директорът на BA Франк-Юрген Вайзе, цитиран от DPA. Припомняме, че от 1 януари във федералната република бе въведена минимална работна заплата от 8,50 евро на час.

„Като цяло в края на 2014 г. икономиката получи попътен вятър. Икономическият спад от последните няколко месеца се очаква да достигне своя край", казва Ролф Шнайдер, главен икономист на застрахователната група Allianz, цитиран от ARD.

За цялата година повечето икономисти очакват забавено развитие на германския пазар на труда, броят на безработните да е между 2,90 до 2,94 милиона, ако икономиката се развива според сегашните прогнози.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: безработицаЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОЛНА ЛЪЖА, ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ХОРАТА КОИТО ЖИВЕЯТ ИЗВЪН ГОЛЯМ ГРАД НЯМАТ РАБОТА.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжат не е вярно това богатия става оше по погат а бедния оше по беден това е България Днес
10
0
 
1
 
! Отговори
Chovekov преди 9 години
bravoooo! :)))vchera v balkana.eu tarseha sekretar/ka s angliiski i nemski ezik, s shofiorska knijka za dnevna smyana 100% rabota v bg sait s bogat opit i bogata informacia. Za bg zaplata -. Bravo! Pozdravlenie za uspeha i za bogatia opit!
9
0
 
8
 
! Отговори
Намалява!? преди 9 години
Намалява на тези, които са регистрирани! Поради огромната и незпомнена безработица вече безработните са трайно безработни! И след деветия месец са извън списъците. Не като в демократичните страни да започнат работа, ами като са изключени от списъците!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой нормален човек иска да работи в България?Хахахахах това виц ли е?
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕ ТО НАРОД ОСТАНАЛИ В БГ ЧЕ БЕЗРАБОТИЦАТА ДА СЕ УВЕЛИЧАВА?! САМО ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА В ГЕРМАНИЯ И ЛОНДОН СА ПРИСТИГНАЛИ НАД 10 000 ЧОВЕКА. ЖИВЕЯ В ГЕРМАНИЯ ОТ 10 ГОДИНИ А В ЛОНДОН ЖИВЯХ 5 ГОДИНИ. НАКЪДЕТО И ДА СЕ ОБЪРНА ВСЕ БЪЛГАРСКА РЕЧ СЕ ЧУВА. НЕ СЪМ СИ ХОДИЛ В БГ ОТ 15 ГОДИНИ И НЯМАМ И НАМЕРЕНИЕ ДА ХОДЯ. ДОКОЛКОТО ЗНАМ ПАК СТЕ СИ КАЧИЛИ СЕЛЯНЧЕТО ОТ БАНКЯ НА ВЛАСТ. СКОРО ЩЕ СЕ ОПРАВИТЕ И ЩЕ ЗАЖИВЕЕТЕ КАТО ГЕРМАНЦИТЕ. АМА НЯКОЙ ДРУГ ПЪТ.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми ще намалява то и населението се топи, само пенционерите не са мръднали вече 25 години.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като сме първенци по стопяване на населението никой не е и очаквал безработицата да се увеличава, това би било добра новина.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mnogo qsno bamalqva kato horata etegrirat
3
4
 
5
 
! Отговори
krasi.vaseva преди 9 години
Хм, глупости
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България работа има, ама пари няма
1
3
 
9
 
! Отговори
край преди 9 години
Така е - в Бългаприя никой не ще да работи.