Петролът удари рейтинга на Русия

Може да стане по-лошо от кризата през 2008 г., пишат руски издания
12 яну 2015 10:22, Александър Попов
200
Петролът удари рейтинга на Русия
Снимка: Reuters

Руската преса информира и коментира днес огласеното в петък решение на международната рейтингова агенция Fitch да понижи дългосрочния суверенен рейтинг на Русия в чуждестранна и национална валута с една степен, от "BBB" на "ВВВ минус" при негативна перспектива.

"Независимая газета" пише, че според руски икономисти дефолтът на правителството би бил възможен само в случай на поредица погрешни действия на властите и то не преди да изминат две години. Вестникът посочва, че снижаването на руския рейтинг е заради рязкото влошаване на перспективите за икономическо развитие на страната в сравнение със средата на 2014 г. и на фона на падането на цените на петрола, снижаването на курса на рублата и повишаването на лихвения процент.

Изданието цитира становището на неназовани анализатори, че се е оправдала прогнозата им за свиване на валутния резерв на Русия и че независимо от факта, че въвеждането на плаващ валутен курс е забавил този процес, в края на м.г валутният резерв е съставлявал 390 млрд. долара, с над 120 млрд по-малко от края на 2013 г.

Приведено е и мнението на заместник-председателя на икономическата комисия към Съвета на федерацията Сергей Шатиров, че рейтингите до голяма степен са политически обусловени.

"Често те се използват като средство за натиск върху икономиката и политиката на Русия", казва руският сенатор, която е убеден, че руската икономика е достатъчно балансирана и има натрупани огромни резерви, включително в злато.

Наличието на златен резерв е гаранция, че Русия няма да изпадне в суверенен дефолт, твърди пред вестника и Никита Маслеников от Института за съвременно развитие. Но според него опасността е в друго - държавните компании в Русия създават повече от половината БВП и ако в тези компании възникнат проблеми единственият техен гарант би бил държавата, пише "Независимая газета".

Във водещия си материал "Комерсант" констатира, че цената 50 долара за барел петрол не е предвидена в прогнозите.

Предновогодишните антикризисни разработки загубиха актуалност още през първите дни на новата година, защото те се базираха на средногодишна цена от 60 долара за брент. Деловият всекидневник посочва, че конюнктурата може да се промени към добро, но фактът сега остава - бюджетните проекти от миналата година вече са негодни.

Според "Комерсант" това е първият случай, когато икономиката на Русия започва годината без някаква горе-долу актуална икономическа прогноза. Досега най-неблагоприятният сценарий за властите са предновогодишни разчети на министерството на финансите, изготвени на база 60 долара за барел през 2015 и 70 долара за барел през 2017 г. Тези разчети сочат, че в такава ситуация икономиката на Русия ще се съкрати с 4 на сто. Ако цената на петрола падне до 40 долара, продължава вестникът, положението ще стане по-лошо, отколкото по време на кризата през 2008 г, и това ще наложи спешна промяна на
икономическия курс.

"Комерсант" отбелязва, че още в края на миналата година източници от Кремъл са давали знак, че може да бъде възстановен контролът върху движението на капитали.

"Ведомости" твърди, че за разлика от 2008 г. сега падането на цената на петрола може да бъде не циклично, а дългосрочно явление - за период от 10 и повече години. Вестникът пояснява, че сега сред факторите за намаляване на цената са най-напред развитието на нови технологии за добив, енергоспестяването и въвеждането на алтернативни източници на енергия. Друг фактор е очакваният спад в потреблението на петрол в Китай заради намалелият темп на растеж.

"Ведомости" отбелязва също, че "засега в света има предостатъчно петрол" и че тези дни запасите в петролните хранилища на САЩ са достигнали поредните рекордни размери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: петролрейтингРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
15
 
! Отговори
987 преди 9 години
още една поръчкова статия ....ДНЕС БГ всеки ден трябва дасе пише колко зле са Русия... и това е бизнес
63
2
 
5
 
! Отговори
до българин преди 9 години
До българин--Пич,само че 67% от рафинерията е на Ротшилд.Корпорацията му е 112 по богатство от всичките му фирми и се казва "Имерси С.А." и е от френския клон на семейство Ротшилд.Корпорацията се ръководи от Едуарт Етиен дьо Ротшилд.И за твое сведение,решенията се вземат от управителният съвет на фирмата-акционерите.....А не от директора.Затова,когато имаше проблем с Лукойл,Б.Борисов си траеше.......
62
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бит и Комунист никога не си признават но ЧЕТИРИБУКВИЕТО си ги боли
61
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква е тая "велика" държава, която се крепи само на цената на петрола ? За България е добре петролът да пада. Путин, ако бе мъдър държавник, нямаше да разчита само на износа и рекета към Европа. Сега тепърва щели да развиват нови отрасли. Умряла работа! Без технологии и опит ще им трябват десетки години. А и цените им не са конкурентни, Саудитска Арабия може да печели и при 20 долара за барел. САЩ - при 40 долара също, и то ако шистовият газ не поевтинее още.
60
8
 
10
 
! Отговори
Српски прекршай преди 9 години
Този рейтинг е все едно да вземеш един кърлеж и от една овца да го пуснеш на друга.Абсолютно никакво отражение върху Русия няма да окаже.Имат злато и диаманти колкото си щеш.Ако се наложи ще извадят една шепа и готово.Петрола им е в изобилие.Не да кажеш,че на ден правят по три барела и да им отнемеш два и да се сринат.
59
10
 
10
 
! Отговори
Свободная Россия! преди 9 години
Скоро дефолт и bye bye Putin ;d
58
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вотката скъпа Рублите малко а сега и мързеливия мужик ще трябва да работи и КОЛКОТО китаеца *** *** какви ги свърши ***
57
3
 
6
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
Тоя "руснак" на снимката защо зарежда в Пхенян (С.Корея)? Заради петролната криза, сигурно...
56
5
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До брейок, ти си фен на Путинизма/сталинизма, аз не. Няма какво да спорим, то ще си покаже. Иначе за Катин, гладомора има документи, има такива и за холокоста, но според конспиративните теории всичко е измислица. Аз предпочитам в случая да вярвам на документите
55
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 9 години
Да помислим реално-Лукоил докарва евтин петрол в България.Произвежда горива и ги продава по скъпо отколкото в САЩ.Печалбата отива в Русия.И не само това.В сайта на OMV се съобщава,че бизнесът им с масла е придобит от Лукоил.Е,тогава питам аз какво губи Русия и какво България.Ако си бяхме направили макар и малка рафинерия произвеждаща горива сега да сме на печалба.Но не сме.Лукоил в момента коли и беси .Поне да внасяха горива от другаде пак по евтино щеше да е.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16 лева е ЛИТЪР Вотка от най евтината в МОСКВА
53
9
 
9
 
! Отговори
petyo9 преди 9 години
До стоян петров"И защо след като в Русия я има цялата менделеева таблица, заплатите им са като нашите?"Хубав, ама мнооого хубав въпрос? Излиза, че добрата демократична система прави хората богати и щастливи (Германия, Япония и др.), а не наличието на подземни богатства (Русия). В държави като Русия има малко на брой хора които и десет живота да имат, пак не могат да си изхарчат парите и десетки милиони които се чудят откъде да намерят пари на заем да изкарат до заплата.
52
5
 
8
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Може една касиерка в Москва да взема 26 000 рубли(413 лева), но за сметка на това апартамнтите струват от 3 000 евро на квадрат нагоре!!! През социализма моряшката служба беше 3 години, а останалата 2. Имаше такъв лаф-моряшката служба е тежка, но за сметка на това продължителна! Та така и с качсиерката.
51
8
 
17
 
! Отговори
до 66 от Истината преди 9 години
защото България е продадена, Русия все още се опълчва - там е цялата разлика. Че ти вече нямаш държава и си длъжен да гледаш емигранти, всичките ти извори за разпродадени, а златото ти отива се изнася без комисионна. Ако имаш други въпроси - задавай!
50
3
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 74,много добре различават даже, ама не им отърва. Трайкат си доста и за пакта рибентроп-***, както и за това, че когато ние влизаме във ВСВ, този пакт още е в сила.
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
секи втори Руснак се е наблъскал със заеми за телевизор пералня комп и сега хем ще ги плаща хем СКЪПО хем на Убиствена лихва
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕ ФАШИСТ ОТ национал СОЦИАЛИСТ не различават Тръгнали пропаганда да правят червени кратуни
47
11
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До брейНюланд ясно казва, че тези 5 млрд са от 1991 г. насам. СССР обаче 45 години твърди, че фашагите-националсоциалисти от Германия са извършили Катинското клане, нали така. Отделно не признават гладомора в Украйна, покриха аварията в Чернобил. Това отново е малка част от морето
46
10
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
до брей, да не заговаряме за пропаганда, че болшевишката е на 1-во място на 120 степен по малоумие, наглост и олигофрения. Като например измисленият комунистически цитат от Ботев, дето се върти напоследък и това е само капка в морето
45
9
 
8
 
! Отговори
ПЕС преди 9 години
413 лева 26000 рубли зима касиерка в магазин в Москва 477 лева 30000 рубли за Платен войник в Русия