Петролът удари рейтинга на Русия

Може да стане по-лошо от кризата през 2008 г., пишат руски издания
12 яну 2015 10:22, Александър Попов
200
Петролът удари рейтинга на Русия
Снимка: Reuters

Руската преса информира и коментира днес огласеното в петък решение на международната рейтингова агенция Fitch да понижи дългосрочния суверенен рейтинг на Русия в чуждестранна и национална валута с една степен, от "BBB" на "ВВВ минус" при негативна перспектива.

"Независимая газета" пише, че според руски икономисти дефолтът на правителството би бил възможен само в случай на поредица погрешни действия на властите и то не преди да изминат две години. Вестникът посочва, че снижаването на руския рейтинг е заради рязкото влошаване на перспективите за икономическо развитие на страната в сравнение със средата на 2014 г. и на фона на падането на цените на петрола, снижаването на курса на рублата и повишаването на лихвения процент.

Изданието цитира становището на неназовани анализатори, че се е оправдала прогнозата им за свиване на валутния резерв на Русия и че независимо от факта, че въвеждането на плаващ валутен курс е забавил този процес, в края на м.г валутният резерв е съставлявал 390 млрд. долара, с над 120 млрд по-малко от края на 2013 г.

Приведено е и мнението на заместник-председателя на икономическата комисия към Съвета на федерацията Сергей Шатиров, че рейтингите до голяма степен са политически обусловени.

"Често те се използват като средство за натиск върху икономиката и политиката на Русия", казва руският сенатор, която е убеден, че руската икономика е достатъчно балансирана и има натрупани огромни резерви, включително в злато.

Наличието на златен резерв е гаранция, че Русия няма да изпадне в суверенен дефолт, твърди пред вестника и Никита Маслеников от Института за съвременно развитие. Но според него опасността е в друго - държавните компании в Русия създават повече от половината БВП и ако в тези компании възникнат проблеми единственият техен гарант би бил държавата, пише "Независимая газета".

Във водещия си материал "Комерсант" констатира, че цената 50 долара за барел петрол не е предвидена в прогнозите.

Предновогодишните антикризисни разработки загубиха актуалност още през първите дни на новата година, защото те се базираха на средногодишна цена от 60 долара за брент. Деловият всекидневник посочва, че конюнктурата може да се промени към добро, но фактът сега остава - бюджетните проекти от миналата година вече са негодни.

Според "Комерсант" това е първият случай, когато икономиката на Русия започва годината без някаква горе-долу актуална икономическа прогноза. Досега най-неблагоприятният сценарий за властите са предновогодишни разчети на министерството на финансите, изготвени на база 60 долара за барел през 2015 и 70 долара за барел през 2017 г. Тези разчети сочат, че в такава ситуация икономиката на Русия ще се съкрати с 4 на сто. Ако цената на петрола падне до 40 долара, продължава вестникът, положението ще стане по-лошо, отколкото по време на кризата през 2008 г, и това ще наложи спешна промяна на
икономическия курс.

"Комерсант" отбелязва, че още в края на миналата година източници от Кремъл са давали знак, че може да бъде възстановен контролът върху движението на капитали.

"Ведомости" твърди, че за разлика от 2008 г. сега падането на цената на петрола може да бъде не циклично, а дългосрочно явление - за период от 10 и повече години. Вестникът пояснява, че сега сред факторите за намаляване на цената са най-напред развитието на нови технологии за добив, енергоспестяването и въвеждането на алтернативни източници на енергия. Друг фактор е очакваният спад в потреблението на петрол в Китай заради намалелият темп на растеж.

"Ведомости" отбелязва също, че "засега в света има предостатъчно петрол" и че тези дни запасите в петролните хранилища на САЩ са достигнали поредните рекордни размери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: петролрейтингРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците имат само една стока за износ- РУСКИНИ
83
7
 
13
 
! Отговори
Димо преди 9 години
Всички плювате руснаците ама е факт че литър бензин при тях е 0,70 лв! Американците с тази студена война сами си го набиват защото са най-голямите длъжници в света и все по-зле стават, докато се заяждат с русия. Кой си мислите, че ги плаща тези глупости - тези които работят по 12 часа на ден и не могат да водят нормален живот, за да могат Обама и Меркел да кажат колко са велики!!!
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РЕАЛНОПълни глупости говориш !
81
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия има 780 милиарда долара външен дълг. Има и златно-валутни разарви и АКТИВИ на стойност 390 милиарда долара. Активите на 15 януари ще им бъдат отнети в полза на Юкос, която спечели делото срещу Русия. Остават 200 милиарда долара .....Спиране на Swift, отказ от руска газ пролетта, прехвърляне на американското въоръжение от Афганистан в Украина и ......парашките са дотам. Само вчера и днес имат 300 убити ,ама никой не казва за това....
80
7
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Постоянното повтаряне на митовете за Просия, са докарали рубладжиите до лудостта да си мислят, че руснаците нямат външни дългове. Освен чисто държавният дълг на правителството им, имат още куп предприятия, които дължат долари и тези предприятия са ДЪРЖАВНИ. Могат разбира се да ги зарежат да фалират, но тогава ще се освободят няколкостотин хиляди гладници, които ще им изядат ушите.
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайските Туристи МАСОВО ще наводнят Русия КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД ЧЕ печелят тройно повече от руснаците КОЛКОЛИ земя и имоти ще изкупят а КАКТО СА И МАЛКО а БРИГС свали и границите УЧЕТЕ КИТАЙСКИ другари
78
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия имат и около 1 трилион долара активи в чужбина раздадени като заеми на САЩ, Турция, ЕС и др.
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен102 сам го каза тяхните икономики са направени да РАБОТЯТ и при 20 долара за барел но руската не е в Тяхния Бюджет бе заложено 95 долара барел
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РЕАЛНОвалутен резерв 780 милярда долара...------------ Тц, грешка. 780 млрд е съвкупният външен дълг, а резервите са 390 млрд.
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ субсидират бензина в САЩ с долари иначе досега да е станала революция и Обама да е бил линчуван. Бензина се субсидира и в Саудитска Арабия примерно където е 0,20-0,30 лв.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1983-1989 си стана 20 долара сега Пак ще стане РЕАЛНО В САЩ бензина на такива база цени го продават за населението а Чаршафите още по ниско
73
8
 
15
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 9 години
Цената на петрола не толкова страшна за руснаците.Да се говори за фалит,е направо смешно.Щом не са спрели нито един проект-социялен,икономически или политически-значи са си О.К. Дори подписват нови договори-с Индия за 600 милярда долара,строителство на канал в Никарагуа-380 милярда долара,валутен резерв 780 милярда долара.А за подръжката на рублата на борсата,досега са исхарчили 9 милярда долара.Погледнато горните суми,ще има да чакаме русите да фалират...доста дълго...
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само гледай 25 долара на барел идва
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петрола не може да се обезцени до 0 долара и вероятно или ще поскъпне пак до 150 долара или ще се обезцени еврото.
70
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11400 рубли средна пенсия в Русия 181 Лева това е тавариши русофили
69
2
 
4
 
! Отговори
Лудница преди 9 години
Отиваме към 25-30
68
10
 
10
 
! Отговори
морски преди 9 години
Нищо не е сигурно,както днес петрола е 50 долара така утре може да стане 150.Слава на Русия!
67
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой обаче не свали рейтинга на САЩ до *** след рекордната обезценка на долара срещу златото.
66
9
 
8
 
! Отговори
ПЕС преди 9 години
Китай има повече злато от русия а за сведение на рашистите Каквото се злато се изкопае в расия и Китай си заминава ПРИ ЧИЧО САМ за путлеристите остава 15 процента
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Српски прекршайРусия е едва на 5-то място в света по златни резерви. Русия - 1149.8 тона злато. Това е много малко за създаване на супер-рубла, която някой ден може да бъде конкурентна на долара, като търговска и резервна валута. За твое сведение: Германия - 3380 тона. САЩ - 8100 тона.