Броят и размерите на негарантираните депозити намаляват

Ефектът „КТБ“ доведе до промяна в предпочитанията за спестяване на по-големи суми
11 фев 2015 13:15,
0
Броят и размерите на негарантираните депозити намаляват
Снимка: архив Reuters

Тенденцията за раздробяване на депозити, които да попаднат в обхвата на гарантираните по закон максимални 196 хил. лв. (100 хил. евро), е продължила и през четвъртото тримесечие на 2014 г. Промяната в предпочитанията за спестяване на по-големи суми от страна на фирмите и домакинствата е налице от началото на миналата година, но трендът започна да се проявява по-интензивно през второто тримесечие.

Периодът от април до юни съвпада с паниката в банковия сектор, която беляза 2014 г. Тогава значителни средства напуснаха системата. Кулминацията на събитията бе отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) през ноември и стартиралата процедура по изплащането на гарантираните вложения през декември.

Раздробяването на депозити за суми над гарантираните по силата на Закона за гарантиране на влоговете в банките е още едно проявление на ефекта „КТБ“. Отпадането на четвъртата по големина банка от пазара доведе до „отписване“ от статистиката на негарантирани влогове за около 2 млрд. лв., на кредити за близо 5 млрд. лв., до изменения на лихвените проценти по депозитите и кредитите, до промяна на дела на лошите кредити и като цяло – до съществени трансформации не само на пазара на банкови продукти и услуги, но и на поведението на вложители и банки.

Още по темата

Изводите са, че много голяма част от изплатените суми остава в трезорите на банките, с което се затвърждава доверието към системата. Поуките относно пряката връзка между риск и доходност също са взети. Това е видно от промяната в предпочитанията на клиентите, които се съобразяват с гарантираната по закон сума на спестяванията.

Вложенията за суми над 200 хил. лв. изглежда вече не са толкова привлекателни – както за населението, така и за фирмите. През четвъртото тримесечие на 2014 г. броят на сключените от физически лица депозити за суми в интервала от 200 хил. до 500 хил. лв. намалява с 20% на тримесечна и на годишна база. Спадът в бройката в интервала от 500 хил. лв. до 1 млн. лв. е с 18% на тримесечна и с 19% на годишна база.

Освен това физическите лица са сключили с 10% по-малко договори за депозити над 1 млн. лв. и тяхната валутна равностойност в сравнение с третото тримесечие на 2014 г. На годишна база спадът е в рамките на 16 на сто.

Това показва по-подробната статистика на Българска народна банка (БНБ) за депозитите в банковия сектор по количествени категории. В своите данни централната банка отразява едновременно ефекта от изключването на КТБ от статистиката през четвъртото тримесечие на 2014 г. и изплатените гарантирани депозити през декември.

В относително изражение най-голям е ръстът на депозитите за суми между 40 хил. и 50 хил. лв. - 4,8% на тримесечна и 11,2% на годишна база. Прирастът на спестяванията в горния интервал на гарантираните влогове – за суми над 100 хил. лв. и до 200 хил. лв. - е 1,9% на тримесечна и 14,4% на годишна база.

Предпочитанията на домакинствата към големи депозити обаче не са така силно изразени, както са при предприятията. Депозитите на фирмите в интервала от 200 хил. до 500 хил. лв., например, растат. За три месеца броят им е нараснал с 1,6%, а за година – с 3,7%.

С най-много намаляват сключените фирмени депозити за суми над 500 хил. до 1 млн. лв. - с 4% на тримесечна и с 1,2% на годишна база. Броят на влоговете за над 1 млн. лв. се стопява с 2,2% в сравнение с юли-септември и с 1,8 на сто спрямо последните три месеца на 2013 г.

При фирмите депозитите за суми в горната граница на гарантирания максимум (над 100 хил. до 200 хил. лв.) се покачват с 3,7% на тримесечна и с 12,3% на годишна база.

Като цяло през 2014 г. депозираните средства в банките нараснаха с 1,466 млрд. лв., или с 3%, до 54,615 млрд. лв. Само спестяванията на домакинствата нараснаха с 4,2%, или с 1,567 млрд. лв., до 39,266 млрд. лв. Вложенията на фирмите обаче са с 861 млн. лв. по-малко спрямо края на 2013 г., сочат още статистическите данни на БНБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации