Рекордно малко офиси са завършени в България през 2014 г.

Само една офис сграда от висок клас е отворила врати в София през миналата година
17 фев 2015 18:03, Миглена Иванова
1
Рекордно малко офиси са завършени в България през 2014 г.
Infinity Tower. Снимка: forton.bg

Рекордно ниски нива на завършените офис площи в България са отчетени през 2014 г. заради нестабилната политическа и икономическа обстановка, според доклад на консултантската компания Sollers.

Единствената офис сграда от висок клас, която отвори врати през миналата година, е Infinity Tower на бул. “България” в София. За тази година се очаква на пазара да излезе сградата Capital Fort на бул. “Цариградско шосе” в столицата. Същевременно обаче обемът на замразените проекти остава голям и през 2014 г., посочват от компанията.

Заради слабото строителство и засиленото търсене на качествени офиси обаче се забелязва тенденция за изчерпване на площите от висок клас в София. Към края на 2014 г. делът на свободните офиси в столицата е намалял до приблизително 17%, което представлява спад от почти 2,6 процентни пункта в сравнение с края на 2013 г.

Тъй като данните за издадени разрешителни за строеж и започнато ново строителство сочат за ниска степен на реализиране на много мащабни проекти през 2015 г., очаква се да има недостиг на първокласни офиси с наличие на добра локация, енергийна ефективност, паркоместа, удобен обществен транспорт и т.н., т. е. делът на празните площи ще продължи да намалява, прогнозира компанията.

Поради наличието на най-много бизнес сгради в периферните райони и широкия център на София – над 95%, там има и най-много свободни площи, съответно 19,21% и 15,13%. В сравнение с края на 2013 г. се наблюдава леко понижение в дела на свободните площи в тези райони на града. Относителният дял свободни офис площи в периферията е спаднал с 3,29 процентни пункта, а в широкия център – с 1,78. Към края на 2014 г. процентът незаетост на офис площи в идеален център е 10,87%, което е с 0,34 базисни пункта повече спрямо края на 2013 г.

Търсенето през миналата година е било съсредоточено във високия сегмент, като наемателите са се интересували от енергийно ефективните сгради на добра локация, от справедливата цена на наема, достъпността на сградата, наличието на паркинг и допълнителни удобства.

Запитванията през годината са били разнообразни – както за по-малки площи от порядъка на 150-300 кв. м, така и за по-големи – над 500 и 1 000 кв. м. Големите офиси са предпочитани най-вече от компаниите в сферата на информационните технологии и фирмите, които разширяват дейността си.

Най-активни на пазара на офиси през миналата година са били предимно консултантски компании, компании от сектора на енергетиката, кол центрове, IT компании и компании за бизнес услуги. Голяма част от запитванията са от чуждестранни компании, навлизащи на българския пазар.

Тенденцията на релокация на фирми от централните части на София към периферията продължава да е актуална и през 2014 г. Топ центърът вече не е сред предпочитаните локации заради високите такси, ограничените часове при паркиране, липсата на големи офис площи и сливането на бизнеса с бита заради сградите със смесено предназначение, които преобладават в централните зони. Същевременно бизнес сградите в периферните райони на столицата привличат с по-ниски наемни нива, добри специфики, по-лесен и бърз достъп.

Вижте останалата част от анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: офис площи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
пак ще се надува балона за изкуствено надути цени в българия така нареченитебългбизнесмени не си извлякоха поука