"Турски поток" тръгва през декември 2016 г., съобщи Газпром

Това са договорили шефът на Газпром и турският енергиен министър
7 май 2015 18:00, Елка Василева
94
"Турски поток" тръгва през декември 2016 г., съобщи Газпром
Снимка: архив, Reuters

Газопроводът "Турски поток" ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2016 година, съобщи ръководителят на Газпром Алексей Милер в комюнике на газовата компания, цитирано от ТАСС.

"Постигнато е споразумение (между Русия и Турция – бел. ред.) за започване на пускане в експлоатация и доставки на газ по „Турски поток“ през декември 2016 година. В графика си за работа по проекта „Турски поток“ Газпром ще се основава на постигнатите днес споразумения", посочи Милер след среща с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран в съобщението.

Милер и Йълдъз обсъдиха също така и доставките на руски газ за Турция и модернизацията на газопровода „Син поток“.

На срещата беше отбелязано, че за първите четири месеца на 2015 година по „Син поток“ са доставени от Русия за Турция около 5,4 милиарда кубични метра газ, по оперативни данни, което е с 4 процента повече, отколкото за същия период на 2014 година.

Участниците в преговорите подчертаха, че за последните 10 години потреблението на газ в Турция е нараснало повече от два пъти и турският пазар е заинтересован от по-нататъшно увеличение на износа на енергоносители от Русия.

„Син поток“ е газопровод с мощност 16 милиарда кубични метра газ годишно, който преминава по дъното на Черно море и осигурява преки доставки на газ за турските потребители.

По-рано заместник-председателят на управителния съвет на Газпром Александър Медведев беше казал, че четвъртата (последна) част от „Турски поток“ ще бъде построена до 2020 година.

Голяма част от маршрута на „Турски поток“ по дъното на Черно море съвпада с прекратения през декември миналата година маршрут на „Южен поток“, отбелязва ТАСС. Мощността му ще бъде 63 милиарда кубични метра газ, от които 47 милиарда ще се доставят до нов газов разпределителен център на гръцко-турската граница. Строежът на газопровода е поет от компанията Газпром Руская.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
кучев преди 9 години
КАКВО ЛАЯТ РЕДОВНО ЕВРОКУЧЕНЦАТА ПО ТОЗИ ТУРСКИ ПОТОК.НАШИТЕ ДУПЕДАВЦИ ОЩЕ ЧАКАТ ДА ИМ ПРАТЯТ ПИСМО ЗА ОТКАЗ ОТ ЮЖЕН ПОТОК.КАКВИ СА ТЕЗИ ДЖУРНАЛСТИ ДЕТО НЕ ПИТАТ ПОЛИТИЦИТЕ ДЕТО СЕ *** С ТОЗИ ПОТОК,БЕЛЕНЕ И ДР.ПУСКАТ МАТЕРИАЛИ НИЕ ДА СЕ ДЖАВКАМЕ,А ПОЛИТИЦИТЕ НИ СЕ ХИЛЯТ ОТСТРАНИ,ЗАЩОТО СА СИ ВЗЕЛИ СВОЕТО ЗА ПРОДАДЕНИТЕ БЪЛГАСКИ ИНТЕРЕСИ.ЗАЩО НЯМА СЪД ЗА ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ И НАНЕСЕНИ ЩЕТИ НА ДЪРЖАВАТА,ИМА ЧЛЕНОВЕ ОТ НК,КОЙ ДА ГИ ВИДИ.НИЕ ЛАЕМ,А "мъжкарите" СЕ КРИЯТ ЗАД ГЪРБА НА НАРОДА,СЪД,СЪД.
63
1
 
3
 
! Отговори
provincialist преди 9 години
Я прочетете в карето горе в дясно какво пише-турски паток през Сърбия няма да мине.През Гърция хептен-я по добре за по направо през северна Африка,Гибралтар и в Европа.За рашките/най-вече ***"ин/ няма невъзможни неща.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аве.....по-голям наивник от теб тук ,не виждам.....
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вещите коментатори по долу:както нямаше да тръгне - като пуснат газта по него що ще пишете?
60
10
 
9
 
! Отговори
аве преди 9 години
Ле-л. е колко наивници имало в България. Нито турски, нито гръцки поток някога ще се построи. Въпросния син поток работи на под 50% от капацитета си, защото в тръбите се е образувал конденз и рашъните няма как да го изпомпат. Нямат нужната мощност. Това турците го знаят отлично и им е ясно, че нов газопровод няма да има. Всичко в момента е парлама и придаване на важност.
59
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция е страхотно развита Държава.Не слушайте тъпата руско-дупедавска пропаганда!Даже ЕС , се плаши от развита и просперираща Турция.Освен всичко--Турция е най-добрия и силен, южен фланг на НАТО!
58
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Духайте сега на турски поток !!!!!!!!!
57
17
 
12
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Недей да лъжеш като стар ром , средната работна заплата в края на 2014г. в Русия е 500$ , в Москва разбира се е по- висока , но за цяла Русия е само 500$ . И защо сравняваш все с България сравни с Полша с Чехия със Словакия или Словения , за западните държави да не говорим . Русия въпреки тези ресурси си е една бедняшка и скапана държава, причини бол !
56
3
 
6
 
! Отговори
за русенлията...75 преди 9 години
....И ЗАЩО ДА ТИ ВЕРВАМЕ ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА....ДУПЕ ЛИ ДАВАШ ЗА ГАРАНЦИЯ?
55
2
 
10
 
! Отговори
Утихнал преди 9 години
Бобът е национално ястие, няма да има проблем с газовете
54
6
 
15
 
! Отговори
Един българин отРусе преди 9 години
До топ експерта от пост 70м.февруари започна строителството на проекта.Съгласно него се полагат 4 тръби по 15.7 млн.м3-обем.Като го пресметнеш се получава 63млн.м3 газ.Едната тръба е за турската икономика.Имаш време за строителство и друго технологично време.Всичко до 10.м на 2016г.Срока м. декември е напълно реален за експоатационите режими на проекта.Така,че отиди в руската морска част и се увери сам как се работи.Ти като си експерт ,предложи на Тиквата 5-тата тръба да е за България.
53
5
 
6
 
! Отговори
браво преди 9 години
Да не ревнуваш за свадбата им,ти ли се гласеше за булка?След като е премиер на Люксембург,значи знае какво прави.
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел ще се омъжи за приятеля си Готие Дестене на 15 май, съобщи AFP, позовавайки се на източници от обкръжението на премиера.
51
1
 
11
 
! Отговори
велики бугари преди 9 години
Империите винаги са си гледали интереса и са диктували на бедните държави.Тука колкото и да се бием в гърдите,все ще ни боли корема,от...глад.След като нямаме и армия,всичко ще правим,няма не искам
50
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво стана бе Мамини Демократчета Кухи Соросойдчета Гризете ли си ноктите на краката А така Бравос
49
1
 
14
 
! Отговори
До 67 преди 9 години
Бих отишъл, ама няма да ме пуснат! Такива прошляци като нас не стават за нищо, на никого не сме нужни. Ще си стоиме в нашето си блато и ще подсмърчаме.
48
14
 
8
 
! Отговори
и преди 9 години
Тука България ли е,или Русия?
47
13
 
8
 
! Отговори
ле-ле къв глупак... преди 9 години
Ама защо си още тука ,бе 60.......я си ходи у Русия !Направо , ше си оправиш живота!Що си такъв балама ,бе...ха,ха,хааааааааааааааа....
46
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия приказки на оня *** Милер , сме ги ,слушали ,слушали,слушали......затова му плащаме , най-скъпата газ в Европа!НЕКА СЕГА ГИ ДРЪНКА ТИЯ НА КОМШИЙТЕ....ХА,ХА,ХА,ХАААААААААААА...АКО НЕ МУ ВЕРВАТ , ДА ИМ СПРЕТНЕ ПАК "кримска война"...!
45
11
 
8
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Заради Орешарски не се осъществи Южен поток. Следващия път пак гласувайте за такива капацитети...