България трябва да остане във Валутния борд

Стив Ханке пред България Он Ер за икономическите рецепти
Обновена: 11 май 2015 14:10 | 10 май 2015 18:31, Александър Попов
47
България трябва да остане във Валутния борд
Снимка: Bulgaria On Air

Професор Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс, гостува в предаването "Boom&Bust" на телевизия България Он Ер и даде отговор на част от икономическите процеси в България и в световен мащаб. Той отговори на въпросите на водещите на предаването Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Какъв е пътят за България, водят се дискусии относно това дали България трябва да влезе в Еврозоната, дали трябва да продължи да бъде във Валутен борд или да има отново възможността да управлява паричната си политика сама?

Ханке препоръчва страната ни да запази участието си във Валутния борд и да остане неформална част от еврозоната като левът бъде разклонение на еврото.

Още по темата

"Проведоха много разговори в София, с много политици и много глупости се изговориха по този въпрос - защото политиците не разбират и ето за това предлагам този подход с Валутния борд. Той дойде в тази дисциплина, в която страните членки на Еврозоната нямат. Това, което трябва да погледнете като доказателство е Гърция или Кипър. Гърците искаха да влязат в Еврозоната и да бъдат част от нея, защото вярваха, че ЕЦБ ще им даде пари, ако са в беда. Забелязахме, че гърците нямаха никаква фискална политика - причината и за този огромен дефицит, тази огромна лудост, която се случи", заяви проф. Ханке.

В подкрепа на тезата си той даде пример с България след 1997 г.

"Нивото на публичния дълг се движи все по-надолу. Може би е едно от най-добрите представяния, едно от най-ниските в цяла Европа. И независимо какво правителство имате - дясно, ляво или центристко - откакто България е във Валутния борд фискалната политика е много добра и постоянна".

Според него сега има по-голям дефицит и основната причина за това е занижената дисциплина от страна на Централната банка, която налага.

На въпрос какво е състоянието сега на банковата система в България, Ханке отговори, че никой не знае точно какво е.

"Не знам защо БНБ не направи това, което препоръчах, а именно всеки месец да публикува акаунт на всяка една финансова институция в България. Причината за това е, че не се доверяваме изцяло на БНБ. Сега хората, народът трябва да наблюдава действията на всяка банка и това става чрез следене на сметките, на обслужените заеми, на нивото на ликвидността. Черният облак над КТБ обикаля още и над другите банки. Най-вероятно БНБ не е трябвало да дава въобще лиценз на КТБ, сподели Стив Ханке.

Икономистът смята, че ще бъде грешка ако се приеме вариантът с интегрирането на българската банкова система с европейския банков съюз през призмата на регулацията.

"Рискът е същият, както при Гърция, която се присъедини към европейските банки. Те си мислеха, че ако са в беда някой ще им даде пари. Единственото нещо, което ще спаси България и ще я мести напред - това са самите българи. Против съм във всяко влизане на България в съюзи, защото голямата къща Брюксел, която ще реши всеки един проблем - това е една шега", каза пред България Он Ер Ханке.

Цялото интервю с проф. Ханке пред телевизия България Он Ер може да видите тук

Проф. Стив Ханке, заедно с български експерти ще дискутират необходимостта от въвеждане на финансово образование по време на форум в София на 11 май в хотел "Балкан".

Световноизвестният финансист ще участва в конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”. Модератор на конференцията ще бъде Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Форумът се организира от Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.БГ АД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е вързана за валутния борд на потъващия ЕС Титаник.
17
16
 
10
 
! Отговори
Adam Smith преди 8 години
Kакво направихте днес за да заслузите по-високи заплати? Неделя е, почивен ден, какво ново научихте? В БГ всеки който има добри знания, котиращи се на пазара на труда си намира добре платена работа/развива бизнес.Само си намирате виновници за посредствеността...ама тия виновници ги гледате всяка сутрин в огледалото...
16
5
 
18
 
! Отговори
за 22... преди 8 години
СТАРИТЕ КОМУНИСТИ ----ИСКАТ БЕДНА И НЕЩАСТНА БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО БЕДНЯКА И ПРОСЯКА ...НЕ ПРАВЯТ ПРОТЕСТИ И РЕВОЛЮЦИИ!/...защото бедняка мисли , само за днешния хляб/ТАКА --ВЛАСТТА Е ПО-СИЛНА.... И ВСИЧКИ НЕСГОДИ И ЛИШЕНИЯ , СЕ ПРИПИСВАТ НА ЕС!
15
6
 
15
 
! Отговори
и преди 8 години
Старите комунисти нямат интерес българина и България да се развиват,за да могат внуците им да управляват бедния българин
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема --НЕ Е В БАНКИТЕ!ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИТЕ Е ----в тяхната неплатежоспособност , поради олигархичния и МОНОПОЛИСТИЧЕН МОДЕЛ /по руски образец/---на българската икономика!
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според руското КГБ---България , е най-слабото звено от ЕС.Тук е и ..най-голямата руска шпионска мафия!
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 17 Прав е С.Ханке...Конспирацията я виждам с друг поръчител!!!!Колкото по-големи проблеми с банките,толкова повече престой на валутния борд,толкова повече даване на заеми и печалба от лихви и........това едва ли влиза в хазната на Русия!!!!!
11
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"БЕДНОСТТА на българите"-------Е ГОЛЯМАТА ПОРЪЧКОВА КОНСПИРАЦИЯ НА РУСИЯ НА БАЛКАНИТЕ!ЦЕЛТА Е ДА ИЗВАДЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС---ЗА ДА СТЪПЯТ НА БОСФОРА И БАЛКАНИТЕ И ДА СИ ВЪЗВЪРНАТ ВЛИЯНИЕТО НАД БИВШИТЕ ИЗТОЧНИ СТРАНИ НА СИВ!
10
10
 
7
 
! Отговори
Прав е С.Ханке... преди 8 години
Вчера фалира КТБ---МАХНЕ ЛИ СЕ БОРАДА......ОТИВАТ СИ И ДРУГИТЕ БАНКИ!В БЪЛГАРИЯ ---ВСИЧКО Е "КОМУНИСТИЧЕСКА КОНСПИРАЦИЯ"..по поръчка на Русия!Докато има РУСКА ПЕТА КОЛОНА ....България ,ще бъде само "географско понятие"---без икономика и поминък ,за нормален живот!Единствения изход---е КУМАНОВО-2!!!
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плющете минуси,но докато има валутен борд сме в ръчичките на Световната банка и МВФ!!!!Как да имаме икономика,след като ТЕ държат финансите,печатането на пари,определят какво,къде и как да се строи,с кого,как и по какъв начин и на каква цена да се търгува,те ти печатат парите в обращение и затова затягаме коланите,защото реално няма пари.........С този валутен борд ни очаква това,което и сега го имаме.......външен заем след външен заем без грам вътрешно производство и....БЕДНОСТ!!!
8
6
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 8 години
Обяснението е много просто,какво да ти обяснява професора!!!!!!Ако не е този валутен борд,как ще си оправдаят 5-6 цифрените заплати??????Стягането на коланите е за балъците,за средната класа,за този,който бачка и всеки ден му се поти *** на работното място!!!!!!!Ще оставят те БВП-то аз,ти и народът да печели от него,а защо той/те/да не си го пъхнат в джобчетата и сметките!!
7
4
 
18
 
! Отговори
велики бугари преди 8 години
България има валутен борд,няма икономика.Затова не е виновен Ханке,а българите.Българина си унищожи заводите,пазарите и народа си.След като патриоти тачат повече руснаците,какво да очакваме от другите
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ханке пак ни взема за будали. България е с валутен борд и принудена да плаща мизерни заплати и пенсии в лева, а Гърция и САЩ са без валутни бордове, печатат хартия и трупат рекордни дългове и вземат в пъти по-високи заплати и пенсии.
5
6
 
29
 
! Отговори
оптимист преди 8 години
Добре но нека Професора ми обясни как може да се живее с 200-300 евро на месец??Защо БВП на БГ е 45% от средноевропейският а заплатите ни ........20%.от ЕС???????? Според него ако произвеждаме 2х повече т.е. БВП се изравни с средноевропейскиятто тогава заплатите ни ще бъдат 40% от ЕС????ХЕЕЕЕ ХИТРЕЦИ.Гърците въобще не мислят за заплати 200-300 евро.Някои да е чул за стачка в БГ с искане за заплати 700-900 евро???Не ,защото веднага ще им цитират Професора че сме супер такаАМИ
4
11
 
17
 
! Отговори
бардаци преди 8 години
Който плюе валутния борд,плюе България.Ако не беше валутния борд досега България щеше да се разпадне.Валутния борд спря хипер инфлацията,валутния борд спря надницата от 0.50 цента,да,цял ден се работеше точно за 0.50 цента.
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4:КТБ фалира в резултат на масовата корупция и липса на адекватен банковконтрол от БНБ (да припомним, че БНБ по закон е независима от правителството).Щом при валутен борд стават тези безобразия, при липсата на такъв ще хвърчат по 5-6 банки на година, левчето ще се обезценява всеки ден, азаплатите ще станат пак $5.Не защитавам Ханке, но без валутен борд ще настане пълна анархия.
2
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да трябва да мизерства БЪЛГАРИЯ тоя борд ни води много добре към мизерията
1
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Валутния борд е едно от малкото неща, които крепят все още България от разпад.Алтернативата е ясна и изпитана през годините на прехода -през период 4-5 години олигарсите вземат огромни банкови заеми ипредизвикват хиперинфлация и в резултат не връщат нищо, а технитезаеми се поемат от населението.Искам да напомня, че най-големия емигрантски поток (и тези които си го проектираха)бе в резултат на хиперинфлацията 1996-1997, която НЯМА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦВЯТ.Втора такава ще значи края на България.

Спонсорирани публикации