Енерго Про с иск срещу България за 54 млн. евро разходи

Арбитражната процедура започна преди две години
8 юни 2015 22:19,
3
Енерго Про с иск срещу България за 54 млн. евро разходи
Снимка: архив, Ройтерс

Искът, който Енерго Про е подал в арбитражния съд, е на стойност 54 млн. евро, съобщават от дружеството. Това са разходи, които не са били възстановени на компанията в периода 2012 – 2014 г., става ясно от съобщението.

Припомняме, че чешката компания започна арбитражната процедура през юли 2013 година. На 26 май 2015 г. искът е регистриран от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID).

От Енерго Про уточняват, че поводът за подаването на иска преди две години са некомпенсирани разходи, направени от дружества на компанията, за задължително изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, за инвестиции, както и разходи, свързани с дейността.

В резултат на ценовите решения на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от периода 2012 – 2014 г., в които тези разходи не са възстановени, е създаден дефицит, който поставя на сериозен риск финансовата стабилност на дружествата от групата в България, посочва се в съобщението.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: енергетикаЕнерго про
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разходите за инвестиции първо да се наберат чрез продажба на акции на потребителите, които ги плащат. КВЕР да накара енергодружествата да въведат инвестиционна сметка на всеки абонат,където той да плаща увеличението на тока за инвестиции. Дайте акции, ако искате инвестиции за сметка на потребителите на ток. Иначе - няма инвестиции . Нека вземат пари от банките назаем. Чу ли, КВЕР???
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искът е за 540 млн, а не за 54 млн - поправете си заглавието.

Спонсорирани публикации