Токът може да поскъпне и през есента

Експерт: Новият състав на регулатора работи по старите методи
9 юни 2015 17:30,
58
Токът може да поскъпне и през есента
Снимка: flickr

Ситуацията в енергетиката напомня много на случилото се през 2014 година и може да се очаква увеличение на цената на електроенергията на два пъти през тази година, коментира пред Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

Още по темата
От 1 юли ще влязат в сила цените на електроенергията за регулаторния период 2015 - 2016 година. Предложението на регулатора е за увеличението им със средно около 2% и прогнозата на експрета е, че до есента може да има и второ увеличение.

Неговите очаквания се основават на фактите, че през лятото на миналата година цената на електроенергията беше леко увеличена (с малко над 1%), в ценовото предложение беше предвидено намаляване на цената по договорите с „американските“ централи, макар и то да не беше договорено, наближаваха избори през есента и в крайна сметка токът поскъпна с почти 10% броени дни преди вота.

Днес ситуацията е подобна – енергийният регулатор предлага увеличение със средно малко под 2%, в ценовото предложение е вписана намалена цена за разполагаемост за AES Гълъбово и КонтурГлобал, която обаче все още не е влязла в сила и договорите не са изменени. А през октомври ще се проведат и местните избори.

Стайков беше категоричен, че и новият състав на Комисията работи по старите методи – търси откъде да бъдат намалени разходи и увеличени приходи, което ще позволи временно балансиране на системата, но няма яснота за следващите години.

„Не е важно с колко расте цената, проблемът е, че няма яснота какво ще се случи през следващите години“, категоричен е икономистът и допълва, че именно това носи напрежение в сектора.

Какво още коментира икономистът четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
15
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Както се казва Бойко Борисов и българите живеят в различна държава :)))
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Избрахте Рапона да дойде и ви освободи от Ореха. Той дойде и започна "освобождаването" от парите с които преживявахте. Както разбрахте не е влидал в магазин 15 години?!? Той отдавна няма представа а вече и не иска да има как живее обикновения човек. Той и неговият кръг живеят на Марс. Без никаква грижа за баламите които се излъгаха да гласуват за него. Сега ще си изключите парното и ще си светите с една крушка и ще мръзнете. И не плачете, искахте си го и си го получихте. А той се обожестви.
18
0
 
18
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !От 1 юли ти я увеличават цената :) Подготвяй се
17
0
 
18
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Получиха го новия морал, всеки с пост в държавната администрация, да им е честито ! БСП-то намаляше цената за това ги разкарахме, не бива така нали ?
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Протестите на протестърите бяха срещу намяляването цените на тока и защита на частните ВЕИ централи на властта. Герб и реститутореформаторите изпълняват предизборните си обещания. Платените протестери искаха нов морал, не ниски цени на тока.
15
0
 
22
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Ха-ха Бойко още преди изборите ви беше обещал че ще ви вдигне тока и вие в *** възторг: о да, о да Бойко ще дойде и ще ни вдигне тока и това ще е много хубаво. Сега нека 10 пъти да ви вдигнат цената че да ви е тъпкано *** хора такива !!! След това пак го изберете тоя ***. До октомври правителството ще е подало оставка ! Прогноза от мен !
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ako uvilichavaha i zaplatite po toya nachin ohoooo
13
0
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Първатата мярка за балансиране на българската енергетика е да се махнат соларните (фотоволтаичните) електроцентрали от България, които годишно натоварват всяко българско домакинство с около 240 лв и на които НЕК плаща годишно около 600 милиона. Втората е да се увеличава износа на българска електроенергия.
12
8
 
2
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Голям праз и горивата да дигнат човек не може да покара то коли коли а уж бедни не е вярно и кафетата пълни само се оплакват пмрите са в народа
11
1
 
11
 
! Отговори
25g. преди 8 години
до 6 Тъй ли я си провери информацията кое правителство ходеше да ''обсъждат'' покачването на тока и как след това ''обсъждане'' стигнаха до съгласие от 7% вместо 17-19% от различните доставчици на електричество. Я ми кажи щом знаеш Ламборджинито на шефа към ерп-тата ли е? Защото е начислено като техническа поддръжка, както и доста други такива гъзариики, което означава ... точно така поддръжката се плаща от потребителя със увеличение на таксата. Не ми говори как трябва да е, умнико кажи как е!
10
0
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
С лошо ще го запомните Борисовото време! Ду-*** да Ви е яко!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Ти си ходил прав под масата когато аз съм бил на режим не 2:2, а 3:1 . Това за сведение просто. Да не говоря, че знам много добро как тогава са се балансирали мощностите в РЕАЛНО време НО това не ТИ е ясно със сигурност си на ВИЕ с Тока и Напрежението ;-) И къде точно казваш в пост номер 1 че все пак искаш по 2 часа ток ? ;-) Точния цитат е "Ние можем и без ток..."
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докога ще търпим лъжците на прехода!
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ропона изяде шута за този ток. Както го е подкарал ще изяде и втори такъв. Колко е ***. Цената се вдига потреблението пада. Какъв е резултата? Нулев. Крадците не искат да се пуснат от веригата и да спрат краденето на българите. Режат клона на който са се закачили. Една искра трабва само а тя тлее. После и гавазите те може да му помогнат.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5Ти за режим на тока чувал ли си ? Два часа има , два часа няма. Е оправяхме се някак. Ама ти явно си от най новите пари.
5
1
 
13
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Кое правителство ги е натиснало, бе ***. Това на Олиграхията ли. Кой си мисилиш, че увеличава тока, ЕРП-тата или КВЕР. И ако е КВЕР на кого тия същите 4 букви са политически придатък. Как мислиш ?И наясно ли си въобще как се разпределят парите по веригата в енергетиката.Колко взима НЕК, колко БЕХ, колко ЕСО и колко ЕРП-тата.Ако не знаеш, по-добре не пиши глупости за да не се излагаш.
4
2
 
9
 
! Отговори
Мога без ...какво ;) преди 8 години
До Анонимен 1За можещия без ток... Как би написал тази глупост без него ? Има ли идея за пълния хаос който би настанал в съвремието ни без никакъв ток. Как би дошла примерно Бърза помош при него след като е паднал в тъмното по стълбите . НЯМА ток няма бензин (помпи) няма акумулатор линейката и т.н. Идеята надявам се беше схваната ! Да се мисли преди подобни изцепки !
3
3
 
14
 
! Отговори
25г. преди 8 години
Забавно, те си казаха 17-19% трябва да се качи, правителството ги натисна и качиха само с 7% след 2 месеца още 3% после пак 4% после още 2% и сега чакаме още 2%. Е в крайна сметка те качиха за 1 година не с 17-19% ами повече :D Започва да звучи доста примамливо да се откача и да лепна няколко панела.
2
3
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Ти си голям веселяк. Къде си научил така елетротехниката, ако не е тайна.Я обсни ако искаш, какъв е тоя критичен минимум.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотно заглавие. А може и от догодина пак.

Спонсорирани публикации