IT специалистите най-търсени следващата година

Едва 10% от работодателите у нас ще обучават служителите си
25 юни 2015 14:00,
55
IT специалистите най-търсени следващата година
Снимка: Reuters

Общо над 143 000 работни места ще бъдат разкрити от работодатели в следващите 12 месеца в различни сектори на икономиката. Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg Елка Димитрова, директор на дирекция „Политики на пазара на труда“ към Министерството на труда и социалната политика. Изводът е от направено през май и юни национално представително проучване от Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите от работна сила.

Изследването е направено чрез допитване до работодатели от 2000 фирми и е базирано на статистиката за предприятията от НСИ.

Експертите от ведомството обаче уточниха, че това няма да са реално разкрити нови работни места на пазара на труда, защото междувременно ще бъдат закрити други в резултат на приключване на сезонната заетост. По думите на Димитрова постоянно текат процеси по назначаване и освобождаване на служители поради различни фактори, но според очакванията в следващите 12 месеца ще бъдат назначени около 25 000 души с висше образование, около 71 000 със средно с професионална квалификация, 29 000 – със средно общо образование и около 18 000 с основно и по-ниско образование.

Като цяло тенденциите за подобряване на заетостта и намаляване на безработицата са благоприятни, каза още Димитрова. Според нея проблемът с мотивацията на кандидатите остава сериозен проблем.

Едва 13,3 на сто от работодателите предвиждат разкриване на нови работни места в следващата година, като от тях едва 6 % биха наели персонал без квалификация, установява проучването на Агенцията по заетостта.

Незначителен дял от работодателите - 5,7 на сто, наема персонал веднага след завършване на образованието. Мениджърите пък установяват липсата на знания и умения у 60 на сто от назначените със средно образование и при 36 на сто от тези с висше образование.

Според проучването, най-търсените професии от работодателите са за хора с висше образование за специалисти по информационни технологии. В следващите 12 месеца фирмите ще търсят около 4400 души с такава квалификация. Сред най-търсените висшисти ще бъдат и административните специалисти – ще има места за около 4090 души. Ще се търсят и около 3700 преподаватели по природни и технически науки.

Основно готвачи и шофьори ще се търсят сред хората със средно професионално образование. А без професионална квалификация ще се търсят хора за продавачи, работници в селското стопанство, добивната промишленост и строителството.

Изследването показва още, че работодателите предпочитат да търсят персонал най-вече чрез препоръки и лични контакти, както и чрез бюрата по труда и едва след това чрез сайтове в интернет и други източници.

Едва 10,3% от мениджърите заявяват готовност да обучават наетите от тях кадри, като половината от тях посочват, че става въпрос за вътрешнофирмени обучения. От министерството посочиха, че в новия програмен период ще се разчита на европейски средства, така че да се организират обучения както в по-големи фирми, така и в малките, за които е трудно сами да финансират обучения.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
IT преди 8 години
До ей алоооооПрав си. Живея в Германия 5000 евро и то бруто си е доста хубава заплата, и пак казвам бруто. За да взимаш толкова нето, трябва да си мениджър в компания и пак е рядкост. А и да не говорим, че трябва бая да се напънеш- или да работиш много или да си добър 'политик', но и двете си искат умения. Реално в БГ може ако си приличeн програмист да взимаш 2500-3000 лева за клатик.р, което няма кой да ти го даде на запад
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До даммА ти драги, първо научи значението на думите :) Менажер е част от думата "менажерия", което означава сбирка от редки птици и животни,показвани пред публика...
40
0
 
5
 
! Отговори
ей алооооо преди 8 години
Ама как щял да взима някой си 5000 евро в Европа - ами тоя същия ще ги взима 4-5 хиляди лева и у нас и ще си живее чудно, само че това ще е човек със солиден стаж, доказани способности и това което знае и може трябва да е търсено. Ако мислите, че всеки програмист там взима 5000 евро и нагоре, жестоко се лъжете.
39
0
 
3
 
! Отговори
DE преди 8 години
Най-обичам да чета коментарите в такива статии... къде ги тия хора, които по цял ден седят във форумите и разказват врели не кипелии...
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦРУ - умее да сбъдва мечтите на хората.. думи на германски журналист .. работил с ЦРУ в момента пенсионер.. Взимал е интервюта от най-големите като краля на Саудитска Арабия.. Ходил на луксозни почивки на най-приказните места за сметка на ЦРУ - на това му викат семинари за избрани..
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ЦРУ сбъдна и на Сноудън мечтата хахахаха.....А има доза истина , повечето завършили чужди университети се вербуват и работят СРЕЩУ България като държава.....Но *** народ, слаба държава...
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе *** и трима човека завършили в ТУ-Дармщат програмата е 3години някои завършват бакалавър за 6-7 години - и двата са болни приличат на 40 годишни хора.. Момичето се разболя от рак , работи в гоогле .. Без финансова подкрепа за дълъг период не става - стига се точно до там или болен или луд.. Това е следването в Германия
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦРУ управлява кариерата на човеците , в някои райони КГБ , ционисти и китайци..В България ЦРУ управлява кариерата на човеците.. А Германците - който се е хванал с Германците все е загубил войната.. Най добре се грижи за кариерата на завършилите в САЩ - ЦРУ умее да сбъдва мечтите на човеците. Мой приятел завърши баптиски университет в САЩ последната работа му беше за 20хиляди в Булгартабак..
34
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 41:Леко, пале, да не се напишкаш от зор! Крум хич не ме интересува, аз казвам, че ти раздипляш цветни сънища и се чудя от каква дрога произлизат. Капиш, ***?
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До българин Абе ненормалник прочети му блога Крум Сяров се казва , да видиш че нещо издиша изпушил е дори някаква секта се опитва да прави..
32
1
 
9
 
! Отговори
дамм преди 8 години
Още не съм срещнал менажер който да ме обучи, поради простата причина,че са пълни калъфи и неграмотници.....Дай им да повтарят думи от рода на -проактивен, гъвкавост и подони простотии .....Рисуват квадратчета и стрекички и мислят, че така се управлява една сложна система без значение дали е от технически средства или хора изградена тя....Първо да научиат законите за регулиране на процеси а не да се учат от филмчета в ютуб-а...Каиши..
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образоването не да те научи , на точно конкретен език за програмиране или технология.. Учи те общите неща , ядрото.. Останалите неща трябва сам да си ги научиш. В интервюто за Google се интересуват дали знаеш ядорото на компютърните науки ,алгоритми , на останалото ще те научат. А в България пишман мениджъри или човешки ресурси изпадат в подробности знаеш ли java , php , python
30
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 28:Ще ме спукаш от смях, момченце, май и друг път съм ти чел излиянията за протестантския трудов морал. ами, "либералната пазарна икономика" кой я е създал и кой я крепи - да не би да са католиците или православните, които така мразиш? Хем ти харесва трудовият морал на протестантите, ама не искаш резултата от него - "либералната пазарна икономика". Крум ли е сбъркан или ти?
29
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До до 33Имайки предвид официалните данни за средната заплата у нас - 700-800-1000 лв - човек все пак не може да си позволи кой знае колко неща. Иначе споделям напълно виждането, че тук всъщност не е никак зле, особено ако вземаш над 1500 лв, а с 2-3 бона си си екстра, нещо, което не е така на запад.
28
1
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Разбира се. Просто споделям, че с 2 пъти по-ниска заплата от тази в Германия тук човек може да си позволи много, много повече. PLI индексът ни неслучайно е толкова благорпиятен, колкото и хората да не вярват на подобни статистики, които точно това гооворят. Разтърсете се и вижте къде е България за 2014-та година.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ежеседмично водя интервюта за работа в средна по големина ИТ фирма в София. Търсим млади и интелигентни хора. Началната заплата не е кой знае какво (около 1300лв.), но с времето се вдига значително. Какво да кажа. Масово езици не се знаят, а се твърди, че се знае, например. Знания, които всеки студент в ИТ специалностите ги има, еми- няма ги. Харесваме трудно хора, кадри не достигат. За по-високи позиции (със заплати от 4000лв. нагоре)- да не говорим. Там също хора няма.
26
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 30,ама с 5000 лв заплата едва ли са много хората
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Протестантите особено германските проповядват - че бог е създал човека за да работи.. Но да не си помислите , че това се отнася за тях.. Те същите протестанти искат да са началници или мениджъри.. А работа е за другите за робите , за нечовеците.. Към не-човеците в различни времена могат да попаднат - славяни , поляци , евреии.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересна деиност кипи в това министерство наречено Министерството на труда и социалната политика.Вместо да търсят начини за подобряване на пазара на труда и социалната политика те милиони харчат за да правят статистика.
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак тези спорове колко добре било в Европа. Работих 2 години по проект в Германия. Получавах около 5000 евро чисто. 1500 евро наем и сметки. Нощно излизане- 1 път седмично 200-300 евро. Храната- евтина. Да ида на ски до Австрия- отиваха си няколко хиледарки. В момента тук работя за 5000лв. горе долу и мога да си позволя доста повече неща. Иначе казано покупателният ни индекс не е никак лош, даже е един от високите в ЕС. И не, в Европа няма да живееш добре с 2-3000 евро.