IT специалистите най-търсени следващата година

Едва 10% от работодателите у нас ще обучават служителите си
25 юни 2015 14:00,
55
IT специалистите най-търсени следващата година
Снимка: Reuters

Общо над 143 000 работни места ще бъдат разкрити от работодатели в следващите 12 месеца в различни сектори на икономиката. Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg Елка Димитрова, директор на дирекция „Политики на пазара на труда“ към Министерството на труда и социалната политика. Изводът е от направено през май и юни национално представително проучване от Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите от работна сила.

Изследването е направено чрез допитване до работодатели от 2000 фирми и е базирано на статистиката за предприятията от НСИ.

Експертите от ведомството обаче уточниха, че това няма да са реално разкрити нови работни места на пазара на труда, защото междувременно ще бъдат закрити други в резултат на приключване на сезонната заетост. По думите на Димитрова постоянно текат процеси по назначаване и освобождаване на служители поради различни фактори, но според очакванията в следващите 12 месеца ще бъдат назначени около 25 000 души с висше образование, около 71 000 със средно с професионална квалификация, 29 000 – със средно общо образование и около 18 000 с основно и по-ниско образование.

Като цяло тенденциите за подобряване на заетостта и намаляване на безработицата са благоприятни, каза още Димитрова. Според нея проблемът с мотивацията на кандидатите остава сериозен проблем.

Едва 13,3 на сто от работодателите предвиждат разкриване на нови работни места в следващата година, като от тях едва 6 % биха наели персонал без квалификация, установява проучването на Агенцията по заетостта.

Незначителен дял от работодателите - 5,7 на сто, наема персонал веднага след завършване на образованието. Мениджърите пък установяват липсата на знания и умения у 60 на сто от назначените със средно образование и при 36 на сто от тези с висше образование.

Според проучването, най-търсените професии от работодателите са за хора с висше образование за специалисти по информационни технологии. В следващите 12 месеца фирмите ще търсят около 4400 души с такава квалификация. Сред най-търсените висшисти ще бъдат и административните специалисти – ще има места за около 4090 души. Ще се търсят и около 3700 преподаватели по природни и технически науки.

Основно готвачи и шофьори ще се търсят сред хората със средно професионално образование. А без професионална квалификация ще се търсят хора за продавачи, работници в селското стопанство, добивната промишленост и строителството.

Изследването показва още, че работодателите предпочитат да търсят персонал най-вече чрез препоръки и лични контакти, както и чрез бюрата по труда и едва след това чрез сайтове в интернет и други източници.

Едва 10,3% от мениджърите заявяват готовност да обучават наетите от тях кадри, като половината от тях посочват, че става въпрос за вътрешнофирмени обучения. От министерството посочиха, че в новия програмен период ще се разчита на европейски средства, така че да се организират обучения както в по-големи фирми, така и в малките, за които е трудно сами да финансират обучения.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
Само , че същия Крум завършил математика с малка специалност информатика . не работи като разработчик програмист , а работи като Мениджър и то продажби в IT фирма.. Дори и там ,му се видяло трудно и сега е станал даскал по математика в Германия.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Крум се хвана с протестантски секти и превъртя - твърди , че бог създал човека за да работи.."Протестантите са прави. Работа, работа, работа. Но това се интерпретира погрешно от либералната пазарна икономика - там човека е стока и роб на работодателя, не случайно се говори не за човек, ами за човешки ресурс - има цели отдели за човешки ресурси - както отделите по снабдяването с резервни части. Работникът не е съратник, сподвижник, труженик в бизнеса ами предмет, стока.
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е мераклия за голяма заплата , да учи в ТУ-Дармщат. приемат всички с немски или английски.. Завършват единици ,корави бойци.. И когато завършат всички са или откачени или болни.. Боян - оплешевя напълно и вежди и брада няма даже , Катя се разболя от рак , казват че се била излекувала , но не се знае.. Крум се хвана с протестантски секти и превъртя - твърди , че бог създал човека за да работи..
19
0
 
17
 
! Отговори
gtf преди 8 години
дам, то щото големият глад за кадри, дето от години бизнеса "реве", че липсват. За тва и търсят персонал чрез: лични конакти (роднини на роднини, без значение от квалификацията) и бюрото по труда ( да хванат някой квалифициран без късмет и връзки, че да могат да натискат за по-ниска заплата ), та чак тогава на що годе реалният пазар - през интернет.
18
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен:Направо си за съжаление, щом приравняваш програмист, лекар и готвач. Предполагам, че си самозван програмист, който бачка като готвач.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ако беше лесно, всеки щеше да става за програмист, лекар или готвач.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е най-долнопробна колония на нивото на Сомалия .. заплати в такива колонии не се полагат , ако може да се бачка за един комат хляб или кило ориз
15
0
 
2
 
! Отговори
работещ преди 8 години
"ще търсят...4400"в IT. Сред най-търсените...ще бъдат и административните специалисти ...4090 ...и...3700 преподаватели по природни и технически науки... работодателите...търсят...чрез препоръки и лични контакти...и чрез бюрата по труда...Едва 10,3% от мениджърите заявяват готовност да обучават...,половината...вътрешнофирмени обучения."IT и учители по IT - за къде? Шо е "административен специалист"? А администрацията малко ли ние е? Аз ли съм луд или "мениджърите? Още "административни" искали.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен В Германия информатиците са с заплата 2,7 до 5. хиляди евро.. Къде ги видя тези 10 хиляди евро..
13
1
 
2
 
! Отговори
М преди 8 години
До 14: Ти или говориш за брутна заплата, или имаш някакви психически отклонения.
12
1
 
15
 
! Отговори
Емигрант преди 8 години
И с какво точно държавата или бизнеса ще ме впечатлят, че да се върна в кочинката?!?!В момента съм на около 2000 $ заплата в китна спретната държава от "третият свят". Виждам данъците ми къде отиват по всяко време. Имам БЕЗПЛАТНО здравеопазване. Децата имат 100% БЕЗПЛАТНО образование на изключително високо ниво!Какво точно ми предлага г-на който ни изпрати на картофите?!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10 Аз завършвам ТУ и си ценя образованието имах възможност да направя една година еразмус в Германия и мога да сравня. Който си е добър тук си е добър и там.. Негадяи има навсякъде и в Германия .. Не бих работил в България за 1600лв. при положение че мога да стартирам за 2500евро
10
1
 
1
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
До :)Напълно сте прав!
9
1
 
13
 
! Отговори
М преди 8 години
До 6: Къде ги дават тия 5-10000 евро в чужбина? Кажи, че се почувствах прецакан.
8
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Не се превъзнасяйте чак толкова,и този сектор е като футбола,големи заплати и скромност отсреща.
7
1
 
22
 
! Отговори
Индия преди 8 години
Доколкото си спомням нашите работодатели наскоро ни плашеха. че ще внесат китайци и индийци да запълнят незаетите работни места : . А те горките китайчета се препъват вбългарското посолство за визи да дойдат тука да бачкат за по 150евро на месец.БГ работодателите са бивши ЦК на БКП поне в 90% ченгета,дерибей.Лошото е че дори и външнафирма да дойде тука нещата приключват когато назначат БГ мериджейнче.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само като прочетеш в jobsa за web програмист на PHP или ruby искат стаж , бакалавърски магистърски степени.. А на запад това е работа за студенти или отпаднали студенти по информатика
5
6
 
8
 
! Отговори
:) преди 8 години
За програмисти новите работни места са... стари, защото просто момчетата стоят в БГ-то по 2-3 години, докато понаучат занаята и изчезват в чужбина. И защо става така? Защото там плащат до 5-10 пъти повече за същите умения. Кой ще стои в БГ-то за 2000-2500 като може да взима 5000-10000, ама евро? Ако продължава така, скоро в БГ-то няма да останат никакви специалисти и може би това е плана на западните ни чорбаджии.
4
1
 
32
 
! Отговори
ит преди 8 години
То човек като прочете една обява в джоб-са за ИТ специалисти,почва да го боли глава.За уеб-дизайнери искат всички възможни уеб базирани езици плюс 5-6 езика е така с предимство.Само девелопери и синиър програмери атрактивно заплащане до 2000 левчета.Кой нормален програмер,който изпълнява изискванията на 50% ще седи в БГ за нема и 1000 еуро?
3
0
 
21
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Не си дочел. Това няма да са реално разкрити нови работни места, защото междувременно ще бъдат закрити други, са уточнили експертите от ведомството. Нещо като нищо.