Година ембарго: Без празни рафтове, както мислят извън Русия

Всичко изглежда добре, докато не го опитате – безвкусно е!
Обновена: 6 авг 2015 14:03 | 6 авг 2015 09:15, Елка Василева
345
Година ембарго: Без празни рафтове, както мислят извън Русия
Снимка: архив, Reuters

Преди година Русия отговори на санкциите, наложени от Запада срещу нейни граждани и компании, забранявайки вноса на храни от ЕС, САЩ, Канада, Норвегия и Австралия. Плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни продукти, предназначени за руския пазар, бяха спрени на границата, европейски производители останаха с тонове непродадена продукция, а руснаците трескаво изпразниха магазините, подготвяйки се за неизвестността.

Година по-късно този ход от голямата политика продължава да оказва влияние върху всекидневния живот на милиони хора, макар и не толкова драматично, колкото се очакваше първоначално.

"Когато се говори за хранителното ембарго, трябва да се има предвид, че то е много селективно от гледна точка на забранените продукти. По рафтовете може и да няма полски ябълки, но има много френско вино", разказва 33-годишната Ана Белкина от Москва за онлайн проекта "365 Days Of Russian Ban On Food".

Още по темата

Преди забраната Русия внасяше значителна част от храните, консумирани в страната - около 30 на сто от свинското месо, близо 10 на сто от пилешкото, 30 до 60 на сто от млечните продукти и близо две трети от плодовете. Мнозина се надяваха, че ограниченията пред вноса ще стимулират местното производство, силно западнало след рухването на комунизма. Такава е и позицията на Кремъл, който представя ембаргото не само като наказание за Запада, но и като стимул за руската икономика.

През първия месец след обявяването на контрасанкциите рафтовете в магазините бързо се изпразниха, тъй като незабавното влизане в сила на ембаргото не позволи на търговците да осигурят алтернативни доставки, а руснаците започнаха да се запасяват с храни, несигурни какво ще донесе бъдещето. Постепенно ситуацията изглежда се нормализира, макар и не безпроблемно.

"Ако август бе месецът с най-малко продукти в магазините, то септември бе месецът на гнилите плодове и зеленчуци, октомври пък бе уникален заради ниското качество на млечните продукти", разказва в интервю за БТА Ева Мала, която стои зад проекта "365 Days Of Russian Ban On Food". 30-годишната преподавателка по английски и блогър живее в Москва от близо две години и след въвеждането на ембаргото всекидневно отразява случващото с храните в Русия онлайн.

След налагането на ограниченията властите се опитаха да заместят забранените продукти, преговаряйки за доставки с южноамерикански страни като Бразилия и Еквадор, но обезценяването на руската валута силно оскъпи този внос. Стигна се и до екзотични решения като разрешение за внос на крокодилско месо от Филипините, което да замести говеждото и свинско месо.

Ембаргото наистина доведе до нарастване на руското производство - за първите два месеца на 2015 година произведените в Русия червено месо и субпродукти са се увеличили с над 17 процента, птичето месо - с 57 процента, а руските сирена пък са с близо 30 процента повече.

"Няма празни рафтове, както струва ми се мислят хората извън Русия. Всичко изглежда добре. . . докато не го опитате", казва Ева Мала, отбелязвайки особено лошите руски версии на обработени меса и сирена.

Качеството е много лошо, потвърждава пред ДПА Андрей Даниленко, председател на руския съюз на млекопроизводителите - фалшивите млечни продукти са над 50% от предлаганото в магазините.

Руските производители обаче са принудени да пестят, тъй като покупателните възможности на клиентите им силно са намалели, а заради обезценяването на рублата през последната година вносът на необходимите съставки и оборудване рязко е поскъпнал.

Хората променят начина, по който пазаруват и се хранят - консумацията на хляб и хлебни изделия, захар и макаронени изделия се увеличава за сметка на свиващото се потребление на месо и месни изделия, установява в. "Ведомости".

Все повече клиенти имат магазините, предлагащи по-евтини продукти, макар и с по-ниско качество - през изминалата година цените на храните в Русия силно се повишиха, в определени случаи - неколкократно. Според официални статистически данни стойността на кошницата с минимално необходими хранителни продукти от януари до юли 2015 година е скочила с над 13,5 процента, а като цяло храните са поскъпнали с над 10 процента на годишна основа през юли при свиване на доходите със средно 8,5 процента.

Освен пазаруването в магазина предизвикателство е и изборът на заведение - клиентите на ресторантите често получават скъпа храна в миниатюрни порции, която нерядко е безвкусна, споделя Мала.

Производители и потребители в европейските страни обаче също усетиха силно обтегнатите отношения с Русия и наложените ограничения.

Сред засегнатите от контрасанкциите на Москва Европейският съюз имаше най-голям дял в износа на храни за Русия - европейският износ се равняваше на близо 15,8 милиарда долара спрямо 1,2 милиарда долара за САЩ.

Европейските фермери понесоха щети за около 5,5 милиарда евро от неосъществен износ, според Алберт Ян Маат, председател на базирания в Брюксел съюз на земеделците Копа Кодека, който обединява около 60 селескостопански организации от всички страни членки на ЕС. Най-силно засегнати са млекопроизводството и производителите на плодове и зеленчуци.

За да смекчи удара, Европейската комисия бе принудена да се намеси, изкупувайки непродадена продукция и осигурявайки складиране. Храните, неизнесени за Русия, в по-голямата си част останаха на европейския пазар - в страните производителки или бяха пренасочени към други членки на ЕС. По този начин се стигна до свръхпредлагане и спад на цените, който макар и на пръв поглед благоприятен за потребителите, хвърли в криза селскостопанския сектор и обтегна отношенията между страните членки.

Франция, например, бе сред водещите износители на селскостопанска продукция за Русия в ЕС. Заради руската забрана тя загуби 23 процента от износа си на селскостопански стоки, а от близо месец френски фермери се бунтуват срещу ниските изкупни цени и по-евтината конкуренция на европейски производители от други страни.

Полша, която бе сред страните, най-силно настояващи за решителни действия срещу Москва, също понесе тежко ограничителните мерки. Заедно с Литва през 2013 година тя бе най-големият износител на плодове и зеленчуци за Русия. Около останалите без купувач тонове полски ябълки се разрасна мащабна антируска кампания ("Яж ябълки срещу Путин!"), но поляците все пак решиха отчасти проблема...произвеждайки сайдер. Друга част от решението - засилен износ за европейски страни, включително за Франция.

За България преките загуби от руското ембарго се изчисляват на около 10 милиона евро. Селскостопанските производители обаче са по-обезпокоени от косвените щети в лицето на конкурентна продукция от страни като Холандия, Испания, Полша, Италия, която идва на българския пазар в големи количества.

Въпреки затрудненията за потребители и производители в края на юни Москва реши да удължи ембаргото с още една година, а сега се обмисля и разширяването му до още седем държави нечленки на ЕС. Междувременно започна унищожаването на храни, внесени в Русия в нарушение на забраната чрез реекспорт, преетикетиране, отклонен транзит. В страна, често страдала от глад и продължителни периоди на недостиг на храни, подобно решение носи редица въпроси не само от етичен, но и от институционален характер, отбелязват коментатори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
3
 
! Отговори
до 290 коки преди 8 години
Много сте се нашмъркали с кока, коки.
207
13
 
2
 
! Отговори
Коки преди 8 години
я, .... тролския отдел на КГБ е дошъл на гости на ДНЕС ;) яжте си вмирисаните пелмени, *** - комунисти, а за зимата побързайте да да съберете и изсушите гъби, боровинки и степни треви
206
14
 
3
 
! Отговори
да преди 8 години
Храната е станала по-скъпа и по-лоша. И те още искат да унищожават качествени продукти. Може би трябвало веднага да унищожават книги или даже хора?
205
2
 
17
 
! Отговори
майка ти преди 8 години
Бре че прости хора. Всеки народ си има национална кухня и вкус. Щом рафтовете са пълни нямат проблем. А що се отнася до гозбите на баба.Знай,никога няма да разбереш че по-вкусно от тях няма щото не си ял. Да пребъде във вековете Русия
204
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То па нашите продукти ще рече човек че са качествени и вкусни!!!!
203
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сороститутка някаква пише в блога си ....тра ла ла. Навярно някой окраински плъх щеше да напише същите простотии.Иначе в *** Окрайна как са днес , по- добре ли са от вчера мелезите.
202
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каде беше тази хилядолетна история когато милона умряха от глад при болшевиките в началото на колективизацията
201
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия има хилядолетна история. Нима сега ни убеждавате, че през това време не е могла да си произвежда храна и е чакала САЩ и НАТО да я научат?!Аз пък си спомням едно време каква храна ядяхме и сега каква ни набутват от ЕU. Диня с вкус на дунапрен, печиво с палма, Е-та и ГМОПрочети още на: dnes.bg/index/2015/08/06/godina-embargo-bez-prazni-raftove-kakto-misliat-izvyn-rusiia.272385,13
200
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредната фалшива статия - истината е че руските продукти са си супер, просто няма американско ГМО по рафтовете и платените публикации надават вой, щото американската вмирисана продукция си стои в краварника. Колкото повече плюят - толкова повече ги боли...
199
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропагандата е на изключително ниско ниво, то наистина и нивото на аудиторията не е високо, ама чак пък толкова...Рафтовете били пълни, ама пък стоките безвкусни. Щото западните са много вкусни, като все е едно ги е произвела баба на село. Пичове, вие сте срам за журналистиката!
198
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Всичко изглежда добре, докато не го опитате безвкусно е!"Ха ха ха! За това пък в България всичко изглежда зле, но като го опитате оставате поразени от ужасния вкус!
197
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кое е по евтино в москва не разбрах ,ти другарю не знаеш ли че москва е един от най скъпите за живеене град в света ,е прощавам невежеството ти ,ама стегни се малко говорим за втората ви столица малко по така се дръж
196
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж какво другарю това че си *** е факт това че такива като тебе по подобие на путин решиха да сменят култа към ленин с този към бог не значи че сте християни ,нищо християнско нямаше нито в хитлер нито в милошевич големите радетели за християнство и чиста раса . И тях човечеството го осъди и путин ще договаря за престъпления срещиу човечеството някой хубав за демокрацията ден
195
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От статията разбрах , че в Русия заради санкцийте са се вдигнали цените на храните и е паднало качеството им ... да е ... му значи на нас целия свят ни е наложи санкции .
194
4
 
19
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
идете ивижте на нашето море колко руснаци има и преценете си как живеят руснаците
193
1
 
11
 
! Отговори
Do 263 преди 8 години
Революции, пардон " демокрации" изнася любимия ти Сажд и той ще спихне, а ще остане и Русия и Великобритания и Испаноговорящия свят както и много други.
192
2
 
19
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
днека унищожиха 9 тона кашкавал.на границата която е внесена в русия от ес..живея в москва това което пишите е лъжлива информация
191
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 254Дорогой ГГГГГГГГГЪЪЪ З !Сомогона был недостатычен или в повече!? Гнети клисаФ леП и прокиснали краставици - белким ти олекне, шото копейките не стига за нищо а и вече и у складо нема и нема и да имаааа
190
10
 
19
 
! Отговори
embargo преди 8 години
интересно е колко време ще издържи германия или англия на подобно ембарго, не повече от 1 месец, а на балканите още по-малко
189
14
 
23
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Още някоя година ембарго, и Русия ще започне да изнася тези стоки които ги внасяше.