Предлагат Москва да изключи Гърция от хранителното ембарго

Това би било прието положително и от гърците, и от хората в Русия
15 юли 2015 12:16, Елка Василева
16
Предлагат Москва да изключи Гърция от хранителното ембарго
Снимка: архив, Reuters

Руският депутат Андрей Крутов от партията "Справедлива Русия" отправи питане до президента Владимир Путин дали е възможно да бъдат вдигнати ответните "контрасанкции" на Русия срещу Гърция, пише "Известия".

В отговор на евросанкциите срещу Москва, наложени миналата година във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия, федерацията обяви ембарго върху вноса на хранителни стоки от САЩ, страните от ЕС, Австралия, Канада и Норвегия.

"Селскостопанските стоки, отглеждани в Гърция, няма как да се произвеждат в Русия, а евентуална отмяна на хранителното ембарго - с оглед икономическите проблеми на тази страна, би била приета положително и от гърците, и от хората в Русия", заявява вестник "Известия", цитиран от Би Би Си.

"Гърция е надежден партньор на Руската федерация, от 2010 г. до 2013 г. взаимният стокообмен е нараснал двойно", подчертава в питането си Крутов. "Гърция е близка до Русия не само икономически, но и духовно - тя е сред малкото православни страни в Европа", добавя той.

Според руския депутат предлаганата от него мярка ще помогне на Гърция да преживее тежките времена. А експерти смятат, че премахването на хранителното ембарго би улеснило работата по енергийните проекти на Русия в Европа.

Вдигането на руското ембарго, що се отнася за Гърция, би било логична геополитическа стъпка, която би съдействала за изграждане на външнополитически връзки, коментира руският икономист Константин Коришченко.

По думите му тази мярка би спомогнала по-специално за изграждане на продължение на газопровода "Турски поток" през територията на Гърция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Би било добре, но няма да стане, брато! За руснаците ние сме вече нула, послушковци, неблагодарници, не могат да ни имат доверие. Ние прецакахме три важни за тях проекта, губейки сами при това: Бургас - Александруполис, Белене и Южен поток. Това не се прощава. Москва слезам не верить! И соплям! Като си спомня заглавие "Напустив в штаны, болгарский премьер с слезам просил о возобновлении строительства Южного Потока"! Това за Б.Б. пред Парламента! Не знам защо, не се обидих никак!
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ***...доказваш пак че тролиш без никакви познания....супер елементарен пост....
2
34
 
6
 
! Отговори
Путя преди 8 години
Вярно, че руснаците обедняха 2 пъти, а мойте авери лапат най-яките обществени поръчки, ама иначе действам за благото на народа си.
1
5
 
38
 
! Отговори
Обзор преди 8 години
Плиткоумни анализи, заключения и предложения. Да оставим геополитическите решения на Путин. Той е доказал, че действа за благото на Русия, а не за интересите на Гърция. Всяка коза за свой крак.