Петролът продължава да копае към ново дъно

Цената на американския петрол се срина до $40,80 за барел
20 авг 2015 12:11, Бойчо Попов
58
Петролът продължава да копае към ново дъно
Снимка: Ройтерс

По време на азиатската търговия в четвъртък цените на петрола продължaват да се понижават. Това се случва след публикуването на данните за ново покачване на американския петролен резерв на фона на свръхпредлагането.

Американският лек суров петрол се търгуваше на ниво от малко над 40 долара за барел, а сортът Брент - под 47 долара за барел.

В сряда по време на електронната търговия в Ню Йорк фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през септември се сринаха с 4,3 на сто до 40,80 долара за барел – нива, невиждани от избухването на финансовата криза преди над шест години. Фючърсите върху сорта Брент, който се счита за глобален бенчмарк за пазарите, се срина до под 47 долара за барел.

Вчерашната търговия започна с позитивни настроения, след като котировките успяха да се повишат над границата от 43 долара за барел. Бичите настроения не успяха да се наложат дългосрочно, тъй като негативният доклад за американските запаси успя да попари и малкото от създалия се ентусиазъм. По този начин суровината продължи низходящия си марш, понижавайки се до най-ниската си точка за годината, коментира Александър Калъпов от Benchmark.

Другата новина, която според Калъпов обезпокоява пазарните участници в последно време, е свързана с връщането на Иран на световния пазар след отпадането на ембаргото върху държавата.

„Световният пазар е напоен обилно с петрол и последните данни от Американската енергийна агенция (EIA) показват, че запасите със суров петрол на САЩ неочаквано са се повишили до 2,5 млн. барела през последната седмица, приключила на 14-и август“, коментира пред MarketWatch анализатор. Запитани от Platts анализатори предвиждаха спад до 1,2 млн. барела, докато очаквания според анкета на American Petroleum Institute бяха за спад до 2,3 млн. барела.

Докладът на EIA показа също, че общото петролно производство на САЩ е спаднало с 47 000 барела до 9,35 млн. барела на ден.

Някои пазарни наблюдатели казват, че лекът за по-ниските цени на петрола са по-ниски цени на петрола, но всички индикации са, че през това лято всички значими производители на петрол - от Саудитска Арабия до САЩ, продължават да изпомпват нефт от недрата въпреки по-ниските цени на "черното злато".

Робин Бийбър, директор и технически анализатор в PMV Oil Associates в Лондон, смята, че американският суров петрол се е отдалечил значително от цената на Брента, като това се дължи отчасти на поредица затваряния на нефтопреработвателни заводи, които подринаха търсенето в САЩ.

Преди дни най-голямата рафинерия на BP PLC в Уайтинг, Индиана, която произвежда по 413 500 барела на ден, намали капацитета си с 2/3 заради теч, чиято поправка ще отнеме поне месец.

„Прекъсването на дейността на BP в рафинерията в Индиана е "достатъчна причина, за да останат американските доставки на петрол на по-високо ниво в продължение на период от три седмици", казва Ричард Хейстингс, стратег в Global Hunter Securities. Това ще увеличи петролните запаси в Кушинг, Оклахома - главното хранилище за петрол в Съединените щати.

„Най-ниските цени от над шест години насам може да се окажат недостатъчни, за да натиснат спирачките на американския производствен ръст“, се казва междувременно в доклад на ANZ. „Американските шистови играчи в момента активно намаляват разходите си, а някои ще са на печалба дори при цена от 30 долара за барел“, поясняват специалистите.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Миналата година при цени на петрола около 140$ за барела, бензина беше около 2,50-2,60. После петрола поевтиня до около 40-50$ за барел и цените се смъкнаха до 2 лв за литър и 90 ст, за пропан бутан.Сега цените пак са 40$ за барел, ама ние си го плащаме като за 120$.ДГД всички бизнесмени в България, дано им окапат м***тата
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
39 златни путински рубли за 1 тенекиено лев4е граби народе руската сила ха ха ха
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Урааа, от утре дизела и бензина ще поевтинеят с 1-2 ст. ... после като се обърне тренда на петрола, ще започнат да ската с 5-6 ст. на ден - така е в БГ с руски монополи ...
19
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Така ще е докато американското пеленаче ИД расте и се развива чрез продажба на краден незаконен петрол. Хитри са америкосите предизвикаха емигрантска вълна за да се напълни Европа със и занижиха цената на петрола за да ударят икономиката на Русия. Да не забравяме, че този план си има предистория със свалянето на Хюсейн и Кадафи за да бъде улеснен и ускорен този процес. Евала на нашите вашингтонски господари!
18
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
За Русия с любов!
17
0
 
11
 
! Отговори
КуРти преди 8 години
Аххх мила родна картинка, народа масово и категорично се възмущава в ИНТЕРНЕТ! Точно така се прави, за това петрола като падне и под 20$ за барел, цената на горивата ще е същата ,а може би и увеличена! Що пък не? В нормалния свят има една много хубава практика и се нарича БОЙКОТ, обаче на *** тая думичка му е непонятна, като съдържание, а още по-малко като изпълнение! Църкайте си в интернет, заслужавате си съдбата!
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
номерата на *** може и ДА МИНАВАТ ТУК НО САЩ ги гази на световен мащаб ще видим русия на колене и със строшен гръбнак много скоро
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ама руснаците *** дето са монополисти на пазара в България не мърдат цените на долу...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснаците ги изнудват ха ха ха падаимсе няма само те да го правят
13
1
 
19
 
! Отговори
Да бъде преди 8 години
незабавно национализирана рафинерията, а КГБ-Лукойл да бъде изгонена с шутове, КГБ-мекерето Златев и сие направо в пандиза. Ще видите как всичко ще си дойде на мястото! Тояга за нашенските КГБ-ДС бандити! Това е положението
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямате представа какъв двигател за американската икономика е този евтин петрол. Вие си купувайте от руснаците "братския" скъп.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тик так тик так идва майдан ***
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** беснее!
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо фалира Рашката. Лошо товарищи, лошо...
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евалла на саудитските анализатори, ще сринат бързо Жужето...
7
0
 
15
 
! Отговори
6то чувство преди 8 години
ако логично анализираме спада на петрола и спада на цената на БГ пазара, излиза че ако петрола струва 0$ на борсата, ще плащаме около 1-1.5лв за литър, верно ли е?!?
6
2
 
10
 
! Отговори
Хитер преди 8 години
Това се прави с цел да се сринат добиващите шистов газ и нефт. Не се заблуждавайте Саудицка Арабия си има анализатори и стратегия не са като ***.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква ли трябва да е цената на пропан-бутана!?!?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обаче 40% остават и са на печалба :)
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американските шистови играчи в момента активно намаляват разходите си, а някои ще са на печалба дори при цена от 30 долара за барел, поясняват специалистите.-------Честито на ушанките, техните "доктрини" бяха разчетени при $90