Какво Уолстрийт не разбира по отношение на Китай?

Азиатският гигант е в дупка, но Пекин е на прав път
Обновена: 6 сеп 2015 20:13 | 6 сеп 2015 19:37,
67
Какво Уолстрийт не разбира по отношение на Китай?
Снимка: архив, Ройтерс

Броят на експертите, които не знаят почти нищо за китайската икономика, но не спираха да се изказват за скорошната криза в азиатската страна, се качи неимоверно много в последно време, отбелязва сп. “Нюзуик”. За почти всички тях присъдата е ясна – големият балон, наречен Китайски икономически бум, се пука.
 
Фондовата борса в страната записа падове в 5 поредни дни, а данните за икономическия растеж показваха забавяне в сравнение с прогнозите. И понеже Китай е втората най-голяма икономика в света и един от най-големите партньори на Съединените щати, редица анализатори начертаха апокалиптична картина, в която Пекин повлича всички със себе си към дъното.
 
Разбира се, всичко това, освен силно депресиращо, е и силно преувеличено.

Неочакваната девалвация на китайската валута беше непосредствената причина за срива на пазара във втората седмица на август. Все пак в продължение на повече от десетилетие юанът е демонстрирал завидна стабилност.
 
И затова, когато Пекин “позволи” на валутата си да падне с 3 процента в рамките на два дни, това изглеждаше наистина шокиращо – най-вече заради случващото се в останалия свят. Две основни валути като еврото и японската йена, както и доста “по-дребни” като рублата и бразилския реал инкасираха рязък спад в последните две години. Тези девалвации доведоха до сериозно напрежение на световните пазари, тъй като стоките и услугите станаха доста по-евтини (от гледна точка на други валути като американския долар).

Има опасения, че Китай също се готви да стимулира износа си чрез продължително обезценяване на юана.
 
Но по всяка вероятност този сценарий няма да се реализира. Китай по-скоро иска юанът да се доближи до статута на долара – валута, която се цени на международните пазари и валута, която чуждестранните банки биха държали в резерв. Пекин иска и юанът да бъде част от специалния резерв за спешни случаи на Международния валутен фонд.

Така че китайската власт едва ли се опитва да приложи японския или европейския стил по отношение на девалвацията. Правителството просто осъществява икономически преход. Времената на наливане на огромни суми в държавни компании без възвращаемост изглеждат отминали.

Новите силни лица в Китайската комунистическа партия работят за връщане на растежа, който поутихна след бума в началото на 21-ви век, чрез ориентирана към потреблението икономика за разлика от досегашния подход на инвестиции и износ.

Подобен преход отнема време, но вече се случва. Потреблението е 60% от китайския БВП за първата половина на годината. Личните доходи пък продължават да се увеличават, като скокът е 10% на годишна база.

Добра или лоша новина е този преход за останалия свят? За компаниите, които залагат на постоянен двуцифрен икономически растеж, определено това е лоша новина. Но подобни трансформации в икономическия модел са напълно естествени, така че не могат да се определят като изненадващи.
 
Самият срив на китайската борса едва ли се дължи само на посочения преход и последствията от него. Пазарът е силно спекулативен и в голяма степен не отразява реалното състояние на местната икономика. Едва 7% от градското население притежава акции, а 69 на сто от китайците имат по-малко от 15 хидяли долара в сметките си. Сривовете на борсата определено не значат неизбежна рецесия.

Ефектът на доминото в Съединените щати до голяма степен е обясним, тъй като множество корпоративни лидери залагат изключително много на продължаващ с бесни темпове растеж на китайската икономика. Като пример от “Нюзуик” дават два големи производителя, които са записали ръст в продажбите в Китай от 4 до 6 процента през изминалата година. Проблемът е, че очакванията са били за поне 8-10 на сто. И сега тези 2 компании губят пари за първи път от началото на бизнеса си в азиатската страна преди 10 години.
 
За “Нюзуик” обаче американският пазар определено е реагирал панически и му отне известно време, за да осъзнае, че драмата не е чак толкова голяма.

Освен всичко друго, китайският икономически преход най-вероятно ще окаже ползотворно влияние върху глобалната икономика в дългосрочен план. Защото ще доведе до стабилност, а скочилото потребление може да се окаже истински благодат за производителите от цял свят.
 
Разбира се, Китай продължава да има проблеми. Особено с държавния дълг, който е към 280% от БВП към днешна дата. Но с очакваните промени ще се тръгне към стабилизиране, а не към стремглаво пропадане.
 
Китайският бум е към своя край, но Пекин се държи стабилно. Което е добра новина за целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
накратко китайската икономика е пряко зависима направо под4инена на два фактора над който китайците НЕ МОГАТ ДА влияят ПРЯКО 1 произвеждат но ако ЕС и САЩ не купуват от тях бам 80% срив 2 Суровините им са ВНОС а без тях няма производство . без тези 2 фактора няма китайска икономика
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти хубаво си гледал ама не си разбрал. Дългът е ВЪТРЕШЕН, не външен.Демек дължа пари на себе си :)
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Манипулация голяма са цифрите в статията.Сега гледах статистиката на МВФ,СБ за 2014. :Външен дълг на Китай публичен + корпоративен : 874 463 286 000 $Вътрешен корпоративен дълг към китайски банки : 140 % от БВПза сравнение САЩВъншен дълг на САЩ публичен + корпоративен : над 19 000 000 000 000 $Вътрешен корпоративен дълг към американски банки: 195.6 % от БВП
34
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, Китай продължава да има проблеми. Особено с държавния дълг, който е към 280% от БВП към днешна дата. Но с очакваните промени ще се тръгне към стабилизиране, а не към стремглаво пропадане.---------Хахаха, ушанките ни надуха главите за огромния американски дълг, а тея *** имат 3 пъти по-голям дълг от БВП-то на страната :)
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 52. Какво чакаш тогава - обръщай всичко в юани. Ама само на приказки сте такива сигурни. Що така става бе? Все САЩ умират, а вие и вождовете ви си държите парите все в долари. Или ти си платена *** в този форум със заплата в юани или рубли? Чак толкова глупави не сме. Имайте мярка и ти и руските ти пияни господари. Не всички сме генетично заложени прости и се давим във водка от ранни зори като вас.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някой по надолу се радваше че япония и русия щели да търгиуват в йени , колко е стокооборота между тях та да окаже някакво влияние , разберете делът на руската икономика в световната е твърде малък в рамките на 2-3%
31
3
 
15
 
! Отговори
майор преди 8 години
китай е първа световна икономическа сила
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се как всеки дилетант може да пише статии тук. Китай е фалирала държава. Причината далеч не е икономическият спад. Причината е колосалната емиграция на образовани хора, а нови няма от къде да дойдат. Ще се върти още известно време мелницата на ширпотребното евтино производство и до там. Конвертируем юянът няма как да стане. Който познава китайци знае как е - всичко в долари и депозирано извън Китай. Знаят си управлявящите и знаят, че няма никаква сигурност за пари в тази държава.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
45 Иначе до утре може да повтаряш като червена Ара - фалирала фалирала фалирала Но да знаеш че 70% от тези 19 трл. са към американски финансови институции от които най-много към ФЕД
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
45 Най важни винаги са падежите и плащанията а те зависят дирктно от твоята платежоспособност за това Щатите имат най-висок рейтинг защото си плащат задълженията а инсвеститорите се редят на опашка да инвестират в американски ценни книжа защото знаят че инвестицията им е сигурна , доходът също
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
45 Задача за начинаещи икономисти като теб Ако днес изтеглиш ипотечен заем за жилище на стойност 50 000 лева а годишният ти доход е 12 000 ще рече че имаш 416% задължение , но вноската ти е 500 лева а дохода 1000 Какъв ти е проблемът тогава
26
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съединените Американски Щати са фалирала държава. Съединените Американски Щати имат заеми 19 трилиона, повече от БВП. Това автоматически означава, че Съединените Американски Щати никога не могат да върнат дълга си и практически се намират във фалит.
25
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проктър и Гембъл е американска компания.Тя е сред най-големите производители на потребителски стоки в света. Има около 110 000 служители. Предлага на пазара повече от 300 вида продукти в 180 страни.Основана е през 1837 г. от Уилям Проктър и Джеймс Гембъл като фабрика за *** и свещи в Синсинати, щата Охайо, САЩ.Марки AlwaysArielBountyCharminCrestDownyFebrezeFolgersGilletteHead & ShouldersIamsPampersPantenePringlesTideBoldDazFairyFlashHugo BossLacosteMax Factor
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Химическият концерн Дюпон е основан през юли 1802 като компания за производство на барут DuPont прераства в една от най-големите химически компании в света, и през 20-ти век е водач на полимерната революция, като разработва много широко използвани материали като неопрен, найлон, кориан, тефлон, кевлар, майлар, дакрон, първият синтетичен каучук.DuPont също има голям принос към индустрията с хладилни агенти, разработвайки и произвеждайки индустриалната серия фреон
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Deere & Company e американска компания за производство на селскостопанска механизация - трактори, багери, специализирани машини, комбайни, редосеялки, прикачен инвентар и др., основана от Джон Диър през 1886 г. Най-големият производител в този бранш в света.Въз основа на тези му заключения, през 1837 година Диър създава така наречения стоманен самопочистващ плуг с уникална конструкция, който преминава полеви изпитания.
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
General Electric1942 - започва изпитания на своя първи реактивен двигател1947 - започва серийно производство на перални машини
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
General Electric американска корпорация, най-големият производител в света на различни видове техника - локомотиви, газови турбини, авиационни двигатели, медицинско оборудване и други.1896 - компанията е сред 12-те оригинални корпорации, съставили индекса Дау Джоунс. 1910 - започва серийно производство на електрически крушки с волфрамова жичка1925 - пуска първия битов хладилник за дома1928 - открива предавателна станция и започва излъчването н на телевизия
20
1
 
0
 
! Отговори
Индивидуалист преди 8 години
И това ще го обърнем на идеологически спор, няма проблем.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До доста грандиозна сума може да скочи цената на строежа на бъдещият кампус на щатската технологична корпорация Apple, съобщава агенция Блумбърг. Става дума за 5 млрд. долараApple ни разкри планове за гигантска единична сграда с формата на пръстен, която ще се разпростира на площ от почти 258 хиляди квадратни метра (две трети от размерите на Пентагона) и спокойно ще побира над 12 хиляди служители.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авиокомпанията "Боинг" разпространи снимки на най-новата модификация на своя модел 777. Тя се казва "9 X" и ще бъде най-големият самолет с два двигателя в света. Размахът на крилата на машината е 72 м. На тях ще има монтирани механизми, чрез които те ще се сгъват, за да може самолетът да маневрира на пистите на летищата. От "Боинг" обявиха, че заради големия размах разходът на гориво на машината ще падне с 12% спрямо този на "Еърбъс А 350". До момента шест авиокомпании са направили поръчки