143 млн. евро щети от руското ембарго за по-малко от година

93,2 млн. евро са загубите в агросектора, а 50 млн. - в машиностроенето
Обновена: 14 сеп 2015 08:57 | 14 сеп 2015 07:00, Камелия Цветанова
70
143 млн. евро щети от руското ембарго за по-малко от година
Снимка: Булфото, архив

Най-малко 143 млн. евро са щетите за българския бизнес от руското ембарго за внос на стоки от Европейския съюз, по оценки на родни предприемачи и държавни ведомства, пише в. „Труд“.

Още по темата
От тях поне 93,2 млн. евро са загубите в агросектора, а 50 млн. - в машиностроенето.

Загуби отчита и туризмът, тъй като гостите от Русия намаляха с 20% това лято.

В агросектора най-засегнати се оказват млекопроизводителите, при които щетите се изчисляват на 51 млн. евро.

Следват производителите на плодове и зеленчуци с 23,5 млн. евро, а загубите на преработвателите на месо и месни продукти са 18,7 млн. евро.

Числата са на Министерството на земеделието и храните, като изчисленията обхващат периода от август 2014 г. до юли т.г.

Щетите за родните производители на млечните стоки не идват от нереализиран износ за Русия, а са косвени - пазарът у нас се оказа залят от по-евтини млечни продукти от други страни членки на ЕС, които са били произведени за експорт към Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Всъщност проблемите на България произхождат от прекалената обвързаност на България с Руските пазари. Това ембарго в частност за България има по-скоро оздравителен ефект.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Току що се опитах да се обадя на телефона да попитам къде продава тези домати че да си купя. Оказа се че следващите 5-6 дни няма да има домати. Явно се справя човека.
48
1
 
2
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Те и преди магазините им не бяха особено добре заредени.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какви са щетите за Русия вследствие безумната политика на техния президент? Защо се подава едностранна информация?
46
2
 
3
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Руското ембарго над България е вече 30 години от 1985 и ние практически не изнасяме за Русия.Щетите у нас не са преки, а вследствие че стоки предназначени за Руския пазар са били реализирани по-евтино в България. Това е добре за Българския потребител.Руските туристи бяха заместени с други и всъщност България бележи ръст с 2%. Всъщност лятото беше доста натоварено. Като бонус няма оплаквания от лица злоупотребили с алкохол.
45
0
 
0
 
! Отговори
Рек Ламов преди 8 години
тоя ЗП ли спонсорира статията или просто сте решили да подпрете човека с малко недобре прикрита реклама?
44
2
 
4
 
! Отговори
onz преди 8 години
Имайки предвид изкупните цени в агросектора, ще се окаже че за да са на лице такива загуби от нереализирана продукция , имаме отвратително добре развито земеделие. пък реват за реформи и субсидии..защо?
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 58А добре сме си . С 200 Евро заплата сме си супер.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 57 Че руснаците правят ли ракетни двигатели които американците ползват? Че нали са глупави как така правят двигатели с който американците слагат на своите ракети ?Явно глупакът си ти.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 51Това бе най голямата партенка на чиновниците от ЕС .В това съобщение което го разпространиха преди месец и половина се бяха оляли до там ,че ЕС е изнасяло свинско за мюсюлманските страни.В същото време във Франция почнаха протестите на фермерите за загуби от ембаргото и правителството наля -500 милиона евро.Преди 10 дни в Брюксел имаше блокада от фермерите заради загуби от ембаргото.Колко милиарда ще плати допълнително ЕС на фермерите? ТОКА ЧЕ НЕ ЛЪЖИ. Голяма печалба ,голям износ.
40
2
 
7
 
! Отговори
италиянеца преди 8 години
Тук в Италия кило домати в хипермаркетите е около 2 евро, хляба е 1 евро за килограм, газта е 0,48 за литър. На ден взимам между 50 и 70 евро а в БГ
39
3
 
4
 
! Отговори
51 преди 8 години
Умнико, нарастване на износа не означава нарастване на печалбите. Просто изнасят продукцията на БЕЗЦЕНИЦА, за да не я изхвърлят. Преди да пишете, не е лошо да помислите малко. И 20% да нарасне износа (според стъкмистиката), ако на руснаците би продавал кг. домати на 1 евро, а на индийците на кг. а цена 0,6 евро... сам си направи сметките.
38
5
 
7
 
! Отговори
:) преди 8 години
А Германия си строи Северен Поток 2 и хич не и пука. Западняците "с чужда пита - помен правят"... както винаги. Западните демократи, като са толкова строги, защо не пряха да купуват редки метали от Русия, защо не спряха да купуват газ и нефт?
37
0
 
5
 
! Отговори
Гейбер преди 8 години
Юес ей Ю ес ей обама мама
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 43 анонимен АКЪЛ ДА ИМА АМА ГО НЯМА И И В ТВОЙТА КРАТУНА СЪЩО ТИЯ ДЪРЖАВИ ДЕТО ГИ ИЗРЕЖДАШ СА ИЗНОСИТЕЛИ А И РАСТОЯНИЕТО ДО ТЯХ? А ИНАЧЕ ИЗТЪРВИ ПИТОМНОТО ВЪРВИ ГОНИ ДИВОТО
35
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
Посмали !А по-добре престани да се оплакваш и се хвани да бачкаш.
34
2
 
12
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
Не мога да попитам за кой е по-голяма загубата от ембаргото :)Сега новите ни господари да вземат да ги изкупят !
33
3
 
26
 
! Отговори
николаев преди 8 години
НИ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ АМЕРИКА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ - НЯКОЙ ДРУГ ПЪТ НО ЧАКАЙТЕ ИЛИ КАКТО ВИЕ КАЗВАТЕ БОСИ ХОДИМ АМА ТЪРГОВСКИ СТЪПВАМЕ
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарът у нас се оказа залят от по-евтини млечни продукти от други страни членки на ЕС, които са били произведени за експорт към Москва, а цените в магазините вървят нагоре. Особено цените на плод-зеланчука. Българските пишман-бизнесмени и търговци си избиват загубите от нас. Бий своите, че да ги е страх чуждите!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРаботя в кооператив в момента цялата стока е за руския пазар пък ти щом казаваш може да съм се объркал и да е за БГ кой знае може някой да си е поръчал 100 тона грзде по 1 евро килото щото в БГ няма от този сорт барбера пък е и скъпичко малко за наща мила родина. Ходи на карналово там да си вземеш на 0,20 евроцента

Спонсорирани публикации