Мрачна прогноза: Туристите догодина ще са още по-малко

Около 150 милиона евро загуби отчетоха туроператори през летния сезон
Обновена: 3 окт 2015 22:51 | 3 окт 2015 20:17, Камелия Цветанова
305
Мрачна прогноза: Туристите догодина ще са още по-малко
Снимка: Булфото, архив

Около 150 милиона евро загуби и 10% спад в броя на туристите по морето. Такива са първите резултати от летния сезон по данни на туристическия бранш. Най-драстично са намалели украинските и руските туристи, по-малко са и германците, почивали в нашите курорти, съобщи Нова телевизия.

Още по темата
Въпреки спешните мерки на хотелиери и туроператори, сметките показват, че това лято стотици хиляди туристи са похарчили парите си другаде, а не у нас.

Около 200 000 по-малко руснаци са почивали в нашите морски курорти тази година.

Немските са с около 5% по-малко. Пътниците на Летище Бургас са намалели повече от тези на варненската аерогара. На двете летища кацат около 3 милиона посетители. При спад от 10% това са 300 000 души.

Други причини за спада са проблеми с инфраструктурата, скъпите услуги по плажовете и неквалифициран персонал.

За да избегне още по-голям отлив на почиващи, бизнесът заложи на промоции и оферти в последната минута. В противен случай загубите щяха да са още по-драстични, твърдят от бранша.

Хотелиерите и туроператорите прогнозират, че тенденцията за спад на туристи може да се повтори и догодина, но се надяват, че проблемите в Европа ще бъдат решени и руските и украинските туристи ще се завърнат у нас. За това обаче, освен хубаво време и топло море, и туристическият бранш ще трябва да положи още усилия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още по темата: морелетен сезонзагуби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
6
 
! Отговори
ник до 245 преди 8 години
Ако пътуваш от Добрич, ти е по-близо. Къде ходихте, на Лозенец ли? :-)))))))))) Кебапчетата видя ли ги от близо(тия, в морето)? Хубави, чисти плажове. Грижовни служители на концесионерите. Безплатни чадъри и шезлонги. Учтив и квалифициран персонал. Безплатен паркинг. И, най-хубавото-кристално кафява вода в морето. Досущ като в Гърция. Нали?
174
25
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Мрачната прогноза е друга : същите властелини по морето , със същите маниери , персонал , злоба и алчност !
173
0
 
8
 
! Отговори
Турист преди 8 години
Не виждам смисъл да се коментират руските туристи, защото основно това са организирани групи които ползват много ниски цени. В Гърция пикът им е през септември и едва ли са намалели.За първото полугодие имало било спад с 60%, но те до юни едва ли са се засилили масово на море.А българите добре че си имат Гръцко море, на нашето - след много години, може би. Северното Черноморие не е така съсипано от чалга мутри и концесионери (пак мутри).*** те и гърците знаят "по черноморието ви са мафиоти".
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
150 000 000 евро платиха бегетата след масираните проверки и опищяха орталъка.
171
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Около 200 000 по-малко руснаци са почивали в нашите морски курорти тази година.Къде са ония русофили дето твърдяха, че санкциите само ще развият руската икономика и ще доведат до забогатяване на руснака?
170
5
 
2
 
! Отговори
Antikomunist преди 8 години
Sankziite srestu russia sa loscho nesto, greschka na EC... spor njama!!!!!! No: Rusija ne vinagi e sastitavala naschite Interesi!!!!!!! Besporno 1878, surdechno blagodarja, che se naricham bulgarin ane drug (snae se kakuv). Povtarjam:Rusija e vodela nerjadko i antibulgarska politika (nai -chesto prosrubska naprimer). Molja cheteet istorija... Grescho e da se opredeljame kato rusofili/fobi i pr. Vsjaka durjava si gleda interesa, rusnazite susto!!!!!!!!!!!
169
12
 
23
 
! Отговори
Българин преди 8 години
А оставка на нашите управляващи за антибългарската политика, която водят, кога? На всички е ясно, че наложените срещу Русия санкции са причина за този спад. Европа ще ни компенсира ли? Или само ще ни потупа по рамото колко сме послушни. Никога срещу Русия!
168
3
 
9
 
! Отговори
Стефчо преди 8 години
Голямо важно....
167
94
 
28
 
! Отговори
аз отивам вГърция преди 8 години
И китнити тарикати нека си паркират тарикатскити жипове баш в центъра на центъра. Писна ми от бг простаци по нашето море.
166
38
 
41
 
! Отговори
До троловете 2 преди 8 години
4. В Гърция било скъпо. Да излиза малко по-скъпо. АМА МАЛКО. Защото ги няма таксите паркинг, чадър, шезлонг, лекарства. Хайде сега нека туроператорите обяснят защо като свалят цените българите пак отиват в Гърция?5. Продавали българска риба на четворна цена - това просто няма да го коментирам. Смех....6. Бирата била скъпа - на мен 3-5 лева за половинка ми е ок.7. Пица за 60 евро - няма такава цена. Не знам кой кого лъже, но голямата пица е 7-8 евро и се изяжда със зор.Айде със здраве, толове
165
86
 
34
 
! Отговори
До троловете преди 8 години
Да обобщим:1. В Гърция имало само камънаци - наполовина вярно. Има каменисти плажове, но само на няколко километра има пясък, по-фин от българския.2. В кръчмите имало само един вид бира. Не е вярно. Масово има минимум 3. Само един вид бира има на бара в хотела, където освен закуска друго не се предлага.3. Имало болни от холера/разстройство и т.н. И в България има.Само че за 3 години в Гърция единственото, което ми се случи, беше оса да ужили детето,а в България цялото семейство лежа по 3 дни.
164
54
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да ви опиша, колко се радвам. Насила ни изгонихте от черноморието, затова няма да се върнем. Чакайте си руснаците и немците.... С това обслужване скоро и балконаджиите от Англия ще спрат да идват....
163
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спад на руски туристи в Гърция няма, а може и да са се увеличили тази година. Както големи групи организирани с техни си туроператори, така и отделни семейства.Не е добре да се почива на нашето черноморие. Хубава природа, лошо обслужване, никаква инфраструктура. Нито транспорта е добър, нито организацията. Скоро никой няма да ходи там.
162
1
 
31
 
! Отговори
AntiTroll преди 8 години
Кво става бе? Някой напише истината за помията по Кафяво море и веднага по 50 отрицателни оценки!*** *** да се спрат малко!
161
2
 
23
 
! Отговори
ник преди 8 години
Аз си мислех, че никой не би плащал за коментари. Вчера, като четох коментарите, около 80% от плюсовете бяха против ***. Днес са в ПЪТИ повече ЗА. Много яко, като с вълшебна пръчица. Всички платени-да ви е сладко! Колко се плаща?
160
24
 
35
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Българското черноморие е превърнато в една ГМЕЖ !!! Не очаквайте отсега да има туристи !!!!!
159
21
 
5
 
! Отговори
глупости преди 8 години
Няма чума в Гърция, а ХОЛЕРА. Ама научете се да четет преди да коментарате - едан холандец на почивка в Гърция се тръшна с холера а август миналата година сложиха 400 руснака под карантина на Родос. Та ко викате за чистото гръцко море?
158
18
 
29
 
! Отговори
Бургазлия преди 8 години
По-добре 800 км. до Халкидики, отколкото 30 до Созопол. И по-евтино!
157
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Почиващи на мен ми направиха впечатление поне няколко с варненска и бургаска из Халкидики, колко трябва да ти е писнало че да пътуваш чак от Варна...
156
0
 
31
 
! Отговори
Почиващ преди 8 години
Тази година фотографирах три варненски автомобила в Ставрос и два в Неа Врасна.