Златото с най-високия си седмичен спад от 2013-а

За седмицата цената за тройунция се сви с 50,30 долара
9 ное 2015 11:10, Бойчо Попов
4
Златото с най-високия си седмичен спад от 2013-а
Снимка: Ройтерс

Златото отчете най-големия си седмичен спад от 2013 г. насам, падайки в петък до най-ниската си цена от три месеца насам, след като нови данни показаха, че американската икономика е създала повече работни места от очакваното, насърчавайки очакванията за увеличаване на основната лихва от страна на Фед през следващия месец.

Фючърсите върху златото с доставка през декември на платформата Comex на борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange поевтиняха с 1,49% до 1087,70 долара за тройунция. По-рано през деня цената падна 1084,50 долара за тройунция, най-ниското ниво от 7 август.

Цените на благородния метал паднаха с близо 8 на сто от 28 октомври, началото на поредицата от осем поредни сесии на спад, изчислява Investing.com. Металът е близо до своето шестгодишно дъно, постигнато през юли, когато цената падна до 1080 долара.

За седмицата цената се сви с 50,30 долара, или 4,72 процента, най-силния седмичен спад от юни 2013 г., след като става все по-вероятно Федералният резерв да увеличи лихвите на срещата си през декември. Очакванията за по-високи разходи при заемането на парични средства са мечи за златото, тъй като в такава ситуация благородният метал се конкурира по-трудно с активи, носещи доход.

Работодателите в САЩ са добавили 271 000 нови назначения през октомври, които далеч надвишават прогнозите на пазара за ръст от 185 000 работни места. Увеличението е най-голямото от декември 2014 г., сочат данните на Министерството на труда. Големият ръст в новите работни места през октомври допринася и за увеличението на средната тримесечна стойност до 187 000 нови назначения. Освен това данните за предходните два месеца бяха ревизирани в негативна посока. През септември ръстът се оказа, че е от 137 000 нови работни места, а през август – 153 000.

Доларовият индекс скочи с 1,23 на сто до 99.29 в късната търговия, най-високото ниво от 15 август. Индексът приключи седмицата с ръст от 2,31 на сто. Доларово индексираните суровини стават по-скъпи за инвеститори, които държат друга валута.

В сряда председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън изпрати силен сигнал за това, че Фед може да увеличи лихвите преди края на годината, заявявайки пред членовете на Конгреса на САЩ, че подобряващата се икономика залага условия за увеличение на лихвените проценти през декември, ако икономическите данни убедят управляващите централната банка, че инфлацията ще се повиши с времето. Темпът на растеж след това ще е плавен.

Също на Comex фючърсите върху среброто с доставка през декември поевтиняха с 29,2 цента, или 1,95% в петък, достигайки цена от 14,69 долара за тройунция, най-ниското ниво от 2 октомври.

За седмицата металът поевтиня с 84,4 цента, или 5,63%, най-голямата седмична загуба от девет месеца.

Фючърсите върху медта с доставка през декември също поевтиняха в петък - с 0,58% до 2,242 долара за паунд, най-ниското ниво от 24 август. През седмицата медта изгуби 5 цента за паунд, което е понижение от 3,11%, след като продължаващите притеснения около Китай и силния долар охладиха апетита за този метал.

Данните за външната търговия на Китай през октомври разочароваха доста силно анализаторите, пише Ройтерс. Цифрите подхранват схващането, че втората по големина световна икономика ще трябва да направи повече, за да стимулира вътрешното търсене на фона на рязкото забавяне на активността в чужбина.

По-рано през седмицата стана ясно, че индустриалната активност в Китай се свива за осми пореден месец през октомври, но с по-бавен темп, по всяка вероятност заради съживяването на износа.

Повече икономически новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: цена на златото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
ха..ха преди 8 години
Путин държи държавния резерв на Русия всичко в злато..ха.ха
1
2
 
5
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Най-висок спад - все едно да подскочиш надолу - пълен таратор им е в главите на пишещите!