България отваря енергийна борса

Пазарен принцип ще определя цената на тока
11 дек 2015 08:42, Петя Славова
26
България отваря енергийна борса
Снимка: flickr

На 11 декември започва работа Българската енергийна борса. Като начало тя ще функционира пробно, а на пълни обороти - от началото на 2016 г., съобщава Нова тв.

 
България е сред последните в Европа, които въвеждат енергийна борса. Очаква се това да помогне цената на тока да се формира на пазарен принцип.
Още по темата
 
Ще можем във всеки един момент да използваме интернет страница, за да се информираме каква е реалната цена на електрическата енергия за всеки един час от следващия ден.
 
Така ще се информираме за коректността и калкулациите, които правят доставчиците на електроенергия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Извинете по колко безплатни "дози" ви дават от "америка за българия" за да ръсите нарко-бисери?. Между другото ще участвате ли другата седмица в конкурса за "мис травестит 2015 г."?.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терминал 2 .....
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ще пълен фарс,пълна бутафория
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия *** от ес трябва да разберат,че това е монопол.По коя ел.мрежа ще ми доставят тока до дома?По националната.Откъде ще го доставят от НЕК.Е тогава за какъв пазар говорим.Това да не е кабелнла телевизия. Ще ми продават въздух ,който ще си го плащам в съответните 200 гишета на различни фирмички и после ще говорят ,че имало пазарна икономика. Нека да не бъркат неолиберализма с продаване на краставици и кисело мляко на магазина.Разпродадохме си всичко на гнусните Хамериканци и ес.Товаерезулта
15
0
 
12
 
! Отговори
Георги Шопов преди 8 години
Ще освободят цената за дая вдигнат да сте видяли цени в бг. да падат. Е аз търся дакупя ел. енергия от производител АЕЦ .Американския ток е за президент'министри прокурори съдии всички с доход. Над три хиляди.
14
1
 
20
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Добре де, като е борса, аз имам ли право и възможност да си избирам от кой доставчик да ползвам електричество и на каква цена да го плащам? Нямам такава възможност, значи тази борса е безсмислена и пак всичко ще си е както по-рано, само че тройно по-скъпо, нали? Халал да ви е демокрацията и пазарната икономика!
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното издевателство на управляващите над българския народ. Енергийната борса е само оправдание за увеличение на цената на тока с 35% от началото на 2016г. Освен голямото поскъпване нищо друго не може да се случи! Проклети да са управляващите!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА И ОСТАВКИ ДА ИЗМЕТЕМ ЦЯЛАТА И*МЕТ ! НАГЛИ КРАДЦИ !!!
11
3
 
16
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Що за глупости, как не ви е срам? Значи отваряме борса за ток, ще продаваме ток на хората, защото имаме в излишък и в същото време народа е притиснат от сметки за висок ток. Абе кой умник ги измисля тези работи бе???
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Енергийна борса ... ха ха ха.. А защо не се приеме закон поне 90% от енергията произвеждана от АЕЦ-а да се продава на вътрешния пазар - така тя ще е с голям относителен дял в целия микс от енергии и ще влияе на цената. Ако остане както до сега повечето от това което произвежда АЕЦ-а да го продават на фирми дето го препродават навън а на вътрешният пазар да има всякакви от по-скъпите енергии ефекта за всички нас от този "пазарен" принцип ще е само и единствено увеличаване на цените на "тока"
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как пазарен принцип в битпазарна икономика да действа - впрочем идеята е да узаконят два пъти по висока цена на ел.енергията.
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай Тошко ни направи Атомна централа, защото човекът гледаше напред за поколенията и сега трябваше да сме независими и с евтин ток. Какво се получи в "демокрацията", всички го знаеме.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще го усетим през април, май, когато мине отоплителния сезон, за да няма протести. Но следващият отоплителен сезон, наистина ще бъде страшно.
6
3
 
26
 
! Отговори
Цинизъм!! преди 8 години
Така ли оправдавате новото поскъпване на тока?!Айде, направете ми енергийната борса с ток само от Козлудуй, и без 14 такси за преноси на гръб!Не искам ЕРП-та, ВИК-ве - водата му иде директно от язовира под наклон до София - то я увеличава безобразно, ей в Израел - в пустинята водата е по-евтина , Парна, такси смет, всичко това го ценообразувате по един циничен начин! Един човек плаща в двустаен повече такса смет, от 5 пет в гарсониера. Наглеци!!!
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дупе да ни е яко.
4
1
 
28
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Това е поредния удар по джоба на бедния българин ... с този локум "цената на тока да се формира на пазарен принцип" .. държавата удря с един крушум 2 заека : червени точки пред Брюксел и което е по-важно в случая, вече няма да се насочва негодованието на нашенеца към регулиращ държавен орган /КЕВР/... оправданието за предстоящото поскъпване от поне 35% е готово ..ами то пазара е формирал тази цена... тоест оплаквайте се на арменски поп...
3
1
 
25
 
! Отговори
СС преди 8 години
И КВО ЩЕ СТАНЕ ГЛАВНИТЕ ИГРАЧИ НА ПАЗАРА ПАК ЩЕ СИ ПРОДАВАТ (ПРЕДЛАГАТ) ТОКА НА СЪЩАТА ЦЕНА ИЛИ ПО ВИСОКА, ПОСРЕДНИЦИ ЩЕ ГО КУПУВАТ ОТ ТЯХ И ЩЕ ГО ПРОДАВАТ НА КРАИНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ПО ВИСОКА ЦЕНА. И КАКВО СТАВА ПРЕДИ ГО КУПУВАХМЕ (КРАЙНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ ДИРЕКТНО ОТ ГОЛЕМИТЕ 3 МОНОПОЛА СЕГА ЩЕ ИМА ФИРМИ ПОСРЕДНИЦИ КОЙТО ЩЕ СИ ПРИБИРАТ КОМИСИОННИТЕ....
2
0
 
27
 
! Отговори
макето преди 8 години
Господ да ни е на помощ
1
0
 
32
 
! Отговори
SS преди 8 години
ЧЕСТИТО СЕГА КАТО ХВРЪКНЕ ЦЕНАТА ДО НЕБЕСАТА И ВСИЧКИ СЕ НАГОВОРЯТ ДА Е ВИСОКА И С ТАЗИ БОРСА ЗАМАЖАТ ОЧИТЕ НА ХОРАТА. УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЩЕ КАЖАТ ЕТО ИМАТЕ ЕЛ ЕНЕРГИЯ С ПАЗАРНО РЕГУЛИРАНА ЦЕНА, ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО Я РЕГУЛИРАТ НИЕ НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, ЧИСТИ КАТО РОСНА СЪЛЗА. ОСТАВКИИИИ...........................

Спонсорирани публикации