Енергийна борса ще има най-рано от декември

Цената на тока ще бъде справедлива, видя Дончев
29 сеп 2015 12:20, Деляна Петкова
6
Енергийна борса ще има най-рано от декември
Снимка: flickr

Тепърва предстоят законодателни промени, чрез които да бъде сменен моделът на енергийния пазар, така че да посрещнем 2016 година с напълно либерализиран пазар. Това коментираха участниците в дискусията "Българска енергийна борса - какво, как и кога".

В основата на либерализацията е напълно функционираща енергийна борса, което може да стане най-рано в началото на декември, изтъкнаха участниците.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че при либерализацията на пазара цената на електроенергията ще бъде справедлива, такава каквато е, а "не каквато определи регулаторът". За целта обаче е нужно всички участници на пазара - производители и потребители, да бъдат подготвени, защото либерализацията дава и възможности, но крие и рискове.

"Свободният пазар дава шанс на този, който е по-ефективен и дава по-конкурентен продукт", каза той и допълни, че основното, което ще даде свободният пазар, е възможността за избор, не толкова намаляването на цената.

Енергийният министър Теменужка Петкова отбеляза нуждата от промяна на статута на Националната енергийна компания (НЕК), която в момента е обществен доставчик, тоест единствен купувач на електроенергия. Промяната ще дойде с измененията в законодателството, което трябва да стане до края на годината.

Моделът на либерализация ще бъде изготвен на базата на доклада, изготвен от Световната банка. Петкова припомни, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписа договор за сътрудничество с международната финансова институция през август. Методиката ще отговаря на условията в България и изискванията на ЕС, категорична беше тя.

В близките седмици трябва да бъдат изготвени промените в правилата за търговия с електроенергия, съобщи пред участниците в дискусията председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той гарантира, че те ще предложат равнопоставен подход и прозрачност в действията на борсовите операции.

Иванов припомни също, че енергийната борса трябва да започне реално да оперира до месеци и това е най-важната крачка за либерализирането на енергийния пазар в страната.

Функциониращата борса ще доведе от една страна до засилване на конкуренцията, но и свободен избор за потребителите - преди всичко за индустриалните потребители. Постепенно обаче и битовите потребители ще могат да се възползват от това право, а свободният избор всъщност ще подобри качеството на предлаганата услуга, категоричен беше Иванов.

Той припомни, че след либерализацията ролята на регулатора ще бъде изготвяне на методология за компенсиране на производителите със специални цени, тоест таксата "Задължения към обществото", и определяне на цените на мрежовите услуги.

По време на дискусията беше припомнено, че през април 2015 година беше подписан договор за сътрудничество с оператора Nordpool Spot, която да предостави платформа за търговия на електричество. Представителите на "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ) коментираха, че се надяват енергийната борса у нас да заработи до началото на декември.

Изпълнителният директор на държавната компания, която получи лиценз за оператор на енергийната борса у нас, Константин Константинов покани участниците на пазара да участват в т.нар. "сухи тренировки" преди реалния старт на борсата.

Никола Габровски от БНЕБ допълни, че е важно бързото интегриране на борсовия енергиен пазар и сътрудничеството със съседните оператори, благодарение и на помощта на Nordpool Spot.

Още икономически новини четете в Investor.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Гасс преди 5 години
Вижте истината за заплатите на шефовете на БЕХ и "Южен поток България". Документите са качени в "Ядрена престъпност" - блога на Георги Котев. Публикацията е от 02. 09. 2015г. и е озаглавена "Енергепийна калинка 1 в кабинета Борисов 1 - документи". Ще останете удивени!
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравейте !Тока е некачествен -спира при хубаво време,като няма буря,това на нищо не прилича !
3
5
 
1
 
! Отговори
реалисг преди 5 години
Голяма грешка е че се продадоха възлови крупни енергопроизводители! Енергетиката и комуникациите не баваше да се раздържавяват. Сега ще има картеленмонопол и тока ще стане ЗЛАТЕН! Дано да греша с виждането си!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще изкупувате и песни ще пееете. Боко Тиквата е това. ВЕИ-приятелчетата трябва да хлебят.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах кой ще изкупува скъпия ток по 800лв за мегават час или избора ще се сведо между скъп и много скъп ток!