Автоконцерните в САЩ изпращат добра година

Евтиният бензин кара американците да търсят пикапи и джипове
Обновена: 6 яну 2016 12:44 | 6 яну 2016 12:44, Бойчо Попов
6
Автоконцерните в САЩ изпращат добра година
Снимка: Ройтерс

Американският автомобилен пазар се развива все по-добре. Водени от трите най-големи американски производителя, продажбите през 2015 г. се насочват към най-високата си стойност за всички времена и може да надминат рекорда от 2000 г., предава Ройтерс. Последният принос за тази блестяща година дава силният декември.

Предвид изгодния бензин, ниските лихви и като цяло силната икономика американските клиенти са търсили преди всичко по-големи и скъпи превозни средства, като пикапи и джипове.

От това са спечелили преди всичко местните производители. Fiat Chrysler увеличава поредицата от 69 месеца на покачващи се продажби с ръст от 12,6 на сто през декември до 217 517 продадени единици. Най-големият дял се пада на марката Jeep, която отчита нарастване от 42 на сто и постига рекорд на продажбите си. Hidden Field

Конкурентът Ford трябва да благодари преди всичко на пикапите от серията F за най-силния си декември за всички времена. Продажбите за концерна скачат с 8,3 на сто до 237 606 единици.

Не толкова силен е ръстът при лидера General Motors. Компанията увеличава продажбите си с 5,7 на сто до 290 230 бройки.

GM очаква през 2015 г. в САЩ да са били продадени 17,5 млн. коли, с което ще бъде надминат рекордът от 17,4 млн. коли от 2000 г.

„Трябва да се отбележи, че само шест години след пика на кризата автоиндустрията отбелязва своята най-добра година за всички времена“, пояснява анализаторът на Edmunds.com Джесика Калдуел, цитирайки досега известните данни.

Повечето чуждестранни производители също са спечелили от възхода на американския пазар. Сред германските концерни обаче сериозни спадове отчитат разтърсеният от скандалите Volkswagen и мюнхенският премиум производител BMW.

Продажбите на основната марка на VW обаче отчитат по-слаб спад от преди месец – с 9,1 на сто до 31 000 единици. През ноември компанията продаде с 24,7 на сто по-малко коли на годишна база – 23 882 автомобила. Ноември традиционно е сред най-слабите месеци за бранша. И за цялата година Volkswagen of America ще отчете негативен баланс. Продажбите се свиват с 4,8 на сто до 349 440 коли.  

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Ухаааа, говорете ми после за кризи и за подобни тъпотии.
2
1
 
2
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Пфф...а в Масквами колани вразвами.
1
5
 
7
 
! Отговори
1 долар за 74 рублей преди 8 години
Вова колко лади продаде? Палят ли в тоя студ?

Спонсорирани публикации