Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната

Хампарцумян: В ЕС се живее най-хубавия живот!
Обновена: 8 яну 2016 16:09 | 8 яну 2016 15:14, Анисия Иванова
159
Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съотношението кредити – депозити в българската банкова система е 90/100, обясни пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор и председател на УС на Unicredit Bulbank Левон Хампарцумян. Това говори за ниско търсене на кредити, обясни той.

Хампарцумян заяви, че очаква умерен ръст на кредитирането, като се имат предвид прогнозираните 2-3% ръст на икономиката през новата година.

Отрицателните лихвени проценти за свръхрезервите са меки инструменти за повишаване кредитирането, но той не е основен, каза Хампарцумян. Не могат да заменят повишаването на икономическата активност в реалната икономика и по-качествените бизнес проекти, допълни той.

Според оценката му българската икономика не е най-зле в ЕС. "В Европа има 3-4 държави, които са по-зле от нас и 5-6, които са като нас. Това, че сме членове на ЕС е само преимущество. Но ако влезем в състезание със собственото си минало, означава, че сме загубили. Нашият стремеж трябва да е сравнение с най-добрите. Колкото и да изглежда трудно и сложно", смята той.

Ако имаме трудни ситуации около нас, а сме остров на стабилност и просперитет, по естествен начин привличаме хора, които искат да инвестират, да живеят тук, да работят, каза още Хампарцумян.

"При положение, че банките са ликвидни или както някои смятат - свръхликвидни - с много депозити и ниско търсене на кредити, намаляването на основната лихва до отрицателни стойности не означава автоматично, че тези пари ще бъдат раздадени на всеки, който ги пожелае. По-важно е да имаме работеща, растяща икономика и апетит за потребление", обясни банкерът.

"От друга страна днес лихвите са по-ниски от 2008 по време на кризата. Засега тенденцията е такава до момента, в който централните банки - Фед, ЕЦБ решат, че инфлацията става опасност. Най-мощният инструмент за борба с инфлацията е вдигане на лихвите", допълни той.

По думите му амбицията ни трябва да бъде да сме пълноправни и водещи членове на ЕС. Затова трябва по-бързо да влезем в банковия съюз с всички ангажименти - политически, военни, икономически, които това би породило.

"Една държава със 7 млн. население в прекрасна климатична зона не може да изпитва затруднения да си купи 5 самолета или 2 кораба", смята той.

Ние трупаме всички негативи от фиксинга ни към еврото, без да виждаме облагите от това, че де факто използваме единната валута, заяви финансистът.

"Българинът няма да обеднее, като влезем в еврозоната", смята той и допълни, че сега "поемаме жилото, без да имаме меда“.

"В Европа живеят около 500 млн. души, които живеят най-хубавия живот на света - като климат, стандарт, подредба", каза банкерът и заради това той смята, че разпад на еврозоната е невъзможен.

"Няма как изведнъж тя да стане пепелище, напротив ще се намерят силите и начините да се намери новият баланс и ние трябва да сме част от това - в А отбора, не в Б и С отбора", завърши Хампарцумян.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
22
 
! Отговори
СвършИха балъците преди 8 години
По-важно е да имаме работеща, растяща икономика и апетит за потребление", обясни банкерът.---Ха ха ха... "апетит за потребление"... демек - лапайте, харчете, въпреки, че нямате практическа, реална нужда от това, което ви се натрапва, чрез рекламите... вие обаче сте длъжни да лапате, а ако не ви стигат парите, за да лапнете повече, отколкото може да изядете - ние щедро ще ви ги дадем... нищо, че ще върнете тройно, че и четворно, а който не може- децата и внуците му ще връщат! Вие само лапайте!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива като тоя ще живеят добре и в ЕС и извън ЕС, а и няма да обеднее, а напротив с тези доходи, които има.Но я да видим бабето, което взима 200 лв. пенсия, като влезе в еврозоната какво ще стане - не ще обеднее, а направо ще освирепее!Все пак Желязната завеса падна и някои от нас пътуват и виждат стандарта на хората в ЕС!
18
2
 
2
 
! Отговори
бе да потитам преди 8 години
До хубавия живот в ЕС?? до 17от къде идва този висок БВП на австралия ? и сам си отговарям от полезните изкопаеми !! кажи някакъв известен продукт или марка -аз се сещам само за кенгурото . спор няма , че доставяте много суровини на китай но откъм високи технологии и въобще технологии куцате , та не се слагай до германия .за климат...забрави да кажеш , че всичко най-отровно е при вас . виж нова зенландия е друга лига
17
0
 
14
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Какво ще стане с едната стотинка? след като няма половин цент. Поскъпване на стоките. Това което е 1 лев ще си остане 1 евро.Питайте гърците колко им поскъпна живота като влезнаха в еврозоната. Англичаните да не са прости та не искат еврото.Че то те не искат е ЕС. Тази година ще имат референдум, за излизане от ЕС.
16
4
 
3
 
! Отговори
хубавия живот в ЕС?? преди 8 години
е хайде вижте най-развитите страни индекса е human development index.Пишете в търсачката и гледайте на първо място са Норвегия и Ав$тралия...Густо, най-развитите на Планетата, а аз бих добавил и че съм сред най райската част на Планетата.Западна Европа ви я оставям на вас, от няколко години живея в Сидни. Просперитета в Европа няма се върне скоро, някой казват 20 други 50 години, но аз нямам 9 живота да чакам. Оставям на вас вие да ми кажете дали 50 дали 70 години, вече въобще не ме късае ;)
15
3
 
13
 
! Отговори
Емигрант преди 8 години
Лъжи. В ЕС се живее доста бедно. който не вярва нека поживее няколко месеца примерно в Белгия и да видим колко пъти в месеца ще си позволи да отиде на ресторант/кръчма с приятелката си.
14
5
 
3
 
! Отговори
хубавия живот в ЕС?? преди 8 години
Пишете в търсачката и четете в този сайт: днес.бг Австралия - най добрата страна за живеенеГодишна световна класация по BLI индекса(Better Life Index)- доходи МИНУС разходи и остатъка се сравнява колко неща можеш да си купиш по цени в съответната държаваНие сме 4-та ПОРЕДНА година на 1-во място в класацията за най добра страна за живеене, доходи 10% над американските, безплатна здравна система, пенсиона, средна продължителност на живота 84г. дъждовни джунгли, острови, бизнесклимат$$$Довиждане
13
7
 
5
 
! Отговори
хубавия живот в ЕС?? преди 8 години
Ав$тралия е 3-тата най богата държава по НАЙ ВИСОК доход на БВП на човекНЕ е най голямата икономика но е 3-тата най богата по Брутен Вътрешен Продукт НА Глава от Населението - 61 887$ среден месечен доход в ОзВижте, напишете GDP per capita (демек БВП на глава от населението за година) и вижте данните в сайта на World Bаnk (Световната банкЪ)1-ва Норвегия2-ра Катар3-Макао, но НЕ се брои защото е част от Китай4-та Ав$тралия - $61 887 7-*** USA - $54 62914-та е прехвалената Германия - $47 627
12
3
 
13
 
! Отговори
Тюрк преди 8 години
Добре ги изтрепахме над милион такива като този преди стотина година ама на, изтървали сме някой друг като образа на снимката и резултатите са видими !
11
0
 
36
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
Да, Левончо, с банкерска заплата като твоята в ЕС се живее повече от прекрасно. Никой не ти завижда на парите, само дето са изкарани от кървави лихви. Да си ги носиш ... нали знаеш къде?
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Психолози ,болници ,психиатрия няма ли в БЪлгария ?!?Ползвайте ги )?!Едни 2-3 милиона избягаха от "хубавия" живот в Бг !!))Егаси мазохистите )))
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДРУГАРЧЕ ХЪПЪРЦУМЯНЧЕ ТИ БУГАРЧЕ ЛИ СЕ? АКО СИ БУГАРЧЕ ИМАШ ПРАВО ДА ДАВАШ АКЪЛ ОБАЧЕ НЕ СИ БУГАРЧЕ ЗАТОВА НЯМАШ ДУМАТА. ОТИДИ СИ У РОДИНАТА И ТАМ ДАВАЙ АКЪЛ НА ТВОЙТЕ ХЪПЪРЦУМЯНЧЕТА. ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НЯМАТ МЯСТО В РОДИНАТА НИ. ТИ СИ АЙДУК
8
1
 
17
 
! Отговори
пишман банкер преди 8 години
лъже та се къса тоя . нямаме интерес от приемане на еврото иначе трябва да плащаме за гърция , скоро и за португалия или испания и т.н. валутният борд е по-доброто решение. просто банкерчето иска да може ЕЦБ да отпуска на български банки средства с лихва 0,1 % а той да ги дава на бизнеса и населението за по 7-8 % .
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са много загубен народ, и правителството ги убеждава колко добре живеят, и банкерите ни обясняват колко е добре в ЕС, и цифри вадят за икономически разтеж, ако не стига банкер и по голям авторитет ще му извадят да го убеждава колко е добре в ЕС, но българина все се оплаква и това си е, тези хора не могат ли да разберат, че живеят най-хубавия живот.
6
4
 
16
 
! Отговори
амбарцумян преди 8 години
Вярваш ли си.Колко дълго още ще има еврозона.Процеса на разпад е тръгнал.
5
1
 
31
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Ако имахме твоето възнаграждение се съгласявам с теб, хампарцумянчо, хитро арменче и химическо инженерче. Живей 3 месеца само със средна пенсия или заплата и ще те питам тогава. Една от най - лицемерните фигури на "прехода", който ще продължи още стотина години.
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените в България надминаха европейските, така че няма от какво да се притесняваме. Как обаче управляващите ще се похвалят пред партньорите си, с народ със средна заплата 300 евро и пенсии по 70-80 евро?
3
7
 
8
 
! Отговори
edarbiznesmen преди 8 години
Моите работници в бг са на миннимална заплата. За 300 лв месечно в огъня влизат за мене. Няма да обеднеят, защото им плащам редовно. Бизнеса в бг процъфтява. Обикаляме с жената Европа и се радваме на живота.
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това мазно копче дето не си знае парите, защо не обясни като е отрицателна основната лихва какви са тези от 16 до 20 % лихва по кредитните карти, а по кредитите 8 %? Това само в България го има, мошеници.
1
4
 
38
 
! Отговори
... преди 8 години
Да, точно на тебе смятам да вярвам, гусин ПАЦАмян... Ей сега, веднага!

Спонсорирани публикации