"Погребват" най-големия алуминиев комбинат в САЩ

Производството на алуминий е най-ниското си ниво от 1950 г.
8 яну 2016 22:26, Бойчо Попов
44
"Погребват" най-големия алуминиев комбинат в САЩ
Снимка: Ройтерс

Американският металургичен концерн Alcoa закрива своя най-голям алуминиев комбинат в Съединените щати заради спада на цените. Ходът ще доведе до спад на производството на алуминий в страната до най-ниското си ниво от малко след Втората световна война. Управляваният от бившия изпълнителен директор на Siemens Клаус Клайнфелд концерн заяви в четвъртък, че заводът Warrick в Индиана с капацитет от 269 000 тона алуминий годишно ще бъде закрит през текущото тримесечие.

Така Alcoa ще запази само една своя фабрика на територията на страната – заводът Massena West с капацитет от 130 000 тона годишно, който бе защитен от закриване чрез помощ в размер на цели 70 млн. долара от щата Ню Йорк.

В бъдеще в САЩ ще се произвеждат вече само по 720 000 тона алуминий годишно, което е най-ниското ниво от 1950 г. В Америка вече има само пет такива завода, докато през 2015 г. са били осем, а през 2000 г. - цели 23. 

От години браншът се бори със спада на цените. Така например на London Metal Exchange, най-голямото в света място за търговия с метали, през миналата година металът се обезцени с почти една пета. Това се дължи и на по-слабото търсене от страна на Китай. Освен това американски фирми обвиняват властите в Пекин, че неправомерно насърчават алуминиевото производство на местни фирми.

При този силно волатилен пазар на алуминий Alcoa е напът да напусне ролята си на чист производител на метала, като инвестира в производството на компоненти за автомобилните концерни и на високотехнологични компоненти за производителите на самолети.

„Стратегията ни ще е да се съсредоточим над онова, което е под нашия контрол“, обясни наскоро Клайнфелд пред CNBC.

Потенциална голяма възможност е опитът на автомобилната промишленост да премине към производството на по-леки енергийно ефективни коли. Alcoa инвестира сериозни суми в увеличаване на капацитета за такова производство в заводите си в Айова и Тенеси.

Наскоро компанията придоби доставчика на титаний RTI International Metals, 80% от бизнеса на който е съсредоточен върху авиационния сектор и сектора на отбраната. Сделката трябва да приключи до края на юли.

През втората половина на годината Alcoa възнамерява да се раздели. При това бизнесът с леки метали за въздухоплавателната и автомобилната индустрии ще бъде отделен от традиционното алуминиево производство.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Alcoa
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМдаа, затова почти всички водоизточници в Сащ са крииистално чисти :)))-------- що се изказваш неподготвен. Бил съм на резервоари за питейна вода в щатите. Водата е кристално чиста. Същото е и с големите езера, виждаш на 4 метра надолу през водата
24
0
 
1
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Дрън-дрън, че пляс ! То от туй бялото и лекото и казан за ракия не става ! За това го закриват!
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купувайте алумин бе *** спасявайте САЩ.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма по-ефективни комунисти и антикапиталисти от юристите,икономистите,финансистите, философите и социолозите!Ни Маркс,Енгелс,Ленин и Сталин,ни Френска и Руска революции,ни първа,втора и студена война не успяха да направят това,което направиха гореспоменатите специалисти с властващата си простотията около "пазарната икономика"! За няма 25 години унищожиха икономиките на Великобритания ,САЩ и ЕС !И вместо да произвеждат блага-се "борят" за "цветни хартийки"-съвременните стъклени куртаци!Гении!!!
21
1
 
23
 
! Отговори
споко глада ви дебне преди 8 години
Ха-ха смешка когато на краварите не им върви бизнеса все някой друг им пречи а на нас ни проглушават ушите че конкуренцията на пазара ще реши проблемите и ще оцелее най-добрия който явно в случая не е в краварника. Свиквайте тепърва ще се закриват и други водещи някога производства и хамериканците ще живуркат в западащите градове ( Детройт град призрак)
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,Това се дължи и на по-слабото търсене от страна на Китай. Освен това американски фирми обвиняват властите в Пекин, че неправомерно насърчават алуминиевото производство на местни фирми." е що ?
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдаа, затова почти всички водоизточници в Сащ са крииистално чисти :)))
18
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен това американски фирми обвиняват властите в Пекин, че неправомерно насърчават алуминиевото производство на местни фирми......ми неееееееее от вас ще купуват цял живот....алчни еврей!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом алуминия поевтинява значение че търсенето е малко и предлагането е голямо , същото и спрямо цената на курса на валутите долари, евро, китайската валута, рублата много предлагане евтин курс, много търсене висок курс да продължавам ли ?
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учудена съм че въобще е имало такъв, всичко се внася от развиващите се страни, Щатите са се специализирали в най новите технологии и открития а не в топлинна обработка на метали, както пише на гърба на моят айфон дизайнед в Калифорния сглобен в Китай
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... силно волатилен..."Ама че изконна българска думичка. Сигурен съм че баба Мария от Кривунделово е закимала утвърдително с глава като е прочела.
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 20А ти записа ли си на стената ? И моля те придържай се по темата :-D
13
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименХа ха ха ха 17ти вие този край го предвиждате вече два века, а вашия край дойде вече, също така втори край за вас ще дойде вие докато чакате края на запада, запишете си го някъде на стената да не забравите как украинския президент обещаваше че крим пак ще е украински, невъзможно нали ? А възможно ли беше когато ссср върна цяла Украйна на украинския народ а уж беше невъзможно нали за това че си го напишете на стената и бройте дните на русияската ***
12
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В пазарната икономика някой търсят $$$ други търсят алуминий, това се нарича търговия ако не сте на ясно, като е евтин алуминия защо да се произвежда? По добре да се купи от който го продава, а щом е евтин продавачи колкото искаш както и страни които търсят долари като китай, русия, индия и други подобни изостанали нации които имат металургия
11
13
 
4
 
! Отговори
До 1вия трол преди 8 години
До АнонименПървия *** ти гледай твоята РФ да не се закрие както закриха и НаСеСеСеРе-то и Варшавския договор :-) както са казали хората историята се повтаря
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МомоТака са го превели, запознат съм с проблема, китайците копират и крадат масово технологии от американски фирми в Китай за да произвеждат но по крадене американска технология, фалшиви айфони или маратонки NAIKE не сте ли виждали ?
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги искат тези пушещи заводи с големи кумири да замърсяват Америка, има си страни от третия свят да се занимават с топене на желязо и други природо замърсяващи мероприятия, защо да си замърсяват земята и въздуха хората ? По добре да си го купуват от третия свят в Китай вече ходят с фенерчета през деня че не виждат нищо от смога
8
3
 
21
 
! Отговори
не ме очудва преди 8 години
След моралната р***злагация и подмяната на здравата християнска основа причина за успеха им с демонски доктрини като не0либерализма, сексуалн***та "рев0люция", феминизма, т0лерастията и т.н. в америка пропадат и надстройките - икономическото благополучие! От алчност американските компании изнесоха производството си в Китай, страната се деиндустриализира, работните места намаляват, икономически кризи, космически външен дълг към Китай, отделни щати фалират. Вижда се накъде отиват нещата - към края!
7
6
 
35
 
! Отговори
Момо преди 8 години
"Освен това американски фирми обвиняват властите в Пекин, че неправомерно насърчават алуминиевото производство на местни фирми."Това го прочетох 3 пъти, за да съм сигурен, че не съм се объркал.Краварите се сърдят на китайците, че инвестират в собствено производство?!Еб*ти безочието!
6
1
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
"Титан" бе,титане на мисълта!На английски може да е titanium но на български си е просто "титан".Аман от хора които са пропуснали уроците по химия за 8ми клас ама някой им е подарил диплома за висше за журналистика....

Спонсорирани публикации