Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ

Очаква се срив на българите в трудоспособна възраст към 2050 г.
21 яну 2016 18:46, Надежда Бочева
260
Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ
Снимка: freeimages.com

През следващите няколко десетилетия в България населението ще застарява и намалява. Към 2050 г. значително ще се редуцира населението в трудоспособна възраст, като този срив ще е драматичен. Това коментира Виктория Левин, старши икономист в Световната банка (СБ), която представи изследване на институцията за пазара на труда в България с фокус върху значението на уменията за трудовата реализация.

Според изследователите в бъдеще следва да се реагира с мерки за повишаване на производителността.

Експертът отбеляза, че икономическият растеж в страната от близкото минало се основаваше на строителството, където се използва нискоквалифициран труд. След кризата тези работни места са безвъзвратно загубени. Търсят се висококвалифицирани работници, особено в ИКТ сектора, и това е тенденцията в бъдеще.

Напоследък вместо да се гледа образователната степен, разделяме уменията на познавателни, социално-емоционални и технически (които трябва да се развиват непрекъснато с развитието на технологиите), обясни анализаторът.

Експертът коментира, че хората с по-високо образование имат по-високи познавателни и социално-емоционални умения, но не всяко образование създава добри умения от трите типа. Освен това по-възрастните хора имат по-добри социални умения, а по-младите - по-добри когнитивни. Случва се хора с едно и също образование да имат различни доходи, в зависимост от когнитивните и социално-емоционалните умения, каза експертът.

В представения днес доклад се отбелязва, че има връзка между уменията и доходите. Например, установено е, че от особено значение в случая имат личностните черти, добросъвестността и емоционалната стабилност. Други важни социално-емоционални характеристики са доброжелателността, екстровертността, както и качества като откритост и постоянство, което води до настойчивост и отдаденост на дългосрочни цели.

В проучване на СБ (от 2013 г.) се отбелязва, че от 1985 г. населението на България на възраст между 15 и 64 г. е намаляло от около 6 млн. души на 5 млн., а след 50 г. се очаква да бъде само половината от това. Това се дължи не само на намаляване на раждаемостта, а и на миграцията.

Според проучването икономическата криза е разкрила слабостите на пазара на труда в България, като младите и нискообразованите са били засегнати най-силно. Според анализаторите неоптимално функциониращият пазар на труда затруднява адаптирането на българската икономика и потенциала й за растеж.

В доклада на организацията се отбелязва, че България трябва да инвестира за повишаване на уменията на населението. Един по-добре функциониращ пазар на труда, който усвоява изцяло своите трудови ресурси, може да помогне на страната да се адаптира към демографската промяна и да подобри дългосрочните икономически перспективи.

Анализаторите твърдят, че ниският коефициент на участие на пазара на труда, особено сред младежите и ромите, и високите равнища на безработица се свързват с растящото несъответствие между търсените и предлаганите умения. Такова несъответствие е например фактът, че търсене на труд ще генерират секторите, търсещи висококвалифицирани работници, а голям дял от работната сила в България е нискоквалифицирана.

В доклада се казва още, че коефициентите на участие на пазара на труда на най-младите (18 - 29 г.) и най-възрастните (50 - 65 г.) са много по-ниски, отколкото в други държави-членки на ЕС. И в двете групи голяма част от постоянно безработните са жени. Със застаряването на населението привличането на тези сегменти ще е от решаващо значение.

Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада. Там се допълва, че в България липсва култура за учене през целия живот. Едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бачках в Турция. Работодателят ми беше от тамошните малцинства - кюрдин. Сутрин ни предлагаха само чай. На обяд от 12 до 1 часа обяд за сметка на шефа. И най приятното беше, че шефът много често сядаше и обядваше с нас. Не на отделна маса а заедно с нас. Когато му казах, че се връщам в България той ми каза да дойда вдругиден и да си взема заплатата и, че вратата винаги е отворена за мен. В България нямах време за ядене, шефа го видях два пъти караше Порше и последната ми заплата не я изплатиха.
33
2
 
16
 
! Отговори
а бе кой преди 8 години
до 25 си ти да решаваш да заселват тази земя с разни мигранти и то за да може някой да получава пенсия или защото имало пустеещи села и градове ?? дедите ни не са си проливали кръвта за да може ТИ да внасяш разни арабели !! това е европа а не арабия и нямаме нужда от такива . по добре е да оставим на децата си полупразна България отколкото територия къдете те ще са малцинство,ще звучи чужда реч и може и да не се казва и България повече-виж косово за пример как са се интергрирали мюсли*тата
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ"---Как кой? С.иган.ту! Иначе, НАНАЙ МАРО!P.S. СБ казваха на коняк "Слъчев бряг" едно време. :)
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема е че България се напълни с бежанци и белите българчета на могат да се раждат! Требе да се изчистиме от бежанците!
30
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стартова заплата 1400 лв за инженер, ако ми дадете, ще се върна в България. А ако не ми дадете, няма да ме видите в България. Учил съм 5 години за инженер и няма да допусна да се подиграват с мен някакви мутри. По-добре в чужбина да работя за 10 пъти повече пари, отколкото да слугувам на мутри.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как? Толкоз меринджей пристига! Или на вас работници ви трябват?
28
0
 
22
 
! Отговори
Сомалиленд преди 8 години
Щом и отявлени наркомани почнаха да взимат на работа положението е трагично!
27
1
 
27
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Правилното заглавие трябва да бъде: 50 процента от кадрите не могат да си намерят свестни шефове. Когато шефът е ***, той се заобикаля само с други ***. Така му е по-комфортно.
26
0
 
12
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Кой ,кой ??? На Тиквата внуците...
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбирам че ви скандализирах,но вие си решавате.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМоже, но понеже български народ СЪС СИГУРНОСТ няма да има,да се съсредоточим върху платените данъци.
23
1
 
47
 
! Отговори
най-слабото място преди 8 години
Най-слабото звено в системата са така наречените Човешки ресурси. С много малки изключения, тези девойки си нямат понятие нито от човеци, нито от ресурси. Тоест от потенциала за развитие на някой кадър. И не дай си боже, да се появи някой, по-компетентен от Шефа, веднага го обявяват за свръхквалифициран и му показват вратата. Че може ли някой да превъзхожда шефа? Не, разбира се.
22
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАко за всеки цъкнат минус, правехте по едно дете,нямаше да имате грешка.Български ***, срам ме е, че съм българин като вас.
21
1
 
50
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
Българският работодател е влюбен в нискоквалифицираните кадри. Дава им минимална заплата и ги сменя на всеки три месеца! И след това питате, кой е луд да работи в България?
20
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 17Да, защо да не плащат данъци. Ако не те, то децата им.Мисли в перспектива. Тези хора са живи, не мъртв етнос като нас, българите.
19
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 17Ще се интегрират, децата им ще учат, ще станат ХОРА, ще работят.И да, ще плащат данъци.Какво друго предлагаш?Празни села и градове? Те няма да плащат данъци със сигурност.
18
1
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Добре какво ще стане като ги заселиш тука ! Ще плащат ли данъци ?
17
2
 
0
 
! Отговори
feeling of Hell преди 8 години
O не, отделете място на края на статиите си за по една легенда...
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 5 godini 6te se po4ystva lipsata na rabotna raka,a sled 35 spored mene BG 6te e obqven za cenen dive4 v Knigata na iz4eva6tia vid
15
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати се и късмета имам точно когато ще се пенсионирам и няма да има кой да работи !

Спонсорирани публикации