Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ

Очаква се срив на българите в трудоспособна възраст към 2050 г.
21 яну 2016 18:46, Надежда Бочева
260
Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ
Снимка: freeimages.com

През следващите няколко десетилетия в България населението ще застарява и намалява. Към 2050 г. значително ще се редуцира населението в трудоспособна възраст, като този срив ще е драматичен. Това коментира Виктория Левин, старши икономист в Световната банка (СБ), която представи изследване на институцията за пазара на труда в България с фокус върху значението на уменията за трудовата реализация.

Според изследователите в бъдеще следва да се реагира с мерки за повишаване на производителността.

Експертът отбеляза, че икономическият растеж в страната от близкото минало се основаваше на строителството, където се използва нискоквалифициран труд. След кризата тези работни места са безвъзвратно загубени. Търсят се висококвалифицирани работници, особено в ИКТ сектора, и това е тенденцията в бъдеще.

Напоследък вместо да се гледа образователната степен, разделяме уменията на познавателни, социално-емоционални и технически (които трябва да се развиват непрекъснато с развитието на технологиите), обясни анализаторът.

Експертът коментира, че хората с по-високо образование имат по-високи познавателни и социално-емоционални умения, но не всяко образование създава добри умения от трите типа. Освен това по-възрастните хора имат по-добри социални умения, а по-младите - по-добри когнитивни. Случва се хора с едно и също образование да имат различни доходи, в зависимост от когнитивните и социално-емоционалните умения, каза експертът.

В представения днес доклад се отбелязва, че има връзка между уменията и доходите. Например, установено е, че от особено значение в случая имат личностните черти, добросъвестността и емоционалната стабилност. Други важни социално-емоционални характеристики са доброжелателността, екстровертността, както и качества като откритост и постоянство, което води до настойчивост и отдаденост на дългосрочни цели.

В проучване на СБ (от 2013 г.) се отбелязва, че от 1985 г. населението на България на възраст между 15 и 64 г. е намаляло от около 6 млн. души на 5 млн., а след 50 г. се очаква да бъде само половината от това. Това се дължи не само на намаляване на раждаемостта, а и на миграцията.

Според проучването икономическата криза е разкрила слабостите на пазара на труда в България, като младите и нискообразованите са били засегнати най-силно. Според анализаторите неоптимално функциониращият пазар на труда затруднява адаптирането на българската икономика и потенциала й за растеж.

В доклада на организацията се отбелязва, че България трябва да инвестира за повишаване на уменията на населението. Един по-добре функциониращ пазар на труда, който усвоява изцяло своите трудови ресурси, може да помогне на страната да се адаптира към демографската промяна и да подобри дългосрочните икономически перспективи.

Анализаторите твърдят, че ниският коефициент на участие на пазара на труда, особено сред младежите и ромите, и високите равнища на безработица се свързват с растящото несъответствие между търсените и предлаганите умения. Такова несъответствие е например фактът, че търсене на труд ще генерират секторите, търсещи висококвалифицирани работници, а голям дял от работната сила в България е нискоквалифицирана.

В доклада се казва още, че коефициентите на участие на пазара на труда на най-младите (18 - 29 г.) и най-възрастните (50 - 65 г.) са много по-ниски, отколкото в други държави-членки на ЕС. И в двете групи голяма част от постоянно безработните са жени. Със застаряването на населението привличането на тези сегменти ще е от решаващо значение.

Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада. Там се допълва, че в България липсва култура за учене през целия живот. Едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България ще бъде закрита някъде след 10 години. Каква 2050 бълнувате? Това означава българия да същестува още 34 години, което е пълен абсурд
53
2
 
27
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
Ааааа крадеца вика "дръжте крадеца". СБ и МВФ са част от инструментите на световното еврейство за оглозгване на малките държави. Те са тия, които отпускат огромни кредити за инфраструктурни проекти срещу договор техни фирми да са изпълнители и така си прибират кинтите обратно, а дълга остава за овцете. Сега шъ ни бамнат още един кредит за повишаване на квалификацията, най- вероятно на *** ***, и техните фирми па шъ ни "изучат". Тъй се прави демУЙкрация праиш са на загрижен...
52
2
 
17
 
! Отговори
686 преди 8 години
няма да има кой да работи
51
5
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
то и толкова не трябваше да ти предлагат. да не си измислил бензиновия или дизеловия двигател. а? хм.
50
1
 
15
 
! Отговори
До ами... преди 8 години
7 века робство,забравяш Паисий Хилендарски и Византийското робство.
49
3
 
13
 
! Отговори
haha преди 8 години
чудели се,тия нарочно ни докаарха до тук....***...но ще им се връща...всичко се връща...кой каквото прави за себе си го прави....първо - и после на другите
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 57 А защо всеки ден идват стотици и хиляди?Насила ли ги карат робовладелците?Не,товарят си се най-чинно челият смрадлив коптор от Африка или там откъдето са кешат си хиляди евра на съответните каналджии и се влачат тук.Те щели да се махнат-напротив освен че не се махат стават все повече и повече.
47
4
 
23
 
! Отговори
ами... преди 8 години
Чудя се само дали собственото ни самоунищожение си е чисто наше българско дело или има и външни сили, които стоят зад това. Най-вероятно е комбинация от двете. Но като гледам що за "хора" заемат всякакви ръководни постове в България (не само в правителство и парламент), за какъв *** става дума, може би народът тук си е виновен. Българите са роби. Дали в България, дали в чужбина- роби са. Нищо хубаво не виждам в бъдеще. 5 века робство не се лекуват за 140 години.
46
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекичко ви работкат ,че трябва да се приемат бежанци щото нямало кой да работи..Какво къде няма кой да работи и срещу каква сума?Специалисти с 2,3 висши образования и 5 западни езика за 700 лева бруто? Еми няма да има.А бежанците по принцип планират да се изхранват с престъпления и социални помощи.Има кой да работи.Срещу съответното заплащане.Без пари -едва ли.Тва е проблемът-ниските доходи.
45
5
 
5
 
! Отговори
и кой го преди 8 години
до 57 интересува какво искат мигрантите ? въпроса е какво искат домакаините а това сме ние европейците а не какво искат навлеците имигранти- не са дори гости защото не сме ги канили !! австрийците,датчаните,шведите се усетиха,сега и немците като разкарат меркел ти и твоите арабски братя наистина може да се махнете ...но от европа а не само от България .
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като говориш за невидимата ръка,която контролира всичко,си дойдохме точно на думата-Световна банка.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tochno kogato se zatrie r.a.s.i.s.m.a i e.g.o.i.z.m.a v Balgariq, tq moqta Maika Balgariq shte progresira!
42
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се излагайте бе, цъврули! Бежанците не искат да остават в скапаната ви държава! Рано или късно ще намерят начин да се махнат, целта им не е да остават в тая ***.
41
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези лъжи за невидимата ръка на пазара, която контролира всичко, ги слушаме вече 30 години. Няма такова нещо! Отидете на запад, за да видите за каква регулация на пазара става дума! Ако оставим пазарът да се регулира, се получава като в България. Трябва държавата да държи здраво за гушата капиталистите! Иначе положението се баталясва много сериозно и много бързо!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виктория Левин за втори път за 10 години прави подобно изказване и това,което лично мен ме стъписва ,не,не е фамилията,а фактът,че дамата отговара за Средния Изток и Севрена Африка в Световната банка.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лесно е да се коментира. Важното е да се вземат правилните решения, когато нещата не вървят на добре от тези от които дърпат лостовете. Ако има воля де.
38
2
 
16
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
2050 г.нас,като българи,няма да ни има.ГЕРБ ни продадоха.
37
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стартова заплата 1400 лв за инженер, ако ми дадете, ще се върна в България. А ако не ми дадете, няма да ме видите в България.Кой да ти я даде? Намери фирма в България която произвежда уреди и има пазар за продуктите си - и 4 хил лева ще бъде готова да даде за добър инженер. Бизнеса е частен, държавата не се занимава с регулиране на заплати по сектори, решава само за минималната работна заплата. Другото се регулира от пазара - пазарната икономика е най-ефективаната система, няма по-добра.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУКА ИМА ЕДИН ЛЮБИТЕЛ НА ТЪМНИЯ И МЪРЗЕЛИВ КАМИЛАРСКИ ГЕН,А КАТО ВКЛЮЧИМ И НАШИТЕ ВИКИНГИ ТУК ЩЕ ЗАПРИЛИЧА НА БЕЙРУТ АМА СЛЕД АТОМЕН ВЗРИВ.ЧЕ КОЙ ОТ ТИЯ ЩЕ СЕ ИНТЕГРИРА В БЛИЗКИТЕ 5000 ГОДИНИ.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми той умрял ***