Кризата в Русия - накратко и много ясно

Една от основните опасности са хроничните бюджетни дефицити
Обновена: 3 фев 2016 18:14 | 3 фев 2016 18:14, Златко Желев
306
Кризата в Русия - накратко и много ясно

В своя статия за Инфограф Владимир Сиркаров, финансов анализатор, специалист в областите парична политика, макроикономика, капиталова и валутна търговия и инвестиционни стратегии и автор и съводещ на предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bilgaria, представя седем графики, които описват общите рамки на състоянието на руската икономика към днешна дата.

Същевременно Сиркаров кратко и систематизирано разкрива макроикономическата картина в Русия в контекста на срива на петролните цени и продължаващото геополитическо напрежение.

Ето и целия материал на Сиркаров: 

ЕФЕКТ ВЪРХУ БЮДЖЕТА 

Голяма е зависимостта на правителствените приходи от петролните и газовите продукти. Оттам не е изненада сериозното влияние на срива на петролните цени върху бюджета и върху развитието на цялата руска икономика. Приходите от продажба на петролни и газови продукти формират около 50% от бюджета на страната през последното десетилетие. През 2015 г. тежестта на петрола и газта като приходни пера в бюджета, възлиза на 44%. Тези приходи имат 70% дял от приходите от износ и 25% от целия БВП на страната.

Продължаващата зависимост от износа на енергийни суровини е свидетелство за провала на опитите на Владимир Путин за диверсификация на руската икономика - намерения, които той декларира преди цели 15 години. Явно проявление на голямата икономическа зависимост на Русия от петролните приходи е и сривът на руската рубла.

РУБЛАТА И ПЕТРОЛЪТ 

Връзката между цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка 16 март и спот курса на рублата спрямо долара е очевидна. Руските пари достигнаха рекордно обезценяване на 21 януари 2016 г., когато курсът докосна 86 рубли за долар.

Разместванията на геополитическата шахматна дъска също имаха своето отражение. Руската валута се срина почти два пъти от анексирането на Крим и последвалите санкции от САЩ и ЕС до днес.

ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ 

Стопяването на валутните резерви също е съвсем логично следствие от започналия отлив на капитали от Русия и влошаването на общата макроикономическа картина в страната.

Правителството и централната банка правиха опити за спиране на галопиращото обезценяване на рублата, но, както често се случва, ефектът от предприетите интервенции се оказа с обратен знак. Подобен пример бе намесата от страна на централната банка на 16 декември 2015 г., когато курсът на рублата към долара премина 80 рубли за долар. Тогава гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина реши да вдигне лихвата с умопомрачителните 6 процентни пункта. Ефектът на стопяване на валутните резерви ясно се вижда на графиката в този период.

На 21 януари 2016 г., при последното регистрирано дъно на рублата, Набиулина смълча финансовата аудитория с изказване, че банката няма да реагира на този срив, както го направи в средата на декември, защото рублата "била близо до своите фундаментални нива". Изявлението идва при курс от близо 82 рубли за долар. Странна и опасна стратегия за успокояване на пазара.

Силното обезценяване на руската рубла удари основно руските граждани, които все по-трудно успяват да запазят досегашните нива на потребление. Икономическото явление "стагфлация" вече е факт на руска земя.

ИНФЛАЦИЯ И БВП 

Обезценяването на рублата донесе след себе си 13-годишен връх при инфлацията (Графика 4) в страната до 16,9% през март 2015 г. За сравнение, през април 2012 г. инфлацията бе на ниво 3,60 на сто. 

В комбинация с понижаването на брутен вътрешен продукт с 3,7% през 2015 г. (Графика 5) Русия се превръща в актуален пример за ужаса на стагфлацията. С две думи: наблюдаваме едновременно спад на съвкупното производство и ръст на цените. Разбира се, правя уточнението, че третият основен индикатор в стагфлационната хватка, високата безработица, засега не се материализира. С оглед на спада на дела на работещите руснаци в последните месеци обаче, перспективите пред трудовия пазар не изглеждат положителни.

БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ 

Русия регистрира 2,6% бюджетен дефицит за 2015 г., което е най-високата стойност от 5 години насам. Ако обединим показаното в предходните графики с факта, че първоначално планираният бюджет за 2016 г. е на база средни цени от 50 долара за барел (при малко над 30 в момента), то може да прогнозираме (с голяма доза сигурност), че дефицитът тази година може да бъде доста по-сериозен от предварително заложените 3% от БВП.

Въпреки идеите за редуциране на разходите (в социалната сфера, военния сектор) и за приватизиране на държавни активи, всеки 5% спад на петролните цени спрямо заложените в бюджетната прогноза 50 долара за барел, могат да доведат до ръст на дефицита с грубо 1% от БВП. Това значи, че е възможен и двойно по-голям бюджетен дефицит от предварителните прогнози от 3%.

РЕАЛНИ ЗАПЛАТИ 

Много важен индикатор за измерване на качеството на живота в дадена страна е нивото на реалните доходи. Този индикатор отчете спад от цели 9% в Русия за 2015 г. и спад от 4% за 2014 г. Статистиката показва и спад на БВП на глава от населението, както и увеличаване на хората под линията на бедността с около 2 милиона души. Потребителските разходи също отчитат осезаем спад, като продажбите на дребно се сринаха с 13% на годишна база към ноември 2015 г.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Една от основните опасности пред фискалната стабилност на Русия са хроничните бюджетни дефицити, които формират дълговото бреме на държавата. Финансирането на това бреме е деликатен въпрос с оглед относително високите лихви по руския дълг и несклонността на вътрешните агенти да финансират правителството. Все пак спомените от 1998-1999 г. още не са забравени.

Дали пред Русия започва да назрява идеята за печатане на рубли в отговор на кризата е трудно да се предположи. Едно е сигурно: ако това се случи, то покупателната сила на руските домакинства и фирми може да бъде още по-силно застрашена. Дори към момента проблемите пред бюджета и силно обезценяващата се рубла водят до спад в нивата на заплатите и спад на потребителското търсене.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
байхуй преди 2 години
До Анонимен

Снимката е от Москва.Като не си излизал от цело не коментирай!
145
0
 
1
 
! Отговори
До234 преди 2 години
Интересното е,че турците му ги построиха:)))
144
0
 
1
 
! Отговори
минувач преди 2 години
спасението е валутен борд!!! напр 50 рубли за долар!
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снимката не е на руски град, а на китайския Хунчжоу, огоизточен Китай, с 38 млн души население.
Поне слагайте истински снимки!
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много красива фотка
141
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че плюнкин направи небостъргачи, близо сто години след като американците направиха първите си там в изгнилия запад
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

До 234 който не разбира от икономиката

Ами сега разбра ли защо има дежурни тролове като боби или Анонимен да хвалят прусия денонощно и на смени тук

Не е случайно руските тролове са толкова икономически компетентни и специалисти във всяко едно дело от военното дело до икономическото според които русия е първа във всичко
139
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
оставете русия гледайте в българия какво става загиваме без зъби куци кьорави
гладни жадни пребити и изнасилени какво става с боновите книжки компс записи
земята щеше да ни се връща с нот актове и скици какво стана сега вие с русия се
занимавате там има нефт и газ а в българия само джанки
138
2
 
4
 
! Отговори
12345 преди 2 години
До Анонимен
Пич, *** ги тия глупости. Външният дълг няма никакво значение за САЩ, те си печатат доларите без покритие. А пенсиите в Русия вярно че се повишиха. С 4%, при инфлация 14%.Купуването на злато също им се оказа на загуба, провери си защо че не ми се обяснява. Изобщо тая опорна точка за външния дълг докато я мелите русия взе че фалира.
137
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитът, както в България, така и в Русия милиционери да ръководят държавата се оказа КАТАСТРОФАЛЕН!
Крайно време е , русия да заеме истинското си място в световната икономика на ЕНЕРГИЕН ДОНОР! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ МЯСТОТО И Е ДО СССР.
136
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА
135
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "експерти"

А бе те са без безработица ама и заплати не получават...
134
9
 
11
 
! Отговори
"експерти" преди 2 години
Интересно защо не се напише и другата страна ни икономиката на Русия.1-Практически без външен дълг.2.-С много силни валутни резерви-непокътнати досега и увеличени януари месец на 8,6 %..3.-Огромен запас от златен резерв-наличен -а не виртуален.4.-Практически без безработица-под 4 %--даже в Европа достига 25%-за съжаление...5.-Водещи отрасли на икономиката на световно ниво--Атомна енергетика,Химическа промишленост,Корабостроене,Военна Промишленост,Полезни Изкопаеми и т.н...НЕ Е САМО нефта при тях
133
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "експерти"

Интересно-според тези"експерти" руснаците са гладни...А всички се борят за руски туристи и чакат руски инвестиции.

-------
Кой са "всички" които се борят ? Ето аз примерно за руски туристи и инвестиции не се боря...
132
10
 
13
 
! Отговори
"експерти" преди 2 години
Интересно-според тези"експерти" руснаците са гладни...А всички се борят за руски туристи и чакат руски инвестиции..Щом ВР и Шел са предложили на Русия 36 проекта за съвместна работа по-целият свят,щом "РосАтом" корпорацията с най-големи чуждестранни инвестиции,щом даже Меркел се съгласи с условията за С.Поток-2-като открито каза че няма да слуша критики срещу проекта,щом Путин има подкрепа на мнозинството---ще има да чакате да фалира Русия...Четете и други медии--не само"свободните"......
131
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нали ватенките тук казват че печатането на пари не водило до инфлация и САЩ така били правили.
Да пуска *** печатницата на бързи обороти и да оправи нещата.
ХА ХА ХА
130
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на кратко в русия ще има романа ГЛАД вече му четат първите глави
129
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците хибриди като загубят спор пускат псувните на вертикалната тролска програма ИЗРАЗ НА дребната злоба и без силието руско ПРОСТО нямат аргументи
128
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 257 Трябва да си ПРИТЕСНЕН като рублитети дори ЕТИОПСКИ БИР не струват раши хибридни комплексарчета сте рашките и пак ще ви нагъзяят както винаги
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 242 до камарада с 20 IQ бихте ли ни просветлили кой са тези ХИЛЯДИ РУСКИ ДУМИ навлезли в речта Преводите и директните заемки от Немски -нидерлански- тук там и Френски можете да ги пропуснете такива са нещата покрай книжовника ви Пешо 1 ХА ХА ХА