12% скок на сделките с имоти в страната

Една от причините - намалените лихви по влоговете
12 мар 2016 13:41, Петя Славова
64
12% скок на сделките с имоти в страната
Снимка: flickr
За първите три месеца на година има ръст от 12 на сто на броя на изповяданите сделки с недвижими имоти в страната спрямо същия период на миналата година, съобщи в интервю за БТА Орлин Владиков, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" / 2002 - 2007/.
 
Известното съживяване на имотния пазар и увеличението на продажбите и покупките се обяснява с дългата летаргия на пазара и осъзнаването на хората, че не могат да отлагат определени сделки и да чакат драстични промени в цените, коментира Владиков. Друга причина е свързана с драстичното намаление на лихвите по влоговете.
 
Ръстът в изповяданите сделки е довел до покачване на цените, като в началото на година се забелязва увеличаването им в рамките на пет до десет процента, отбеляза експертът, цитиран от БТА.
 
Все още не може да се говори, че появилият се напоследък интерес към покупка на зелено на жилища е трайно установена практика, смята Владиков. Той съветва при подобна инвестиция да не забравяме негативния опит с пирамидите от преди години. Ако решим самостоятелно за правим подобна сделка, е необходимо предварително проучване на фирмата - изпълнител на строителния обект, за това какъв опит има, дали е регистрирана в Камарата на строителите в България, в Агенцията по вписванията, дали фирмата има офис и не на последно място - да се информираме за финансово-счетоводното й състояние.
 
Съветвам хората няколко пъти да посещават обекта, за да придобият впечатления от организацията на строителните дейности, да се проверят строителните книжа, коментира експертът. Добре е да се опитаме да установим контакт с изпълнителите. Не на последно място е важно да направим проучване на пазара, за да се види каква е цената на подобни имоти в изпълнение, каза още Владиков и препоръча все пак да се доверим на специализираните агенции.
 
В планинските и морските курорти - на трета, четвърта и пета линия - Слънчев бряг, Равда - поради редица причини през последните месеци се оферират имоти за 10 - 15 000 евро. Това се обяснява с желанието на инвеститорите да се освободят от съпътстващите подобни имотни тежести и с презастрояването в курортите. За ръстове при продажбите на ваканционни имоти можем да говорим само за луксозни имоти, на уникални места на първа линия на морето или близо до пистите, коментира експертът.
 
Масовите ваканционни имоти не се радват на този резултат.
Несигурният живот в малките села във вътрешността на страната доведе до това къщи с декар двор на някои места вече да може да се купят и за пет - шест хиляди лева, каза Владиков. По принцип, след отлива на интереса на чужденци към покупка на такива имоти, сега цените им са се стабилизирали на нивата от преди четири - пет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: ръстсделкиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
а ти колко преди 8 години
до 20европееца познаваш ? синовете на електротехника които са местни и са над 24 години живеят с родителите си . водопроводчика живееше при майка си .. на брат ми колегата който е местен живве със сестра си ...ти живял ли си навънка въобще. знаеш ли какво е WG
19
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София , лоша ръждива , ама има работа и хора с познания могат да получават и над 5 хиляди.А в малките ви градчета , апартаментите ви и за по 100 евро за квадрат няма да има кой да ги купи.София за 50 години е увеличила близо 2 пъти населението си .Цените на апартаментите ще растат докато стигнат около 1000 евро на квадрат средно и там ще се задържат. Около 400 хиляди живеят в панелни сгради на по 50 години , до 15-20 години тези хора ще трябва да си търсят нови жилища, също.
18
4
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Обитавал едностаен с брат си.....Евала ! Ето как сам си каза ,че си роб...кой нормален европеец ще живее в едностаен с брат си?
17
12
 
12
 
! Отговори
Браво на Вас! преди 8 години
Аз пък се върнах от Англия за 2 седмици и мога да ви кажа ,че хората доста са забогатели тук. Всичките ми комшии са с по 2 коли,нови телефони и дрехи, сменени дограми,магазините бяха пълни с хора,ресторантите също,задръствания навсякъде....2002 г. какво беше - 5 коли пред блока,нямаше метро,нямаше молове с хора,празни от хора магазини мобифони имаха само мутрите и високите заплатите бяха по 200 $ иначе и на 100$ се радваха....
16
8
 
8
 
! Отговори
леко пояснение преди 8 години
до 12леко уточнение от запад . значи след като минаха 7 години от приемането ни в ес вече работим съвсем легално . аз съм 3-то ниво на 12,20 евро на час колкото плащат и на местните , плащат ми осигуровки и ме осигуряват за пенсия .обитавам едностаен апартамен с брат ми . ако това е робство...каво да кажат българите работящи за по 600 лева ? ..а.дмине
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До От малко градчеИ защо трябва да напускат страната си , да стават бежанци , да зарежат родителите и бабите си които са отделяли от хляба си за да ги изучат и възпитат.
14
6
 
19
 
! Отговори
От малко градче преди 8 години
Живея в малък град в Южна България и стъпвам в София само когато пътувам към летището. Не знам защо студентите се радват толкова когато се преместят да живеят там, но градът изглежда ужасен. Блоковете от соц. времето, нама мазилки, прозорците в ръжда, на главните пътни артерии има КРАТЕРИ, обществения транспорт като в Индия.. За ваше добро ви казвам, ако искате да живеете добре научете езици,квалифицирайте се и заминавайте. Ако не мислите за себе си, мислете за децата си,поне те да бъдат спасени
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статия лъжа.
12
6
 
7
 
! Отговори
дам преди 8 години
До номер 3Ще има да си почакаш, ако вярваш на пишещите тук философи.И аз по улиците виждам мацки със скъпи джипове и коли и се чудя, защо не мога и аз да си позволя такъв, а работя от 20 години.В Скопие средната цена на апартаментите е около 900 евро, в Тирана малко по скъпи около 1000 евро, а ти искаш в София да си купиш за 500 евро. Помисли.
11
2
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Искате да ме убедите,че в разрез със всички икономически закони,когато лихвите по влоговете и депозитите падат,се увеличават продажбите на недвижимо имущество ли?Поне си научете урока по макро и микроикономика и после пишете неща ,на който покойният Айзък Азимов ще ви завиди даже :)
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гастарбайтери живеещи по 10-15 в къща за 3ма ,да не се изказват. Всеки роб на запад много му знае устата като си дойде тук.
9
7
 
6
 
! Отговори
номер 3 преди 8 години
До Анонимен4Сериозен съм и се обръщам към хората с по 3,4 апартамента.Да не е само в Ботунец , Кремиковци и подобни или в ромска махала .. да е нормален апартамент , не гараж или ателие ...сега е момента да си продадете апартамента за 1000 лева на квадрат ..очаквам линкове към обявите виБлагодаря Ви предварително.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как за първите 3 месеца като са минали само 2?
7
1
 
20
 
! Отговори
и каква преди 8 години
е логиката някой да купува имот за отдаване под наем в България ? при застаряващо население, демографкси срив ,ниско доходи е глупава инвестиция . по-добре е да се купи имот на запад .
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, те и пенсионерите ни най бедните и няма какво да ядат, но всеки ден хвърлят пачки през балконите. Кой 5, 10 хиляди за нищо ги нямат .Гладна кокошка просо сънува ...Който не си купи тази година, другата ще даде 10% повече кинти,а който има по няколко апартамента, може да се чувства късметлия
5
11
 
19
 
! Отговори
бах преди 8 години
Днес сутринта за пръв път от 20 години се прибрах в бг да видя приятелите и родителите си. За тези 20 години вместо да вървите напред вие сте се върнали назад. Такава мърсотия кал тиня разкопани кърпени недокърпени улици не бях виждал. Когато преди 20 години тръгнах за белите държави оставих българия с що годе нормална пътна инфраструктура. От тогава вместо да се подабряват нещата вие сте се разпаднали тотално. Но на вас това не ви прави впечатление защото сте до шия в тинята!
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3: Кажи ми първо кой квартал в София е нормален. Факт е че е пълно със свободни апартаменти
3
12
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
До Анонимен1А ти имаш ли няколко , да ми услужиш с един ....Ако е в нормален квартал ще получиш по 1000 лева на квадрат даже ...Съгласен ли си
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страната ни е с отрицателен прираст! При тези цени , не виждам как ще има "скок с 12%".Някаква измамна статиика ....
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От София съм, пълно е с празни апартаменти и дори цели блокове. Може би всеки вече има по 3-4 апартамента???

Спонсорирани публикации