"София БТ" предлага на 310 работници да ги съкрати

Изместиха 2 производствени линии в Благоевград
1 апр 2016 20:10, Надежда Бочева
17
"София БТ" предлага на 310 работници да ги съкрати
Работници от фабриката протестираха вчера. Снимка: БТА

Ръководството на „София БТ“ АД е връчило на 310 работници предложения за прекратяване на трудовите договори срещу обезщетение. Това става ясно след днешната проверка в софийската цигарена фабрика на „Булгартабак холдинг“ АД, извършена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Още по темата

Припомняме, че поради загуба на пазари в Близкия изток холдингът спира от днес производството в софийското дружество. Днес експерти от Агенцията са направили извънредна проверка, тъй като АПСК е контролиращ орган по приватизационния договор за продажбата на 79,83% от капитала на „Булгартабак холдинг“ АД.

На комисията са предоставени следните документи: заповед от 23 март 2016 г. от ръководството на дружеството за спиране на дейността, считано от днес – 1 април 2016 г.; заповед, с която се продължава обявеният престой на машините до 31 май по вина на работодателя, като дотогава на работниците ще се изплащат заплати в пълен размер, информира АПСК.

На комисията е представена информация за 310 връчени предложения за прекратяване на трудовите договори срещу обезщетение, като представителите на дружеството са настояли да представят и копия от 271 вече приети предложения от работниците в „София БТ“.

Според приватизационния договор спирането на дейността може да продължи не по-дълго от 12 месеца и започва да тече от днес.

Две от 8 производствени линии са демонтирани и според представители на „София БТ“ са монтирани на територията на „Благоевград БТ“.

АПСК е предприела следните действия:

Подготвено е писмо до купувача по приватизационния договор “БТ Инвест” ГмбХ, Австрия и до приватизираното дружество „Булгартабак холдинг“, с което са уведомени, че прекратяването на дейността може да продължи не повече от година.

Освен това, ако бъде спряна дейността в някое от другите дружества, може да последва санкция, спрямо задълженията в приватизационния договор.

Уведомени са “БТ Инвест” ГмбХ и „Булгартабак холдинг“, че АПСК ще продължи да извършва проверки на територията на „София БТ“, като за това ще ги уведомява в деня на проверката.

Ръководството на холдинга трябва да уведоми АПСК за намеренията си по отношение на възстановяване на дейността на „София БТ“.

Заради преместването на производствени линии следващата седмица АПСК ще провери „Благоевград БТ“.

Още на 31 март 2016 г., веднага след приключване на Общото събрание на акционерите в „Булгартабак холдинг“, е изпратено писмо от страна на АПСК с искане за среща с новото ръководство на холдинга, съобщава Агенцията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: БулгартабакСофия БТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Konec преди 8 години
Isliamiskite bulgarski simpatizanti na isliamska darjava poddarjat finansiraneto na isliamska darjava s bulgartabak i s bulgarski cigari v lafkite.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СИНДИКАТИТЕ ---СА КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕКЕРЕТА!!!НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА ТЯХ!!!!ЛЪЖАТ ВИ!!!!ЩЕ ГЛАДУВАТЕ , АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ВИ ЗАЩИТАВАТ!!ОСЪДЕТЕ БТ---ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ОБЪРНЕТЕ СЕ --КЪМ МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД В ХАГА и ЕС!!!
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както много неща нямаме и синдикати . Това са охранени комунисти-социалисти-синдикалисти . Защо лъжат работниците и ги заблуждават . Какво като протестираш за нещо , което вече е факт . Това са частни компании и нищо не можеш да направиш . Ама искаш да работиш , да ама не е твоя фирмата нито е на синдикатите . Това се прави преди да е взето решението , а сега си правят пиар , че мислят за работниците , което е лъжа .
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 666А Дънди прешъс които изнасят златото на България без пари са на канадските комунисти, а американските комунисти са взели ТЕЦ Марица, а чешките комунисти ЧЕЗ.
9
3
 
11
 
! Отговори
дебелян пеевски преди 8 години
сори, горите, роби скапани
8
6
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
БТ....Е РУСКА ФИРМА !!!СЪС СОБСТВЕНИЦИ В ЛОНДОН!КЪДЕ Е *** НИНОВА ---ДА ДАДЕ ОБЯСНЕНИЯ , КАТО ЧАСТ ОТ БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ...ХА,ХА,ХААААААААААААА.....КЪДЕ СЕ КРИЕ , ТАЯ ЧЕРВЕНА МИШКА....??!!!
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е практика на големите фирми. Ако се съгласиш ти дават значителна сума , ако ли не ще пиеш студена вода . Въобще не слушайте т.н. синдикати . Те ако можеха нещо да направят да са го направили , а сега само надуват вувозелите . Умните работници ще приемат да ги съкратят и ще получат не малко пари . Вие решавате . Иначе фирмата си е закрила фабриката и никакви вувозели няма да помогнат .
6
1
 
17
 
! Отговори
666 преди 8 години
До РаботодателГрешиш драматично, в момента нито има свободен пазар, нито в България имаме пазарна икономика. Всичко е монополи и картели в полза на партията майка и нейните чеда от ДС. Тай че .!.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БТ....Е РУСКА ФИРМА!оди се пери бе
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аме сега
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите съсипват всичко до което се докоснат. Комунистите и агентите на Москва са виновни за всичко. Добре че са нашите по-старши партньори от ЕС и САЩ да наливат милиарди в България и да ни спасяват от опустошенията на комунизма.
2
16
 
9
 
! Отговори
Работодател преди 8 години
Българинът трябва да разбере, че комиунизмът когато всеки имаше осигурена работа и си клатеше краката свърши. Сега сме пазарен капитализъм и целта на работодателя е да прави маскимални печалби. Ако няма печалби или има по-евтина работна ръка в Китай или Индонезиа роботника се уволнява и това е нормално. Всеки трябва да бъде гъвкав и да бъде готов са смени работотата си - при капитализма и демокрацията всеки има свобода и равни възможности.
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СОБСТВЕНИКА ,НЕ БЕШЕ ЛИ РУСКА ФИРМА В ЛОНДОН..??!*** НИНОВА ---НЕ БЕШЕ ЛИ В БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ...??!!ЗАЩО СЕ КРИЕ КАТО ЧЕРВЕНА -МИШКА..ХА,ХА,ХАААААААААААААААА........??!!!