Половин кило козунак гони колосалните 12 лева

Цената на яйцата пък скача до 55 стотинки преди Великден
25 апр 2016 10:14, Петя Славова
12
Половин кило козунак гони колосалните 12 лева
Снимка: архив, БулФото

Половин кило козунак вече стига 12 лева. По толкова ни искат фурни, седмица преди Великден.

Според производители празничните хлябове, които бяха изложени на традиционния Великденски фермерски пазар в София, са замесени с истинска квас. На щандовете се предлагаха различни видове в зависимост от предпочитанията на купувачите – със стафиди, с орехи, с шоколад и традиционен, пише "Монитор".

Цените на по-малките козуначета пък започваха от 4 лв., а посетителите можеха да си купят и различни видове безглутенови десерти, домашни сладкиши и майсторски баници.

Над 50 родни производители на храни и напитки, както и творци на ръчно изработени бижута, аксесоари и сувенири се включиха в пазара, като всеки от тях се опитваше по-атрактивен начин да привлече повече клиенти.

Седмица преди празника столичани имаха възможност да изберат за трапезата си сезонни зеленчуци, млечни продукти, вина, сладка и конфитюри.

Зелената салата се котираше по 1,20 лв. за брой, при положение, че на пазара "Красно село", например, две марули вървят за левче. Цените на пресния чесън и репичките бяха съответно – 1,50 и 1,80 лв. за една връзка.

Цената на фермерските яйца започва от 40 стотинки и вече стига до 55 стотинки за брой. Фермерите са категорични, че предлаганите яйца са от свободно гледани кокошки.

Едни от най-търсените продукти бяха млечните, а повечето неща можеха да се дегустират директно на място. Кашкавал от 100% краве мляко, се котираше за 12,96 лв., но само 432 грама.

За килограм домашно приготвено сирене столичани даваха по 10 лв. Кофичка домашно кисело мляко от 400 г струваше 1 лев, а литър прясно мляко – 2 лв. Овче кисело мляко в буркан (580 г) се търгуваше по 2,50 лв.

Цените на луканките започваха от 7-8 лв. парчето, а за биволски суджук стигаха до 15 лв. Килограм истински мед, без изкуствени добавки, бе около 8-10 лв.

Селските производители предлагаха дори и оцет от мед, а за да се сдобием с този продукт трябваше да платим 4 лв. за 350 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: яйцакозунакВеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 8 години
Ми... купете си на Balocco. Хем са по-вкусни, хем са по евтини.Ама после да не пищят разни псевдо националисти, че затриваме родното производство??!!По-голяма простотия от местен протекционизъм ,при абсолютна липса на конкуретност и като качество и като цена, няма!
9
1
 
3
 
! Отговори
АМИ СКЪПО Е., БЕ.... преди 8 години
.....ХОДЕТЕ СИ НА СЕЛО---ТАМ Е НАЙ-ЕВТИНО!!!!МАМА, МЕСИ И ГОТВИ --НАЙ-ДОБРЕ...ха,ха,хаааааааааааааааТАКА ГО КАЗВАТ И ПО ТВ-то...!!!
8
4
 
1
 
! Отговори
Мен преди 8 години
До АнонименМи то купуването на козунак не е задължително. А ако искаш може да взимаш и двойно на 2000лв заплата. Само че ще трябва да си седнеш на долната час на гърба и няколко годинки да положиш сериозни усилия, за да запълниш кухината между ушите си със знания.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е - в един домашен козунак се слагат 6-8 яйца,масло,олио,мас,мляко, Истинса захар,белени бадеми,стафиди,лимон сок и ***,брашно- колко искате да струва ?За тортите с палмова мас,изкуствени подсладители, бои и ета и по 100лв давате и ги ядете !
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все едно живеем с минимална заплата от 2000лв като наще политически мафиоти в парламента
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормални цени за ненормални гражданье!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след месец тези 12 левови козунаци.....в кофите
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТРЕЗВОМИСЛЕЩ, че кой те кара, не си купувай. За какво НАП да им "скъса задниците"? Всеки може да ценообразува както си иска. Живеем в условията на свободен пазар. Върви в парка и си набери безплатна трева!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бре, моите яйца снесени от селски /не знам дали са щастливи/ кокошки са по 20ст.
1
5
 
18
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 8 години
Просто няма да си купя такъв козунак. Другото логично нещо е НАП да им скъса задниците от проверки а ако някой от НАП взимат подкупи да бъдат публично обесени!!!