Младите у нас намират по-бързо работа от връстниците си в ЕС

Изборът на фирма бави кандидат-служители на Запад
19 авг 2016 08:37, Петя Славова
37
Младите у нас намират по-бързо работа от връстниците си в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Българските младежи с висше образование намират работа по-бързо от европейските си връстници. След завършването на ВУЗ нашенците търсят препитание 4 месеца, докато на младежите в Европа са им нужни 5 месеца. Това показва проучване за образованието в Европа през 2014 г.

"Повечето европейци имат претенции в коя фирма искат да започнат, като обикновено се насочват към водещи в бранша компании. За българите е важно да си намерят работа, а имиджът на фирмата остава на заден план“, обясни експертът по подбор на персонала Мирослава Николова, цитиран от "Монитор".

Данните от проучването показва, че колкото по-образовани са безработните, толкова по-кратък е преходът от училищата скамейка към бюрото в офиса. В ЕС прекъсналите преждевременно училище, както и хората с основно образование търсят работа сред но 9 месеца.

Още по темата

За необразованите българи този срок е двойно по-дълъг. Така за нашенците с основно образование намирането на препитание отнема 21 месеца. "Такива хора обикновено намират работа в земеделието. Една част от ниско образованите българите или отиват да работят в чужбина, или просто не търсят работа“, твърди Николова.

Нашенците, завършили гимназия също се реализират на трудовия пазар по-бавно в сравнение с европейците. Българите, които търсят работа с диплома от гимназия, намират препитание след около година или с 3 месеца по-дълго от европейците. Според експерти това се дължи основно на практически насоченото образование в западноевропейските страни.

"Все повече младежи разбират колко са важни стажовете и се възползват от всякакви програми. За работодателите е важен опитът, а не дипломата, категорична е Мирослава Николова.

Анализ на социалното министерство за тенденциите на пазара на труда показва, че с всяка следваща година дисбалансът между степен на образование и заемана длъжност ще се задълбочава. През 2014 г. около 137 800 от нашенци са били свръхквалифицирани за позицията, която заемат. Други 77 800 служители пък са били наети на длъжности, изискващи по-висока от тяхната квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 7 години
Чисто и просто на четвъртия месец в БГ младежите се хващат на морето, та да изкарат някой лев, щото по специалността не ги щат.
23
0
 
0
 
! Отговори
Gk преди 7 години
От мошенници и измамници е така нема управия лъжат по няколко пъти и като види че не стане плюят що щото се нагърмели с кинти пресен пример един тегли кредит наскоро оная го излъгала с друг бизнес курсове след това не пратил детето си оная зела да реве е що за безобразие е хора с по няколко работи плюят кадърни хора е боико де си
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от наеми и аренда на апартаментите и парцелите в софия семейството ми има прилични доходи и на мене специално не ми се налага да работя. баща ми всеки месец ми дава няколко хиляди лв и си гледам кефа. живея в наследствената ми къща в хубав софийски квартал. за мое щастие за мутробизнесмени в бг никога няма да ми се наложи да работя но и несретен емигрант в западна европа никога няма да бъда. българина в западна европа не е второ качество а пето качество човек дори и най-квалифицираните и с език.
21
0
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
моите деца са в германия и мнгото семейства останаха без децата си.400 лв пенсия на мъж и жена не стигат за нищо.децата ни пращат по 100евро ежемесечно и живеем малко подобре защото дупките са много имам 8 внука.не съм ги вдял 3 год може ли правителството ни да ми обесни защо ме наказва какво лошо съм правил.не създават работа на младите да си остана в бг за да се радвам на внуците си.кои е измислил тази политика да се лъжат и измамят народа си.това бе началото от иван костов и до сега
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26И така да е значи си някой връзкар и може би син на някой чичко с пари. Да си жив и здрав.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Какво работиш барман или сервитьор?
18
0
 
5
 
! Отговори
az преди 7 години
namirat rabota po-lesno za po 420 lv v mesec :D
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм инженер (с две висши) и работя по специалността си, ама заплатата пак е 500 лв и сигурно много им се виждат. Голяма работа сме тук. Скоро ще се махам.
16
1
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Напротив наука е. Има си закони на които се подчиняваш и ти.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са пълни глупости, на Запад имат стажове и често остават там на работа и работят почти през целият си живот, достойно. И каква работа намират в България за 500 лв., това бъдеще ли е?
14
6
 
1
 
! Отговори
Фактологов преди 7 години
Знанията на повечето младежи се свеждат до ниво третокласник - а именно знаят да четат и пишат(често с правописни грешки) и може би таблицата за умножение до 10. Старание за самоквалифициране и самоубочение никакво. Еми каква друга работа освен продавач консултант с такава основа?
13
0
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
У нас работните места в някои сфери са създадени за тези които ги заемат или предплатили за тях.
12
0
 
5
 
! Отговори
Само за сведение преди 7 години
висше - висшист"вишист" ???
11
4
 
2
 
! Отговори
Търтей преди 7 години
Намират ако не ги домързи, а обикновено ги мързи да я намерят и въобще да я работят.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо ли проучването не е релевантно по отношение на намерената работа, условията и заплащането й?Единици са онези млади хора, които имат възможността наистина да работят в престижни компании и по специалността, останалите обикновено са някъде временно и за малко, и така ... цял живот.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Младите у нас намират по-бързо работа от връстниците си в ЕС" - да вишистите като продавачи най-вече!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като говоря за това някои хора в управлението да бяха малко по-мъдри и умни, говоря за всички смучещи кръв от българският данъкоплатец вампири - герб, бсп, дпс, рб, вмро, атака и т.н., те всичките са на едно и също ниво на съзнание, от което са на път да унищожат цяла държава и нация без да има война, никой от тях не работи за доброто на българската държава, сигурно сте го забелязали, ако още не сте, до 10 години ще го разберете.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балонът ще се спука, ще стане мазало, споко. България ще потъне в пълна мизерия, ама какво да се прави, всичко си има последствия. Да бяха някои хора в управлението малко по-мъдри и умни, последствията да бяха позитивни за страната, засега са само за тях, данъците и таксите ще се увеличават все повече и повече, докато да живееш и работиш тук ще стане напълно безсмислено, дори да взимаш голяма заплата. Простотията ще ескалира на всички нива съвсем скоро, сега с парите от заема замиваме очите.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинявай шефе...ама не стигата паричките. Ще можеш ли да ми ги вдигнеш с 100-200лв.Шефа: Извинен си мойто момче...извинен си. Айде отивай да бачкаш.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" За пари не ми говори ! " -девиза на БГ работодателя hahahahaha

Спонсорирани публикации